24 Aralık 2013 Salı

SPK GSRAY'a çağrı yap derse GSRAY bunu nasıl aşabilir, tebliğ GSRAY'a nasıl bir çözüm öneriyor?

Bugün yayınlanan tebliğde yeni ve önemli bir madde daha var, 10. maddenin 5. fıkrası. Şöyle:



Ayrılma hakkı kullanım fiyatı
MADDE 10  (1) Payları borsada işlem gören ortaklıkların payları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı, işlemin ilk defa kamuya açıklandığı tarihten önceki, açıklanan tarih hariç olmak üzere, otuz gün içinde borsada oluşan düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalamasıdır.
(2) Payları borsada işlem görmeyen ortaklıkların payları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı ile bu fiyatın adil ve makul olduğunun tespiti amacıyla Kurulun ilgili düzenlemelerine göre hazırlanacak değerleme raporu, önemli nitelikteki işlemin görüşüleceği genel kurul toplantısı gündemi ile birlikte açıklanır.
(3) Bu maddenin ilk iki fıkrası uyarınca kamuya açıklama yapılmamış olması veya açıklamanın zamanında yapılmamış olması ya da payları borsada işlem gören ortaklıklar için KAP, payları borsada işlem görmeyen ortaklıklar için ise Kurul ve ortaklık internet sitesi dışında başka bir yerde açıklama yapılmış olması hallerinde; işleme ilişkin yönetim kurulu kararınıözel durumlara ilişkin Kurul düzenlemeleri uyarınca kamuya açıklanması gereken tarih veya herhalde ortaklık yetkililerince yönetim kurulu kararından daha önce açıklama yapılmış olması halinde bu tarih ayrılma hakkı kullanım fiyatının tespitinde işlemin ilk defa kamuya açıklandığı tarih olarak kabul edilir.
(4) Önemli nitelikteki bir işleme ilişkin birden fazla sayıda özel durum açıklamasının yapıldığı durumlarda, söz konusu önemli nitelikteki işleme ilişkin ayrılma hakkı kullanım fiyatının belirlenmesinde; fiyat, tutar, oran ya da değerleme sonucu ve benzeri bilgilere yer verilmesi veya işlemin o aşamada kesin olup olmadığı hususları aranmaksızın, yapılması planlanan işleme ilişkin niyetle ilgili olarak kamuya yapılan ilk açıklama tarihi esas alınır.
(5) Önemli nitelikteki işlemin yapılamayacağının anlaşılmasına veya yapılmasından vazgeçildiğine ilişkin özel durum açıklamasının yapıldığı tarihten itibaren bir yıl geçmesi durumunda, ayrılma hakkı kullanım fiyatının tespitinde bu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan süreç yeniden başlar.


Bu maddeye göre göre SPK GSRAY'a çağrı yap der ve GSRAY 56 TL fiyat nedeniyle sağlayacağı faydanın düşmesi nedeniyle bunu yapmaktan vazgeçerse ne yapabilir. Önünde 2 seçenek var, ya şirket kar edecek ve borcu gerçekten kulübe ödeyerek eritecek, ya da maddede belirtildiği gibi yapmaktan vazgeçtiğini açıklayacak, bir yıl bekleyecek ve aynı süreci tekrar başlatacak. Bu takdirde maddeden anladığımız kadarıyla yeni çağrı fiyatının tespitinde bir yıl bekledikten sonra yapacağı açıklama tarihinden bir ay önceki ortalama fiyat dikkate alınacak. Bunun GSRAY için iyi yanı, kitlenmiş olan sermaye artırımının yapılmasına imkan sağlanması, kötü tarafı ise GSRAY için bir yıl boyunca şirkete ek nakit girişi olamaması ve doğacak ek finansman maliyeti. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder