2 Aralık 2013 Pazartesi

Futbol şirketlerinde bir bilanço dönemi daha bitti, kur bu sefer zararı körüklemeyecek

30 Kasım itibariyle 2013-14 sezonunun 6 ayı geride kalmış oldu, ilk çeyrek genelde gelirlerin daha zayıf olduğu bir dönem, ancak 2. çeyrekte (1 Eylül-30 Kasım), hem bilet satışları, hem Avrupa maçları nedeniyle gelirlerde artış söz konusu. Geçtiğimiz çeyrekte hızla artan döviz kurları, genellikle döviz cinsi borçları olan kulüplerin zaten çok parlak olmayan faaliyet zararlarının üzerine eklenerek zararlarının artmasına yol açtı. Hatırlanırsa, 1 Haziran-31 Ağustos döneminde dolar %7.9, euro ise %10.1 yükselmiş ve 3 büyük kulüp 45.5 milyon TL kur farkı gideri yazmıştı.
Sadece Trabzonspor, o da kulüpten olan alacağının dolar cinsinden olması nedeniyle dönemi hafif artıda bir kur farkı geliri ile kapatmıştı (dolar bazında alacağın kulüpten olması TS SK'nın ciddi kur zararına yol açmış oldu).

2013-14 1. çeyrek kur farkı zararları (TSPOR kur farkı geliri)

Bu dönem kur farkı gideri 4 kulüpte 3 mn TL civarında alabilir
Bu dönem kurlarda hareketlilik ise daha sınırlı kaldı. Dolar %0.1 gerilerken, Euro artışı %2.9'da kaldı. Döviz borçlarının ağırlıklı dolar cinsinden olması da yardım edince bu dönem kur artışlarına ilişkin yaptığımız kaba hesaplama 4 şirket için yaklaşık 3 mn TL bir kur zararına işaret ediyor. Tabii burda bir sürü varsayım var, onları sıralarsak: 

  • Şirketlerin 31 Ağustos'taki bilanço pozisyonlarının kur hassasiyetleri dipnotlardan alınarak kullanılmıştır, ara dönemde gerçekleşen borç artış azalışları bilinemediğinden hesaba katılmamıştır.
  • GSRAY, kur hassasiyet analizini açıklamamayı tercih ettiğinden, finansal borç dağılımındaki rakamlar ***, kur artışı ile çarpılarak hesaplanmıştır. 
  • Dipnotlarda verilen kur artış hassasiyetleri tablosu dolar ve euro kurundaki %10'luk artışlara dayanmaktadır. Bizim hesabımız, aynı rakamları gerçek artışlarla kullanılarak yapılan orantı üzerindendir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder