16 Eylül 2015 Çarşamba

Türk futbolunun 3.5 milyar liralık borçları için varlık yapılandırma şirketi kurulacak

TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, habertürk gazetesine verdiği röportajda, Türk futbolunun borçları için bir varlık yapılandırma şirketi kurulacağını ve isteyen kulüplerin borç ve gelirlerini yeniden yapılandırma için bu şirkete devredeceğini söyledi.

Haberde yer alan model ise şöyle olacak:


  • 1 yıl içinde Borç tasfiyesi için kurulacak olan Varlık Yapılandırma Şirketi ile 3.5 milyarlık borcun vadesinin 10 yıla yayılması hedefleniyor
  • Ana şirket Süper Lig A.Ş. altında kurulacak olan şirket, isteyen kulüplerin banka kredilerini ve karşılığında verilen teminatları aynen devralacak. 
  • Şu anda %18'ler civarında olan borçlanma maliyetleri, körfez bölgesinden ya da bazı uluslararası fonlardan gelecek uzun vadeli krediler, ya da tahvil/sukuk (islami borçlanma aracı) ihracı kullanılarak yeniden yapılandırılacak ve borçlanma maliyetlerinin %12-13'lere inmesi hedeflenecek (@sporekonomi: uzun vadeli kredilerle bankalara olan kısa vadeli borçların ödenmesi ve hem maliyet avantajı sağlanması, hem de borçların uzun vadeye yayılması sağlanmak isteniyor)
  • Varlık yönetim şirketinin, daha güçlü bir sermaye yapısı olmaı ve bu yolla gösterilecek teminatlarında, borçlarla uyumlu olması hedefleniyor (mevcut durumda kulüpler 1 milyon liralık borç için 2 milyon liralık teminat göstermek ya da o düzeyde gelrii temlik etirmek zorunda kalabiliyor, borç yükleri ve vade yapısındaki bozukluk nedeniyle)
  • Kulüplerin mevcut borçlar karşılığı verilen teminatlar (arsa, bina ya da diğer gelir temlikleri) varlık yönetim şirketi bünyesine aktarılacak
  • Varlık yönetim şirketine katılım kulüpler için zorunlu olmayacak, ancak katılan şirketler gerli temliklerini ve teminatları bu şirkete devrettikleri için, bir tür finansal kontrol altında tutulmuş olacaklar ve gelir-gider dengesini bozan transfer ve harcama yapamayacaklar. 
  • Yeni kulüpler yasasında finansal konulara ilişkin kurallar da yer alması ve TFF’deki mali kontrol ve lisans kurulunun yetkilerinin genişletilmesi, borçlanma yetkilerinin sınırlanması hedefleniyor. 


Özet (@sporekonomi yorumu): UEFA FFP benzeri bir yapı, burada TFF/Süper Lig A.Ş. bünyesinde kurulacak yeni bir finansal modelle aşılmaya çalışılacak, ancak gelir ve borç kontrolü bizzat varlık yönetim şirketinde olacağı için UEFA'dan çok daha etkin olarak yerinde müdahale şansı getirecek. Kağıt üzerinde, hedeflenen konsolidasyon, sağlanacak ek imkanlarla vade uzatılması ve maliyet düşürülmesini sağlayabilir, ancak uygulamada -dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ya da yöneldiği durumda- ciddi zorlukları da olacaktır. 
Sistemin zorlukları : (@sporekonomi yorumu)Özellikle halka açık olmayan şirketlerin borç-gelir-gider yapıları tamamen muamma, TFF dışında bilen yok. Ancak halka açık şirketlerin bilançoları şeffaf olmasına rağmen, ana ortak olan kulüplerle (dernek) girift bir finansal denge kurulmuş durumda. Stad gelirlerinden, ticari (forma satış vb) gelirlere kadar bir sürü gelir ve bunun dışında borç-alacak ilişkileri hedeflenen yapının kurgulanması aşamasında ortaya çıkacak zorluklar olacak. Büyük kulüpler ve dolayısıyla şirketlerinin yönetimi, çok ciddi bir güç merkezi olmuş durumda. Bazı kısıtlamalar getirilmesi kulüp politikaları mevcut yönetim açısından da zorlukları beraberinde getirecektir. 'Tüm borçlarımı al, ama hareketlerime de kısıtlama getir' uygulamasının hayata geçirilmesinde bu politik zorluklar yaşanacaktır. Öte yandan Türk futbolunun, ya da daha şeffaf olan büyük kulüplerin şirketlerinin 'kurtuluş'unun mucizevi bir ilacı yok, her borç yapılandırmasının zorlukları, ve maliyetleri bulunuyor. Mevcut durumda yüksek döviz borçları, artan kur ile birlikte büyük problem olmaya devam ediyor. Borç yapısına bir denge getirilebilse bile, gelir-gider yapısında maliyetlerin büyük bölümünü döviz cinsinden olması, gelirlerde ise bu oranın çok daha düşük olması TL'nin değer kaybı durumunda en büyük risk olmaya devam edecek. 





Türk futbolunun borçları için varlık yapılandırma şirketi kurulacak

Türk futbolunun kanayan yarası borç sorununa ‘varlık yapılandırma şirketi’ merhem olacak. 1 yıl içinde kurulacak olan şirket ile 3.5 milyarlık borcun vadesi 10 yıla yayılacak. Futbol nefes alacak


Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK
Süper Lig’de mücadele eden takımlar sezona rekor transfer harcamaları ile girerken, yıllardır yapılan yönetim hataları Türk futbolunu adeta ekonomik krizin eşiğine getirdi. Öyle ki, Süper Lig’de mücadele eden 18 takımın toplam borcu 3.5 milyar lira gibi rekor bir rakama ulaştı. 1 milyar Euro’yu aşan piyasa değeri ile Avrupa’nın en değerli altıncı ligi olan Süper Lig’deki kulüplerin kanayan yarası borç sorununun çözümü için nihayet somut bir adım atılıyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde kurulması planlanan ‘Varlık Yapılandırma Şirketi’ ile Türk futbolunun kanayan yarası borç sorununun çözülmesi hedefleniyor. Aktifbank tarafından düzenlenen spor seminerinde HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Varlık Yapılandırma Şirketi fikrinin aralarında akademisyenlerinde olduğu 25 finansçıyla yaptıkları çalışma sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Güreli, bir süre önce açıklanan kulüplerin yayın ihaleleri dahil tüm ticari gelirlerinin toplanacağı ‘Süper Lig AŞ’ projesinin borç ayağını, kuracakları Varlık Yapılandırma Şirketi’nin oluşturacağını söyledi.
‘BEYAZ SAYFA AÇMAK GEREKİYOR’
Türk futbolunda, yeni kredibilite için beyaz sayfa açmak gerektiğini belirten Güreli, “Borç tasfiyesi için Varlık Yapılandırma Şirketi kuracağız. Bu şirket, klüplerin gelirlerini temlik altına alarak borçlarını ödeyecek” dedi. Kurulacak şirketin Süper Lig AŞ’nin bir iştiraki olacağını ve kulüplerin borçlarını yapılandıracak kaynağı sukuk ve/veya tahvil ihracı, Körfez’den ya da diğer uluslararası fonlardan gelecek sermaye benzeri kredilerden sağlayacağı bir yapı düşündüklerini anlatan Güreli, “Yüzde 18 ile borçlanan kulüpler var. Uluslararası piyasalardan sağlanan kaynak ile maliyetler çok daha aşağıya düşecek. Yüzde 12-13’lerle borçlanma imkânı olacak. Üstelik kulüp belki 1 milyar liralık borç için 2 milyar liralık teminat göstermek zorunda kalıyor. Bu güçlü bir şirket olacağı için belki de borcu ne kadarsa o kadarlık teminat gösterecek. Maliyetleri düşürecek ve 10 yıllık vadeye yayacak” dedi.
BORCUNU YAPILANDIRAN KULÜP ESKİSİ GİBİ BOL KESEDEN HARCAMAYACAK
Varlık Yapılandırma Şirketi’ne (VYŞ) isteyen kulüplerin katılacağını kaydeden Güreli “Örneğin bir kulüp ‘ben borçlarımı yönetebiliyorum. Buraya gelmek istemiyorum. Hayatımdan memnunum’ diyebilir. Kendisi bilir. Biz toptan bir borç yapılandırması düşünüyoruz. Biz sonuçta şunu demiş olacağız, ‘Kulübe diyeceğiz ki ne teminat verdin sen bankaya? Bu arsa, bu binayı verdim diyecek. Sen bunları bana ver. Ben senin yerine gideyim daha ucuza kredi bulayım senin borcunu ben ödeyim senin yayın hakkında borcunu 10 yıl için keseyim. Kimsenin eline para vermeyeceğiz, onu yeni şirket halledecek. Bunu sistem çalışırken havuzdaki kayıp kaçağı da önleyerek yapacağız” şeklinde konuştu. Bugün denk hesap sorunu nedeniyle Barcelona’nın bile transfer yapamadığını vurgulayan Güreli, “Varlık Yapılandırma Şirketi aracılığı ile borcunu yapılandıran kulüp ondan sonra ama tekrar eskisi gibi gelirgider dengesi olmadan bir harcama ve transfer yapamayacak. Bunu da yeni kulüpler yasasında kurallara bağlayacağız. Ve TFF’deki mali kontrol kurulunu ve lisans kurulunu genişleterek içine getireceğiz. Belki yöneticilerin borçlanma yetkilerini vs sınırlayacağız” diye konuştu.
"KULÜPLERİ BU BORÇLA YÖNETMEK SİHİRBAZLIK GİBİ"
TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli’nin verdiği bilgiye göre Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün borçlar toplamı 3 milyar 948 milyon lira, net borçları da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde. Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün gelirinin 1 milyar 884 milyon lira, alacaklar toplamının 478 milyon TL olduğunu ifade eden Güreli, “Nasıl finanse ediyorlar anlamıyorum. Sihirbazlık gibi bir şey. Dükkânı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kâr bile yok. Nasıl faaliyet yapıyor 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı?” diyerek futbol endüstrisinin artık yeni kredibilite için yeni bir beyaz sayfa açması gerektiğini vurguladı. Güreli, Süper Lig AŞ ve iştiraki olarak kurulacak VYŞ’nin yeni bir beyaz sayfa olacağına işaret ederek “Ama havuzun su kaçırması”na da izin verilmeyeceğini vurguladı.
AKTİFBANK'TAN 1.5 YILA 1 MİLYARLIK KAYNAK
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer de son 1.5 yılda 1 milyar TL kaynak aktardıklarını ifade ederek “Büyük bir endüstri haline gelen spor dünyasında finansman konusu hayati önem kazandı. Kulüplerin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözüm önerileri geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
SUKUK-TAHVİL VE ULUSLARARASI PİYASADAN FON SAĞLANACAK
isteyen Süper Lig ve PTT 1. Lig takımı Varlık Yapılandırma Şirketi’ne gelecek ve ‘Borçlarımı yapılandır’ diyecek. Sukuk, tahvil ve/veya uluslararası piyasalardan fon sağlayan Varlık Yapılandırma Şirketi kulübün borçlarını devralarak yapılandıracak. Kulübün sonraki borçlanması da şartlara bağlanacak.

Diğer haber ise şöyle:



Aktif Bank'ın düzenlediği Spor Finansmanı Semineri'nde konuşan  TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu belirterek, "Bir varlık yapılandırma şirketi bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım"dedi.



Güreli'nin açıklamalarına göre:

  • Futbolda 4 büyükler hariç diğer kulüpler anonim şirket olarak yönetilemiyor
  • Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün 478 milyon lira alacağı var 
  • Kulüplerin borçlar toplamı 3 milyar 948 milyon lira, net borçları 3 milyar 469 milyon lira 
  • Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira, futbol maliyeti 2 milyar 194 milyon lira, brüt kar bile yok. 309 milyon lira zarar var (@sporekonomi: brüt zararı doğru kabul edersek futbol maliyeti 2 milyar 194 milyon lira oluyor, haberde 3 milyar yazılmış)
  • Kulüplerin toplam 1 milyar 700 milyon lira banka borcu var,ödenen faiz 356 milyon lira

  • Bir varlık yapılandırma şirketi kuracağız, bunu düşünüyoruz model olarak. Bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız, kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım. Bunu da belki halka açabiliriz 
  • TFF2nin senede yaklaşık 40 trilyon, 45 trilyon amatörlerin Federasyon Kanunu'nda olmadığı halde ödediği bir para var. 
  • 450 milyon dolar yayın ihalesi bedelinin yüzde 12'si federasyona ödeniyor. 
  • Yasa ile amatörleri gerçek sahibine, devlete vermek ve bu federasyonun da hayatını idame ettirebilmesi için de geçiş süresince belki önce yüzde 8 sonra 6, sonra 4 gibi oranlarda bir pay ayırmak da şart
  • Puan silmeler, transfer yasakları hatta küme düşmeleri görebileceğiz




Spor Finansmanı Semineri

Spor Finansmanı Semineri

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu belirterek, "Bir varlık yapılandırma şirketi bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım"dedi.
Aktif Bank'ın düzenlediği Spor Finansmanı Semineri'nde konuşan Güreli, futbolda 4 büyükler hariç diğer kulüplerin anonim şirket olarak yönetilemediğini söyledi. Güreli, çeşitli anonim şirket kulüplerde bilançoların dernek bilançosu olarak geldiğini kaydetti.
Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün 478 milyon lira alacağı bulunduğunu belirten Güreli, buna karşın, kulüplerin borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu söyledi.
Kulüplerde finansal yönden ciddi zararların söz konusu olduğunu belirten Güreli, "Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira... Maliyet yani futbol maliyeti 3 milyar 194 milyon lira... Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kar bile yok. 309 milyon lira zararınız var. Nasıl faaliyet yapıyor 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı" ifadelerini kullandı.
Kulüplerin toplam 1 milyar 700 milyon lira banka borcu bulunduğunu belirten Güreli, ödenen faizin de 356 milyon lira seviyesinde olduğunu kaydetti.
- "Süper Lig AŞ'yi kuracağız"
Futbolun finansmanında yeni bir sayfa açılması gerektiğini ifade eden Güreli, Türkiye'deki futbol finansı uzmanlarıyla beraber yeni bir rota çizdiklerini kaydetti.
Güreli, çalışmaya ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Bir varlık yapılandırma şirketi kuracağız, bunu düşünüyoruz model olarak. Bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Süper Lig AŞ zaten Kulüpler Birliği Vakfı'nın teorisidir, bizim çalışma ondan bağımsız gitti ama biz de oraya vardık. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım. Bunu da belki halka açabiliriz ama kulüplerin gelirleri böyle...
Futbol Federasyonu'muzun da senede yaklaşık 40 trilyon, 45 trilyon amatörlerin Federasyon Kanunu'nda olmadığı halde ödediği bir para var. Tabii 450 milyon dolar yayın ihalesi bedelinin yüzde 12'si federasyona ödeniyor. Bu geliri federasyondan aldığınız zaman da federasyonun hayatını idame ettirmesi zorlaşıyor. Dolayısıyla yasa ile belki amatörleri gerçek sahibine, devlete vermek ve bu federasyonun da hayatını idame ettirebilmesi için de geçiş süresince belki önce yüzde 8 sonra 6, sonra 4 gibi oranlarda bir pay ayırmak da şart."
- "Puan silmeler, transfer yasakları hatta küme düşmeleri görebileceğiz"
Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan ise Türkiye'nin terör sorununu birlik ve beraberlik içinde aşacağını söyledi.
Futbol endüstrisinin gelişimi için kurumsal yönetimin yanı sıra şeffaflık ve sürdürülebilirlik esaslarına uyulması gerektiğini belirten Hoşcan, kulüp başkanlarının sorumlu davranması gerektiğini kaydetti. Hoşcan, şunları aktardı:
"Kulüpler olarak mali disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Artık denk bütçelerimizi uygulamamız ve denk bütçelerle yolumuza devam etmemiz gerek. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Artık UEFA kriterleri bu konuda etkin ve baskın. Şu an kulüplerimizin canları çok acımakta ama maalesef artık puan silmeler, transfer yasakları ve hatta küme düşmeleri görebileceğiz. Artık UEFA kriterleri bunu diyor."
Türk futbolunun dünyada futbolcu ödemeleri en yüksek olan ülke konumunda bulunduğunu aktaran Hoşcan, "Avrupa'da bizim transfer politikalarımızın yarısından aşağıya iniyorlar ve vergileri de kendileri ödüyorlar. Buna dikkat etmek zorundayız, gelen her türlü paranın sadece transfer olmayacağını, bunun futbolun gelişmesi için özellikle altyapılara çok önem vermemiz gerektiğini savunuyorum. Altyapılar sözde değil özde olmalıdır" ifadelerini kullandı.
- "Seminer, Türk sporuna finansman konusunda önemli katkılar sağlayacaktır"
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer de büyük bir endüstri haline gelen spor dünyasında finansman konusunun hayati önem kazandığını belirterek, "Aktif Bank olarak, spor finansmanı konusuna özellikle odaklanıyoruz. Kulüplerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözüm önerileri geliştiriyoruz. Saygın uzmanların katılımıyla düzenlediğimiz bu seminer, Türk sporuna finansman konusunda önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Spor kulüplerinin ekonomik, sosyal ve politik network ile ilişkilerini kaynak yaratmaya odaklı hale getirmek için önerilerini paylaşan Prof. Dr. Emre Alkin, sponsorlar ve finans kuruluşlarıyla ilişkilerdeki yeni paradigma ve etkin kaynak kullanımı üzerine yeni yaklaşımları ele aldı.
Boston Consulting Group (BCG) Yöneticisi Frans Blom, futbol kulüplerini, finansal ve sportif başarıya götürecek temel stratejileri ve odak noktalarını anlattı.


http://www.timeturk.com/spor-finansmani-semineri/haber-58965

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder