26 Mayıs 2015 Salı

Galatasaray hisseleri %100 prim ardından iki işlem gününde %25 düştü




http://m.milliyet.com.tr/kutlamalar-erken-bitti-/ekonomi/detay/2064475/default.htm

Kutlamalar erken bitti! - Milliyet

Galatasaray hisselerine yüzde 100 prim yaptıran yatırımcılar, Borsa İstanbul’daki brüt takas uygulaması ile satışa geçince hisseler iki işlem gününde yüzde 25 düştü. Kulüplerin hisseleri yüzde 17.5 değer kaybetti
Galatasaray’ın borsada şampiyonluğu ilan etmesi ile yatırımcıların alım coşkusu hisselere yüzde 100 prim yaptırınca, Borsa İstanbul sert fiyat harekelerinden dolayı önce uyardı sonra brüt takas uygulaması getirdi. Hisseler 2 işlem gününde yüzde 25 değer kaybetti. 24 Mayıs Pazar günü rakibi Beşiktaş’ı yenerek şampiyonluğa bir adım daha yaklaşan Galatasaray, borsada dün ilk seansta yüzde 8.3 oranında değer kaybetti.
11 Mayıs - 25 Mayıs tarihleri arasında Galatasaray hisseleri 20.40’dan 41 liralık seviyelere tırmanırken yüzde 100 değer kazandı. Galataray’ın ligde şampiyonluğa yükselmesi beklentilerin de bitmesine neden olabilir. Bu da satış baskısını artırabilir.
Galatasaray eriyor
21 Mayıs’ta brüt takas uygulamasına geçilmesi üzerine hisseler hızla değer kaybetti ve 30 TL seviyesine geriledi. BİST Spor Endeksi’ne dahil hisseler 2 işlem gününde yüzde 17.5 düştü.
Spor Kulüplerinin piyasa değeri 459 milyon TL eridi. En fazla erime 222 milyon TL ile Galatasaray’da gerçekleşti. Galatasaray’ın adım adım yükselişi borsada yatırımcıların erken kutlamalarını getirmiş ve hisse senetlerinin 11 Mayıs 2015 ile 21 Mayıs 2015 tarihleri arasında piyasa değeri 441 milyon TL’den 887 milyon TL’ye kadar çıkmıştı.
Hisselerde yaşanan sert yukarı hareket sonrası, Borsa İstanbul ‘da 18 Mayıs’ta Galatasaray’ın pay işlem sırası olağandışı fiyat-miktar hareketleri nedeni ile otomatik seans durdurma sistemi ile kapatıldı. Ancak daha sonra tekrar açılınca hisselerde çıkış sürdü. Bunun üzerine Borsa İstanbul, 21 Mayıs’ta Galatasaray hisselerini brüt takas uygulamasına aldı. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada; 21 Mayıs 2015’i takip eden iş gününde gerçekleştirilen işlemlerden başlamak üzere 15 gün boyunca brüt takas uygulamasına geçileceği ve bu süre içinde aracı kurum ve yatırımcı bazındaki takas alacaklarının takas süresinden sonra dağıtılacağı bildirildi. Söz konusu kararla birlikte hissede satışlar da yoğunlaştı.
Brüt takas nedir?
Hisse senetlerinde, alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit; satım yapmak isteyen yatırımcıların ise takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda hisse senedinin bulundurması anlamına geliyor.
Bu uygulama ile hesabında nakit bulunmayanların alım emirleri engellenirken hesabında pay bulunmayanların satış yapmaları da mümkün olamamakta.
Böylece hisse senetleri piyasasında üçüncü kişiler nezdinde yanlış intiba uyandırabilecek ve piyasaya net katkı sağlamayan nitelikteki alım-satım işlemleri ile olağandışı fiyat-miktar hareketlerinin önüne geçilmesi amaçlanmış olunmakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder