27 Ocak 2015 Salı

Galatasaray SK, Sportif A.Ş.'nin imtiyazlı altın hisselerini kulüp üyelerine satmayı planlıyor

DHA haberine göre altın hisselerin %13'ünü 60 mn TL'ye kulüp üyelerine satmayı planlıyor. Haberin detayı altta yer alıyor, @sporekonomi olarak yorumumuz ise şöyle: (Bu haber kısmen bile olsa gerçeği yansıtıyorsa)


  • Hisselerin mevcut piyasa değeri (26 Ocak 2015 kapanış fiyatı ile) 402 milyon TL, bunun %13'ü 52.2 milyon TL'ye denk geliyor, ancak imtiyazlı hisse olması nedeniyle bu değerin daha üstünde bir değer biçilmesi normal karşılanabilir. 
  • İmtiyazlı hisseler, Sportif A.Ş. (halka açık GSRAY) yönetim kurulunda çoğunluğu belirleme ve yönetme imkanı veriyor. 
  • Özel bir anlaşma ile oy hakkını devretmeden, belli bir nakit imkan karşılığı rehin olarak da bu hisseler verilebilir. Ancak eğer olursa, ne zaman geri alınabileceği ve diğer koşullar önemli olur. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa, belli bir vadede geri ödeme yapılamaması, altın hisselerin Yönetim Kurulu'nda uzlaşamama riskini beraberinde getirebilir. 
  • Bu haberin içeriğinde yer alan en önemli konu ise bu işlemin yapılma nedeni, "Sportif A.Ş.'nin üstüste 5 yıl zarar etmeme şartı". Bu konu daha önce de gündeme gelmişti, ve "Galatasaray'da kulübün hisselerinde imtiyaz kalkarsa ne olur?" başlıklı yazıda işlemiştik. İmtiyaz konusu bir yana, bu hisselerin satılması durumunda gelecek kaynağın ise kulübe gireceğinin altını çizmek gerekiyor. Yani Sportif A.Ş.'a (halka açık GSRAY) girecek bir kaynak olmayacak, en azından başlangıçta. Ancak bu paranın GSRAY'a girmesi için bir sermaye artırımı gerekli olabilir. Bu takdirde, toplanan paranın yaklaşık yarısı (halka açık oran %31.23/GS SK oranı%68.77) kadar yatırımcıdan da taze kaynak toplanabilir. Ancak bu para toplansa ve borçlar kısmen ödense bile yine de mevcut yapıda acil ve radikal önlemler alınmadığı takdirde GSRAY'ın hızla kara geçmesi mümkün gözükmüyor, tabii geçtiğimiz yıl yapılan GS Store devri gibi bir devir işlemi daha yapılmazsa. 
  • Özetle habere kuşkuyla yaklaşsak bile, alınması gereken önlemlerin oldukça radikal olması gerektiğinden yola çıkarak, "ateş olmayan yerden duman çıkmaz" demekle yetiniyoruz. Bekleyip göreceğiz





Haberin detayı:


http://www.thelira.com/haber/155257/galatasaray-altin-hisseleri-satiyor



"Galatasaray altın hisseleri satıyor"

Şirketler /


Sarı- Kırmızılı Yönetim seçimin yapılacağı Mayıs ayına kadar gereken mali harcamaları karşılamak için Sportif A.Ş'nin Altın Hissesini kulüp üyelerine satmak için hazırlıklara girişti.
Galatasaray'da Duygun Yarsuvat Yönetimi, kulüp tarihi için çok önemli sayılacak bir kritik kararın arefesinde. Sarı- Kırmızılı Yönetim seçimin yapılacağı Mayıs ayına kadar gereken mali harcamaları karşılamak için Sportif A.Ş'nin Altın Hissesini kulüp üyelerine satmak için hazırlıklara girişti. DHA'nın haberine göre, Sportif A.Ş'nin yüzde 13'üne karşılık gelen Altın Hisse'nin 60 milyon TL olduğu ifade edilirken, bunun kulüp üyelerine satılarak, Sportif A.Ş'nin 5 yıl üst üste zarar etmesini engellemeyi planlanıyor. Çünkü Sportif A.Ş'nin bu Mayıs ayına kadar 100 milyon TL gelir elde edememesi durumunda, SPK'nın şirket yönetimini küçük hissedarların yönetimine verme riski de bulunuyor.
 
SPORTİF A.Ş İNAN KIRAÇ'IN ELİNE GEÇECEK İDDİASI
 
Ayrıca Altın Hisse satışı ile şirket kara geçirilecek ve 2015-16 sezonu için Avrupa Kupaları'ndan men edilme tehlikesi de bertaraf edilmiş olacak.
 
Başkan Duygun Yarsuvat'ın geçtiğimiz hafta Levent'deki Galatasaray Cemiyeti'de bu konuyu birçok üyeye açıkca anlattığı öğrenildi. Başkan Duygun Yarsuvat ve kurmayları Sportif A.Ş'yi kara geçirmek için bu hazırlıkları yaparken, Sarı- Kırmızılı Camia'nın ileri gelenleri de, Altın Hisse'nin satışının gerçekleşmesi için genel kurul kararının gerektiğini ve kararın alınmasının çok zor olduğu görüşünde. Yine kulüp ileri gelenlerine göre Altın Hisse'yi İnan Kıraç Eğitim Vakfı alacak ve kulübün futbola hakim en büyük şirketi İnan Kıraç'ın kontrolünde olacak. Sarı - Kırmızılı kulübün duayenleri bu işlemin kulübün anahtarının resmen İnan Kıraç'a teslim edilmesi anlamına geleceğini görüşünü ileri sürüyor.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder