14 Aralık 2013 Cumartesi

Fenerium değerlemesinde uluslararası benzerler

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Fenerium değerleme raporuna ilişkin eleştirilerde uluslararası benzerlerle kıyaslama yapılmadığından ve Boyner ve Vakko ile kıyaslanmasının hatalı olduğundan bahsediliyordu. Bu görüşe katılıyorum, sadece bu iki şirketle değerleme yapmak  bence de eksik ve değerlemede daha fazla detaya yer verilmesi doğru olurdu. 


Uluslararası kıyaslama
Bu eksiği kapatalım görüşüyle aşağıdaki gibi bir tablo hazırladık, bir kaç analistten de yardım alarak, Avrupa'da ve dünyada aklımıza ilk gelenler, Nike, Adidas ve Puma elbette. Bunlara bir de Geox'u ekledik, verisini bulabildiğimiz için. Onların piyasa oranlarıyla kıyaslayalım istedik, hiç bir yorum da katmayacağız başlangıçta, bu yazı ve tablolar bir yatırım önerisi değil sonuçta, rakamları vereceğiz. 

Daha önce bu konuda bir kaç yazı yazmıştık, onlarla birlikte okunması daha anlamlı olacaktır: 
Fenerium ve değerleme teknikleri

Fenerium Değerleme Raporu (ÖZET)

Fenerbahçe Fenerium'u devralırken gönüllü bir çağrı yapar mı?

Ortaya çıkan tablo ve Fenerium ile kıyaslaması şöyle bir tablo ortaya çıkarıyor. Bir şirketin F/K (Fiyat Kazanç), FD/FAVÖK (Firma Değeri/Faiz, Amortisman, Vergi öncesi Kar), ve Fiyat/Satışlar  rakamı ne kadar küçükse bu o şirketin o orana göre daha ucuz olduğunu gösteriyor. 

(Not: Fenerium'da 9 aylık rakamlar yıl sonuna 4/3 ile çarpılarak yansıtılmıştır)

Fenerium ve Uluslararası Benzerleriyle Kıyaslama

























Favök Marjının yüksek olması diğer grafiklerin tersine olumlu yorumlanmalı





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder