14 Aralık 2013 Cumartesi

Naklen yayın gelirleri bugün hesaplansa kim ne kadar alacak?

Dün Habertürk internet sitesinde çıkan bir haberde yayın gelirlerine ilişkin tablolar ve sıralama verilmiş, özetini aktarıp, ek bir analiz yapalım, hatalı olduğunu düşündüğümüz rakamları düzeltelim: 
Haberde belirtilmemiş ancak yayın ve performans gelirlerinin dağılımı verildiği varsayımıyla biz de bir hesaplama yapacağız, ancak şunu belirtelim, Türkiye ligi gelir dağılımında Kasımpaşa, Bursaspor, Trabzonspor, Eskişehirspor ve Sivasspor için önemli hatalar var bizim hesabımıza göre. Önce Habertürk haberindeki tablolar:
  • Lig lideri Fenerbahçe Türkiye liginde 42.3 mn TL gelir elde etmiş 
  • Galatasaray, şampiyonluk sayısının verdiği avantajla 2. sırada, 41.1 mn TL 
  • Beşiktaş ise ligde ve gelirde 3. sırada, 34.4 mn TL
  • Trabzonspor ise ligde 7. sırada olmasına rağmen elde ettiği 6 şampiyonluk etkisiyle gelirde 4. sırada, 18.7 mn TL
  • Avrupa'da Galatasaray elde ettiği 41.9 mn TL ile açık ara 1. sırada
  • Trabzonspor da Avrupa'dan 8.2 mn TL gelir elde etmiş.
  • Bu rakamları toplayınca Galatasaray, Fenerbahçe'nin gelirlerini neredeyse 2'ye katlıyor ve 82.2 mn TL gelir elde ediyor

Lig gelir dağılımının doğru hesabı nasıl olmalı
Türkiye Liginde gelir hesaplamasında yanlışlar var, doğrusu nasıl olmalı, haberde hesaplama kriterlerine yer verilmemiş, biz verelim ve buna göre yeni dağılımı bulalım
Naklen yayın gelirlerinin;- Yüzde 11'i Turkcell Süper Lig'de şampiyon olan takımlara, şampiyonluk sayılarına göre,- Yüzde 35'i 18 Turkcell Süper Lig kulübüne eşit olarak,- Yüzde 45'i puan performansına bağlı olarak,- Yüzde 9'u ise Turkcell Süper Lig'i ilk altı sırada bitirecek takımlara sezon sonu ödülü olarak dağıtılacaktır.

Habertürk haberindeki toplam 374.89 mn TL'yi doğru kabul edip bu kriterlere göre dağıtırsak yeni dağılım şöyle oluyor: 

















Haberin orijinal metni ve içeriği aşağıda yer alıyor

Galatasaray Fenerbahçe'yi ikiye katladı!Türkiye'de Kanarya, kıtada Galatasaray lider
13 Aralık 2013 Cuma, 12:19:24

BARIŞ ERKAYA/HABERTURK.COMÖZEL ANALİZberkaya@haberturk.com
Galatasaray'ın Juventus zaferi, Türk kulüplerinin elde ettiği gelirlere göre yapılan sıralamayı da bambaşka bir boyuta getirdi.
Süper Lig'te oynanana toplam 15 maçta 11 galibiyet 2 beraberlikle zirvede oturan Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'in gelir şampiyonu olsa da Galatasaray'ın Avrupa performansı kıta liderliğinin oldukça farklı bir skorla Galatasaray'a geçmesini sağladı.
Fenerbahçe Galatasaray'a 9 puan fark atarak oturduğu Spor Toto Süper Lig liderlik koltuğunda 42 milyon 263 bin 319 TL gelirle, Türkiye'nin gelir lideri olurken, Galatasaray ise 7 galibiyet 5 beraberlik sonucu elde ettiği 26 puandan 41 milyon 133 bin 977 TL gelir elde etti.
Şampiyonluk sayısı avantajı nedeniyle lige zaten daha yüksek bir geliri garanti ederek başlayan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 arasına adını yazdırarak elde ettiği 41 milyon 91 bin 700 TL'lik gelir de eklendiğinde, toplam 82 milyon 225 bin 677 TL'lik gelirle, Avrupa kıtasının en çok gelir elde eden Türk kulübü oldu.
3. sırada yine Avrupa kupalarına gidememiş bir diğer temsicimiz olan Beşiktaş yer aldı. Beşiktaş ligde aldığı toplam 7 galibiyet 5 beraberlik sayesinde topladığı 26 puanla 34 milyon 410 bin 30 TL'lik geliri garantiledi.
TRABZON UEFA AVRUPA LİGİ FARKIYLATrabzonspor ise Spor Toto Süper Lig'ten elde ettiği 18 milyon 712 bin 135 TL gelirin üzerine UEFA Avrupa Ligi'nden bugüne kadar elde ettiği 8 milyon 162 bin 50 TL'yi de koyarak toplamda 26 milyon 874 bin 185 TL'lik gelirle dördüncü sırada bulunuyor.
PAŞA YILDIZ FARKIYLA 5'İNCİ!Şampiyonluk sayısına ödenen başlangıç primi nedeniyle lige dezavantajlı başlayan ve bugüne kadar hiç Süper Lig şampiyonluğu bulunmayan Kasımpaşa ise ligde gösterdiği müthiş performansla 19 milyon 841 bin 477 TL'yi kasasına koymayı garantileyerek, 1 şampiyonluğu bulunan Bursaspor'un üzerinde yer aldı.Kasımpaşa eğer Beşiktaş kadar şampiyonluk sayısına sahip olsaydı ligde gösterdiği performansla bugün itibariyle garantilediği gelir 34 milyon TL'nin üzerinde olacaktı. 
İŞTE SÜPER LİG'TE MÜCADELE EDEN 18 KULÜBÜN TOPLAM GELİRLERE GÖRE SIRALAMASI






TFF Yönetim Kurulu yayın gelirlerinin dağıtım kriterlerini belirledi
03.09.2008
e on twitterShare on facebookShare on emailShare on gmail
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, bugün İstanbul'da yaptığı toplantıda, Turkcell Süper Lig naklen yayın gelirlerinin dağıtım kriterlerini belirledi.
Yönetim Kurulu, 22.07.2005 tarihli TFF Yönetim Kurulu kararında belirlenen ilkeler doğrultusunda, 2008-2009 sezonundan itibaren uygulanmak üzere yayın kriterlerini şöyle oluşturdu:
Naklen yayın gelirlerinin;
- Yüzde 11'i Turkcell Süper Lig'de şampiyon olan takımlara, şampiyonluk sayılarına göre,
- Yüzde 35'i 18 Turkcell Süper Lig kulübüne eşit olarak,
- Yüzde 45'i puan performansına bağlı olarak,
- Yüzde 9'u ise Turkcell Süper Lig'i ilk altı sırada bitirecek takımlara sezon sonu ödülü olarak dağıtılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder