3 Aralık 2013 Salı

Galatasaray sermaye artırımına ilişkin yazı hakkında.. Yanlışlar ve Doğrular

"Galatasaray uçurumun kenarında" başlıklı yazı hakkında 
Bugün bir çok internet sitesinde olan ve “Galatasaray uçurumun kenarında” başlıklı yazı kulüp finansal durumu ile önemli olduğu için paylaşmak istedik. Yazının içeriğinden önemli finansal kısımları da alarak. Yazının kimin tarafından yazıldığı belli değil ama sporx sitesindeki kaynak olarak DHA gösterilmiş (ekleme: yazı Kadir Çetinçalı'ya aitmiş). Geri kalan spekülasyonlar ilgi alanımıza girmiyor, ancak finansal konularla ilgili bazı saptamaları vererek içerisinde yer alan ve ilgi alanımızdaki maddi hataları  belirtelim. Önce yazıdan alıntılar:

-          Galatasaray'ın yeni stadıyla birlikte gelirleri %100’ün üstünde arttı
-          Ünal Aysal, Adnan Polat'ın birleştirdiği Sportif A.Ş. hisselerinin %28'ini sattı
-          Aysal ayrıca sermaye artışına giderek de 120 milyon TL daha gelir elde etti
-          İlk sermaye artışından elde edilen 120 milyon harcandı
-          Aralık ayı içerisinde futbol yakımına 32 milyon dolar ödeme yapılmak durumunda
-          SPK, sermaye artırımına nakit olarak katılma şartı koydu, bu nedenle Galatasaray SK  hisseleri için toplam 184 milyon nakit koymak zorunda
-          SPK sermaye artırımı için izin vermek şartı olarak çağrı mecburiyeti koymak durumunda
-          Çağrı mecburiyeti konursa dışarıdaki hisselerin tamamını ortalama bir fiyattan satın almak zorunlu duruma gelecek. Bu durumda Galatasaray 245 milyon TL daha bulmak durumunda.
-          Sonuçta bu operasyon için Galatasaray, kulüp olarak 429 milyon TL koyarken, hissedarlarından ise 162 milyon TL toplayacak
-          400 milyon dolara çıkan Vakıfbank'a olan kredi borcu, Adnan Polat döneminde Işın Çelebi'nin gayretleri ile makul rakamlara çekildi ve ödeme süreci geçtiğimiz günlerde Ünal Aysal yönetimince tamamlanarak  kalan 40 milyon dolarlık borcun faizleriyle birlikte kapandığı haberi duyuruldu.
-          Oysa Vakıfbank'a borç biterken, Denizbank'a olan kredi borcu arttı ve faizlendirme açısından kulübe avantaj kazandırıldı. Galatasaray'ın son olarak Denizbank'a borcu 100 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Hatalar ve doğrular
Haberde oldukça spekülatif kısımlar var, muhtemelen bunlara kulüp ya da Sportif A.Ş.’den yanıt gelecektir. Gerçi hafta sonu Fanatik gazetesinde yer alan habere ilişkin bir açıklama yapılmamıştı. Haberdeki maddi yanlışlar ise şöyle:
-          “dışarıdaki hisselerin tamamını ortalama bir fiyattan satın almak zorunlu duruma gelecek. Bu durumda Galatasaray 245 milyon TL daha bulmak durumunda”:  Doğrusu:
o   Eğer SPK ayrılma hakkı ver derse hisse sahiplerinin genel kurula katılıp ayrılma hakkı kazanmaları gerekiyor, bunu yerine getirmeyen yatırımcı bu hakka sahip olmuyor
o   Diyelim ki tüm yatırımcılar (%45) bu hakka sahip oldular, bu takdirde 245 mn TL (13.94 mn adet hissenin %45’i olan) 6.27 mn hisseye bölünürse pay başına 39.10TL gibi bir ayrılma hakkı (çağrı fiyatı) bulunuyor, bu değer neye göre hesaplanmış belli değil, Fanatik gazetesindeki 40 TL değil, bizim iddiamıza göre 56TL de değil.
-          “hissedarlarından ise 162 milyon TL toplayacak”: Doğrusu:
o   Belki daha da önemlisi, eğer çağrı yapılır ve tüm hisseler (varsayalım) 245 mn TL’ye toplanırsa şirketin %100’üne GS SK sahip olacağı için para koyacak yatırımcı kalmayacak, şirket fiilen halka kapanmış olacak, ve belki borsa kotundan çıkacak. Bu takdirde eğer bir sermaye artırımı “ayrılma hakkı-çağrı” süreci sonrası yapılacaksa, tüm parayı yine GS SK’nin koyması gerekecek.
Bizim iddiamız ise başından beri bir sermaye artırımına çağrı şartını SPK getirecek, o takdirde ise sermaye artırımı yapmanın (yatırımcıdan para toplamak anlamında) hiçbir anlamı kalmayacak. SPK’nın da bu kilitlenme durumundan mutlu olmadığını bildiğimiz için iddiamız, kısmi ve GSRAY’ın beklentisinin çok altında bir sermaye artırımına, nakit kaynak aktarımı düşüncesiyle, SPK’dan izin gelebileceği ve GSRAY’ı hiç tatmin etmeyecek olsa da bu yolu seçmek durumunda kalması. Ama tabii bunu zaman gösterecek.

Yeni tebliğ yolda
Bu konunun neden geciktiğine ilişkin daha önce de paylaştığımız en önemli konu ise, SPK’nın “önemli nitelikte işlemleri” düzenleyen kararının ardından bunun kapsamını genişletip detaylandırmak için yeni bir tebliğ haline getirme çalışmaları. Basına çok çıkmamış olsa da bu ay içerisinde bu tebliğin de yayınlanacağı ve eş anlı olarak GSRAY’ın sermaye artırımı konusunda kararın verileceğini tahmin ediyoruz.





Yazının tümü ve linki aşağıda yer almakta

Galatasaray uçurumun kenarında!2 yıl üst üste gelen şampiyonluklar, artan tribün gelirleri, hisse satışı, sermaye artışı, Şampiyonlar Ligi gelirleri ama bütün bunlara rağmen Galatasaray ekonomik krizin eşiğinde...
03 Aralık 2013 Salı - 11:15DHA
Ünal Aysal, Galatasaray'ı bilinmez bir maceraya mı sürüklüyor? Sarı-Kırmızılı camia futbol takımının son haftalarda aldığı başarısız sonuçlar ve kötü futbol ile sarsılırken asıl ekonomik kriz kapıya dayanmış durumda.Oysa Galatasaray, yeni stadı Türk Telekom Arena'ya geçerken ekonomik sorunlarını da aşacağını planlıyordu. Camianın başarısız olarak değerlendirip, neredeyse kulüpten koparttığı Adnan Polat'tan görevi devralan Ünal Aysal, futbol takımının üst üste gelen 2 şampiyonluğu ile takımı Avrupa'nın en büyük 10 kulübü arasına sokmaktan sözediyordu. Ezeli rakipleri şike sorunu ile uğraşıp, Avrupa Kupaları'na bile katılamazken Galatasaray 2 yıl üst üste şampiyon olmuş yeni stadla birlikte gelirlerini yüzde yüzün üstünde artırmıştı. Şampiyonlar Ligi gelirinin yanısıra, sportif ürün satışları artmıştı.Üstelik Ünal Aysal, Adnan Polat'ın birleştirdiği Sportif A.Ş. hisselerini yüzde 28'ini satmış, bununla kalmayıp sermaye artışına giderek 120 milyon TL daha gelir elde etmişti.
YILBAŞINA KADAR FUTBOLCULARA 32 MİLYON DOLAR
Galatasaray bütün bu artan gelirlere rağmen ekonomik krizden sıyrılmak şöyle dursun resmen batağa doğru yürüyor. Futbol takımı her geçen hafta dökülürken, takımda arkadaşlığın kalmadığı, gruplara bölündüğü iddia ediliyor. Bunun üstüne Teknik Direktör Mancini en az 5-6 oyuncunun transfer siparişini yönetime vermiş durumda. Futbol takımının vahim durumu Aralık ayında gelen ödemeler ile iyece su yüzüne çıkmış durumda. Galatasaray'ın bu ay içinde futbol takımına birikmiş alacak olarak 32 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor. Kulübün kasasında bu para var mı bilinmiyor!
SPK'DA DUVARA MI TOSLANDI?
Ünal Aysal yönetimi para sorununa çare olarak Sportif A.Ş. hisselerini sermaye artışında bulmuştu. İlk sermaye artışından elde edilen 120 milyon harcandı bitti. Kulübün kurumsal yapısı şimdi 2. sermaye artışı başvurusuna karşın SPK'dan gelecek yanıtı bekliyor. SPK, sermaye artırımına nakit olarak katılma şartı koydu. Bu nedenle Galatasaray, kulüp olarak Sportif A.Ş.'deki hisseleri için toplam 184 milyon nakit koymak zorunda. Ancak izin henüz verilmedi. SPK sermaye artırımı için izin vermek şartı olarak çağrı mecburiyeti koymak durumunda. Çağrı mecburiyeti konursa dışarıdaki hisselerin tamamını ortalama bir fiyattan satın almak zorunlu duruma gelecek. Bu durumda Galatasaray 245 milyon TL daha bulmak durumunda.Sonuçta bu operasyon için Galatasaray, kulüp olarak 429 milyon TL koyarken, hissedarlarından ise 162 milyon TL toplayacak. İşin içinden çıkılmaz bir durumla karşı karşıya kulüp. Eğer SPK çağrı mecburiyetini koyarsa 245 milyon nasıl bulunacak? Bu sorunun cevabını vermek güç. Banka kredisi işi daha da zararlı hale getirebilir.Yaklaşık bir senedir sermaye artırımı operasyonundan gelecek 65 milyon dolar üzerine kurulan bütçe senaryosu facia hale geldi. Galatasaray bu durumun içinden nasıl çıkacak, tahminde bulunmak güç. Süregelen bu durumun sorumlusu doğal olarak başkan Ünal Aysal. Ancak Aysal bugünlerde ortalıkta yok.
VAKIFBANK YALANI!
Galatasaray'ın yıllardır süren banka borçları içinde en meşhur olanı Vakıfbank idi. Özhan Canaydın döneminde alınan bu kredi yıllardır artan faizi ile kulübün kamburu olarak duruyordu. Bir dönem ödeme yapılmadığı için artan faizleriyle 400 milyon dolara çıkan Vakıfbank'a olan kredi borcu, Adnan Polat döneminde Işın Çelebi'nin gayretleri ile makul rakamlara çekildi ve ödenmeye başlandı. Ve ödeme süreci geçtiğimiz günlerde Ünal Aysal yönetimince tamamlandı.
Vakıfbank'a 40 milyon dolarlık borcun faizleriyle birlikte kapandığı haberi duyuruldu. Oysa Vakıfbank'a borç biterken, Denizbank'a olan kredi borcu arttı. Denizbank'tan alınıp, Vakıfbank'a ödendi. Faizlendirme açısından kulübe avantaj kazandırıldı o kadar. Galatasaray'ın son olarak Denizbank'a borcu 100 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Üstelik bu borç nedeniyle Sportif A.Ş.'nin kulübün elinde olan hisselerin yüzde 40'ı rehin olarak verilmiş durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder