20 Aralık 2013 Cuma

Spor Bakanlığı davası Galatasaray'ın gelirlerine ne kadar etki yapabilir?

SGM ile Galatasaray arasında TT Arena stadı ile ilgili yapılmış anlaşmaya ilişkin bugün açıldığı iddia edilen dava (iddia konusu gelir kalemleri doğruysa) eğer G.Saray aleyhine sonuçlanırsa G.Saray'ın gelirleri üzerinde ciddi bir olumsuz etki yapabilecek gibi gözüküyor. DHA haberinde bahsedilen gelir kalemleri ve SGM payları şu şekilde:


  • Müsabakaların net hasılatının %7'si 
  • TT Arena isim hakkının %10'u
  • İç ve dış Reklam gelirlerinin %10'u 
  • Reklam payı %5 
  • Baz istasyonları gelirlerinin %7'si
  • Kombine bilet ve loca  gelirlerinin %7'si 
  • Basketbol ve voleybol takımlarının forma reklamlarının %5'i
  • SGM ile Galatasaray yönetimi arasında çatı konusunda da tazminat içeren bir anlaşma söz konusu

(@sporekonomi notu: Bu oranlar ve gelir kalemleri çok kapsamlı ve ciddi rakamlara işaret ediyor, ancak Spor Bakanı'nın daha önceki açıklamasında olduğu gibi bu konuda bir uzlaşma olması akla daha yakın bir çözüm gibi duruyor mevcut politik gerginlik de hesaba katıldığında)

Sözleşmenin çatı ile ilgili maddesi şöyle: 






Spor Bakanlığı'ndan Galatasaray'a çatı davası
Ercan ATA / Ankara DHA 20 Aralık 2013
Spor Bakanlığı G.Saray'a dava açtı
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/25407175.asp

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile Galatasaray Kulübü arasındaki, TT Arena Stadyumu'nun çatısı ile ilgili konudaki ihtilaf, mahkemelik oldu.

Bazı Galatasaray yöneticilerinin sözleşmede çatının kapatılması konusunda herhangi bir hüküm bulunmadığı yönündeki açıklamaları üzerine, Genlik ve Spor Bakanlığı tarafından belgeleri ile yalanlandı ve konu mahkemeye taşındı.

03-05-2011 tarihinde Galatasaray Kulübü ile dönemin Gençlik ve Spor Genel müdürü Yunus Akgül ve Galatasaray Kulübü Yönetimi adına Işın Çelebi'nin imzalarının bulunduğu sözleşmede TT Arena'nın çatısının 24 ay içerisinde kapatılacağına dair sözleşme ortaya çıktı. 

Bugüne kadar Galatasaray Yönetimi'nin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini diyalog ile çözmeye çalışan Spor Bakanlığı, Galatasaray Yöneticisi Sedat Doğan'ın çatının kapatılmasıyla ilgili ''sözleşmede herhangi bir madde yok!.." açıklaması üzerine mahkemeye gitme kararı aldı.

Çatının kapanmasına dair sözleşmede Galatasaray Kulübü'ne verilen süre 03-05-2013 tarihinde dolmuş olmasına rağmen Bakanlık, Galatasaray Kulübü ile mahkemelik olma yolunu bu güne kadar seçmemişti. Ancak bazı Galatasaray yöneticilerinin açıklamaları üzerine bakanlığın bu konudaki tavrını değiştirdi. ''Bakanlık tarafından Galatasaray kulübüne Çatı kapama ile ilgili İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne dava açılması konusunda talimat verildi. Bakanlık 02-11-2012 tarihinde de Galatasaray kulübüne Ankara 14. Noter Kanalı ile çatının bir an önce kapatılması konusunda ihtarname gönderdiği ortaya çıktı.

Galatasaray Kulübü ile Spor Genel Müdürlüğü’nün bunun dışında 12 konuda da mahkemelik olduğu anlaşıldı. Aynı konularda 12 farklı dava açılmış durumda. Bakanlık ile Galatasaray yönetimi sadece Çatı konusunda değil müsabakaların net hasılatının yüzde yedisi, TT Arena isim hakkı, İç ve dış Reklam gelirlerinin yüzde onu, yüzde beş reklam payı, baz istasyonlarından kaynaklanan idari alacak, kombine bilet ve loca alacaklarından yüzde yedi, basketbol ve voleybol takımlarının forma reklamalarının yüzde beş konusunda da mahkemelik olmuştu.

''Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç kar yağışı nedeni ile yarıda kalan Galatasaray-Juventus maçından sonra, katıldığı bir spor programında, ''Galatasaray yönetimi ile aramızdaki sorunları ve ihtilafları konuşarak çözeceğimize inanıyor ve bunları büyütmeye gerek yok'' demişti. Ancak Galatasaray yönetiminden gelen çelişkili açıklamalar, Bakan Kılıç'ın da sabrını taşırdı ve konular mahkemelik oldu. TT Arena'nın çatısı konusunda sözleşmede imzası bulunan Işın Çelebi'de  ''benim imzam'' var demesine rağmen bazı Galatasaray yöneticileri sözleşmede böyle bir hüküm olmadığında ısrar ediyordu''

GALATASARAY İLE YAPILAN ÇATI ANLAŞMASI
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder