11 Nisan 2016 Pazartesi

Fenerbahçe 9 aylık mali tablolarını yayınladı, gelirde yüksek artış, zararda gerileme sürüyor, zarar 75 mn TL

Fenerbahçe 1 Haziran 2015 - 29 Şubat 2016 dönemi gelir tablolarını ve Şubat sonu bilanço ve diğer mali tablolarını yayınladı. Rakamlara bakılırsa, ilk altı ayda elde edilen gelir artışı sürüyor.

Fenerbahçe'de gelir artışının nedeninin önceki dönemlerde futbolcu satışı ve sponsorluklarla yaşanan gelir patlaması 9 ayda da devam etti. Şubat sonu - Mart başında sermaye artırımı yapan ve Şubat ayında 77, Mart başında ise 58 milyon TL kasasına koyan ve bu parayla tahvil geri ödemesini yapan Fenerbahçe'de henüz borçlarda yaşanan azalma ve özsermaye artışı rakamlara tam olarak yansımasa da gelir tablosunda ve bilançosunda iyiyleşmeler dikkati çekiyor. Ancak borç halen yüksek ve finansman gideri yükü nedeniyle şirket zarar ıdevam ediyor. Rakamlara göz atıp sonrasında sermaye artışı gerçekleştikten sonraki tabloya da kısaca değineceğiz. Şirketin 9 aylık dönem net zararı geçen yıl aynı döneme göre %50 gerileyerek 75 milyon liraya düştü. Tablolara göz atarsak:


  • Gelirlerde %89 artış var, 399 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl bu rakam 211 milyon lira idi. 
  • Giderlerde (SMM) ise %40 artış var, toplam 350 milyon lira.  
  • Brüt kar 48.3 milyon lira, geçen yıl aynı dönem bu rakam 38 milyon lira zarar idi, çok ciddi bir düzelme var, son üç ayda 18 milyon lira brüt kar elde edilmiş.
  • Geçen yıl 9 ayda esas faaliyet zararı 85 milyon lira iken, bu yıl 6.6 milyon liraya düşmüş ancak burada da ilk üç ayda kar olduğunu (futbolcu satışları katkısıyla) hatırlatalım. Son üç ayda ise neredeyse başabaş, 1.5 milyon TL zarar. 
  • Finansman giderleri sadece %3 artmış, net 67 milyon lira.  
  • Dönem zararı ise geçen yıl 9 ayda 151 milyon liradan, bu yıl % 50 gerilemeyle 75 milyon lira olmuş durumda.
  • Özkaynaklar, 423 milyon lira ekside, ancak 221 milyon lira birleşme etkisi buna dahil, bu rakamı düzeltirsek özkaynaklar eksi 201 milyon lira. Mart ayında giren 58 milyon lira da düzeltilirse bu rakam 143 milyon lira eksi oluyor.  
  • Banka (finansal borç, tahvil dahil) borçları Mayıs'tan bu yana 100 milyon lira artmış gözüküyor. Ancak iki sermaye artışı etkisi hesaplara girince yaklaşık 135 milyon TL gerileme olabilir (kesin rakam en az 103 milyon TL gerileyeceği) 


Özetle, fenerbahçe'nin gelir gider dengesi, en azından faaliyet bazında düzene girmiş gözüküyor. Özkaynaklarda ise sermaye artışı hesaplara girince ve Fenerium düzeltmesine rağmen halen eksi 143 milyon TL özsermaye var. Yeni bir sermaye artırımı hamlesi daha gerekebilir, bu rakamı toparlamak için. Ancak banka borçları halen yüksek, futbolculara taahhütler de öyle.

Detaylara bakıp ara ara yazmaya devam edeceğiz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder