30 Haziran 2015 Salı

(Fenerbahçe) Ülker Sports Arena satılıyor mu?

Bugün basında çıkan bir habere göre Ülker Sports Arena'nın satılması gündemde. Habere göre, Darüşşafaka Doğuş Euroleague için vize alınca, Euroleague kuralları gereği en az 5 bin kişilik salonu olması gerektiği için, eğer anlaşma sağlanırsa, maçları Ülker Arena’da oynayacak. Bu haber ne anlama gelebilir, kendi senaryomuzu yazalım.




Öncelikle Fenerbahçe SK (dernek) mali tablolarında yer alan bir borç kalemi ile ilgili bir analizimizi hatırlatarak başlayalım. Fenerbahçe Spor Kulübü Faaliyet Raporu ve Borç Analizi Yazıdaki rakamlar biraz eski (2013 sonu), elimizde yeni bir faaliyet raporu olmadığı için güncel rakamları veremiyoruz ama buradaki borç tanımı aynen geçerli.

Şu paragraf önemli (yorumu bir alt paragrafta):

*: Nakit çıkışı gerektirmeyen 408.7 mn TL kaynak nedir?
Bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar altında gözüken önemli bir kalem var: gelecek yıllara ait gelirler, 319.9 mn TL. Aynı kalemin kısa vadeli yabancı kaynak altında görünen kısmı ise 11.5 mn TL. Toplam rakam 331.4 mn TL, oldukça yüksek bir rakam ve ne olduğu merak uyandırıyor. Açıklamalara baktığımızda biraz olsun çözebiliyoruz, açıklamada Fenerbahçe Futbol A.Ş., Sağlam A.Ş.  ve Migros T.A.Ş.’ye kiralık verilen tesislerin gelecek yıllara ait gelirlerini kapsamaktadır.  Bunlar sırasıyla:

  • Futbol A.Ş.’ye kullanımı için verilen (satılmayan ancak kirası peşin alınan) stat
  • Ülker Arena’nın yapımı karşılığında belirli bir süre için yapan Ülker’e etkinlikle vb. için tahsis edilmesi
  • Migros Tribününü inşa eden Migros’un karşılığında yine belirli bir süre için mağazayı kullanması
Bir örnekle açıklayalım, Ülker Arena’nın tüm inşaat maliyetini üstlenen Ülker’in inşaat şirketi Sağlam İnşaat A.Ş. bu salonun tapusunu Fenerbahçe Kulübüne verdiği an bilançonun aktifinde gözüken inşaat bedeli kadar bir rakamı (gelecek yıllarda ödemesi gereken kira bedeline denk getirecek kadar) kulübe kaynak olarak yaratmış oldu. Böylece bilançonun aktifinde 381.2 mn TL olarak gözüken salon bedeline karşılık, tahsis süresi (tam süreyi bilemiyoruz) boyunca elde edilecek olan gelirler kalemi olarak bilançonun bu sefer pasifinde yazılmış durumda. Bu şekilde her yıl boyunca pasifte yükümlülük olarak görülen o bedel kira geliri kadar azalacak, karşılığı gelir tablosunda gelir olarak gözükecek. 

Bugünkü haber eşliğinde durumu özetlersek, rakamlara boğmadan:
  1. Fenerbahçe Ülker Arena'nın mülkiyeti Fenerbahçe'de ancak bunun karşılığında Ülker şirketi olan Sağlam A.Ş.'ye borçlu (inşaat maliyeti tutarında). 
  2. Uzun süreli bir kullanım anlaşmasıyla Ülker burayı kullanım hakkına sahip, ve yıllık kira giderini inşaat için olan alacağından düşüyor. Bu sürenin sonunda stadın mülkiyeti Fenerbahçe'nin olmaya devam edecek ama Ülker'e olan borcu sona erecek ve istediği gibi kullanacak. Bu arada kullanım hakkı Ülker'de ancak Fenerbahçe burayı kira ödemeden basketbol takımı maçları ve bazı etkinlikler için kullanabiliyor. 
  3. Eğer şimdi Doğuş burayı devralacaksa, mülkiyeti değil (Fenerbahçe'de) Ülker'in mevcut uzun süreli kullanım hakkını devralacak. 
  4. Bu sayede Doğuş (sahip olduğu) Darüşşafaka için, salonu kullanabilecek ve Arena'ya kendi ismini verebilecek.
  5. Bu devir için eğer bir ödeme yapılacaksa, Doğuş Ülker'e yapacak ve mevcut anlaşmanın bir tarafı olarak (yeni bir basketbol takımının da salonu kullanması karşılığında Fenerbahçe SK'ne (derneğe) ödeme yapması gerekebilecek. 
  6. Şöyle bir örnek ile özetin özeti yapalım, Arena, FB SK'ya ait, Ülker uzun süreli kiracı, kirayı peşin ödemiş (inşaatı yaparak), bu hakkı Doğuş'a devrediyor, kiracı mal sahibine sormadan kira sözleşmesini devredebilir mi, devredemez (eğer sözleşmede özel madde yok ise, buna dayanarak FB SK, bu işe onay vermek için bir bedel alabilir diye varsayılabilir, Doğuş grubu patronu Ferit Şahenk'in Fenerbahçe tutkusu da hesaba katılarak)
Tabii, bu yorumlar bazı varsayımlara dayanıyor, ama haber eğer gerçek ise en mantıklı senaryo bu gözüküyor. detaylar belli olursa ek yorum yapabileceğiz. 

Faaliyet raporunu elde edebilirsek, bu borcun en son durumda ne kadar olduğunu da yazıya ekleme şansımız olacak. 



Ülker Sports Arena satılıyor mu?

ALİ CAN YAYCILI / AMKSPOR

Fenerbahçe ve Anadolu Efes’ten sonra Pınar Karşıyaka ile Darüşşafaka Doğuş’un da Euroleague için vize almasıyla gündeme bomba gibi bir haber düştü. Ülker ile Fenerbahçe’nin, Ülker Sports Arena’nın devri için Doğuş Grubu ile pazarlık yaptığı iddia edildi. Doğuş’un daha önce yapılan teklife sıcak bakmadığı, Euroleague kuralları gereği en az 5 bin kişilik salonu olması gereken, ancak maçlarını oynadığı Ayhan Şahenk’in kapasitesi 3 bini geçmeyen Darüşşafaka’nın da wild card almasıyla kararını değiştirdiği ileri sürüldü.

SİNAN ERDEM OLMAZ

Darüşşafaka'nın, gruplar arasında anlaşma sağlanması halinde maçlarını Ülker Arena’da oynayacağı öğrenildi. Fenerbahçe’nin de sözleşmeye özel bir madde koyularak, kira bedeli ödemeden aynı salonda mücadele edeceği bildirildi. Sarı-lacivertli takımın, yüksek kira ücreti yüzünden Sinan Erdem’i kesinlikle kullanmak istemediği de ifade edildi. Ülker’in spor sponsorluğundan çekilme kararı yüzünden kulübe çoğu kez maddi katkıda bulunan Ferit Şahenk’in bu anlaşmayı imzalayacağı da belirtildi.

RAKAMLARLA ÜLKER ARENA

Temel atma: Kasım 2009
Açılış: 25 Ocak 2012
Maliyet: 200.000.000 TLSent from my iPhone Kapasite: 13.800 (Basketbol) - 15.000 (Konser)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder