18 Nisan 2016 Pazartesi

Galatasaray'da operasyonel veriler düzelirken, finansman giderlerinde hızlı yükseliş ve özkaynakta çok büyük erime yaşandı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş. (“GS Sportif”) 29 Şubat itibariyle 9 aylık hesap döneminde mali tablolarını KAP platformunda açıkladı. Şirketin gelirleri ve faaliyet kârında geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış gözlenirken finansman giderlerindeki artış dikkat çekici. 


Bu arada diğer önemli bir gelişme ise, Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne GS Sportif tarafından devredilmiş ve bu sayede ciddi bir kar yazılmış olan Galatasaray Mağazacılık’taki (GS STORE) hisselerinin, Dernek’in borcunu ödeyememesi nedeniyle Şirket’e iade iade edilmiş olması. Şirket’in alacakları iptal edilerek önceki dönemde elde edilen 'kar' rakamı özkaynaktan düşürülmüş. Bu işlemin sonucunda, geçen yıl yazılan kar rakamı silinmiş ve Kasım 2015’te eksi 155 milyon TL olan özkaynaklar Şubat 2016 itibariyle eksi 341 milyon TL’ye gerilemiş oldu. 

  • GS Sportif Haziran 2015-Şubat 2016 dönemde 391 milyon TL gelir elde ederek geçen yılın aynı dönemine göre %33 büyüme kaydetti. UEFA Şampiyonlar Ligi gelirleri %103 büyüme kaydederek 103 milyon TL’ye yükseldi. Şampiyonlar Ligi’nden elde edilen gelirler GS Sportif’in gelir kalemleri arasında %26 payla en önemli gelir kalemi olma özelliğini gösterdi. Sponsorluk-reklam gelirleri %4 artış gösterdi ve 9 aylık dönemde 74 milyon TL oldu. Yayın hakkı gelirleri %18 büyüyerek 72 milyon TL’ye ulaşırken GS Store kaynaklı mağaza satış gelirleri %46 yükseldi ve 71 milyon TL oldu. Loca ve kombinelerden elde edilen gelir artışı ise %7 oldu ve bu gelir kalemi 63 milyon TL’yi aştı.
  • Şirketin brüt kârı 9 aylık dönemde 46 milyon TL oldu; geçen yılın aynı döneminde Şirket 29 milyon TL brüt zarar elde etmişti.
  • Şirketin genel yönetim gideri %41 düşüş göstererek 9,8 milyon TL’ye düştü. Personel tasarrufunun söz konusu düşüşte ciddi bir payı oldu. Pazarlama giderindeki artışla birlikte faaliyet giderleri geçen yıla yakın bir seviyede kalırken Şirket bu dönemde pozitif faaliyet kârı elde etti. 7 milyon TL faaliyeti karı yazan Şirket geçen yıl ise 61 milyon TL faaliyet zararı elde etmişti.
  • Şirketin finansal borcu Kasım 2015’e göre %0,9 artış göstererek 590 milyon TL oldu. Borç yapısına bakıldığında kısa vadeli borçların azaldığı ve şirketin uzun vadeli borç temininde başarı kaydettiği gözlendi. Denizbank ve Aktifbank Şirketin en büyük kreditörü olma rolünü sürdürdü. Öte yandan geçen yılın 9 aylık döneminde gerek finansal borç seviyesinin daha düşük olması gerekse de kur seviyesinde bu sene oluşan yüksek seviyelerden ötürü net finansman gideri %55 artarak 77 milyon TL oldu. GS Sportif 9 aylık dönemde 27 milyon TL kambiyo zararı yazarken 48 milyon faiz giderine katlanmak durumunda kaldı.
  • Şirket’in özkaynağı Dernek’in borcunu ödeyememesi sonrasında Şirket’in Dernek’ten olan alacaklarının iptal edilmesiyle birlikte -341 milyon TL’ye geriledi.  
Yazı: Uğur Özker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder