12 Ekim 2015 Pazartesi

Fenerbahçe'de futbolcu satışı ve sponsorluklarla gelir patlaması yaşandı, ancak büyük kur zararı, net karın oluşmasını engelledi

Fenerbahçe, Haziran-Ağustos 2015 dönemi 3 aylık mali tablolarını açıkladı. Şirketin dönem net zararı %41 gerileyerek 27 milyon liraya düştü. Tablolara göz atarsak:

  • Gelirlerde %174 artış var, 137 milyon lira oldu. Geçen yıl bu rakam 50 milyon lira idi. Artışın önemli bölümü sponsorluklardan çok Sow'un satışından ve Emenike'nin kiralanmasından gelen rakam olmalı, ancak fenerbahçe bu dönem yine ve ne yazık ki bu detayı vermemiş gözüküyor.  Öte yandan bu sene başlatılan sponsorlukların etkisi de önemli, ancak yıllık rakamın 1/4'ünün bu döneme yansıdığını hesaba katmak lazım. 
  • Giderlerde (SMM) ise %39 artış var, toplam 93 milyon lira, yine, ne yazık ki bu alanda detay yok, ancak, yepyeni kadrosuna rağmen bu rakamın Beşiktaş'ın seviyesine yakın olması dikkate değer. 
  • Brüt kar 43 milyon lira, geçen yıl aynı dönem bu rakam 17 milyon lira zarar idi.  
  • Geçen yıl esas faaliyet zararı 30 milyon lira iken, bu yıl faaliyet karı var, 18.3 milyon lira. 
  • Finansman giderleri ise neredeyse üç katına çıkmış durumda, net 44 milyon lira. (kur artışının etkisi açıklanmamış ilk bakışta görüldüğü kadarıyla, detaya bakılıyor)
  • Dönem zararı ise geçen yıl üç ayda 46 milyon liradan, bu yıl % 41 gerilemeyle 26.9 milyon lira olmuş durumda.
  • Özkaynaklar, 449 milyon lira ekside, ancak 221 milyon lira birleşme etkisi buna dahil, bu rakamı düzeltirsek özkaynaklar eksi 228 milyon lira (bu düzeltme Fenerbahçe'den SPK tarafından istenen Fenerium değerleme raporuyla gerçekleşecek diye tahmin ediyoruz)
  • Banka borçları Mayıs'tan bu yana  3 ayda %11 artmış, 529 milyon lira. Bilançonun en olumsuz noktası ise bu rakamın 326 milyon lirasının, yani yaklaşık %61.5'inin kısa vadeli olması. Bu 326 milyon liranın 100 milyon liranın üzerindeki kısmı mart 2016'da itfa edilecek ve tekrar ihracı beklenen tahvillere ait. 
Özetle, Fenerbahçe'de sponsorluklarda yaşanan hızlı artışlar kalıcı ve düzenli bir gelir oluşturmakta. Buna ek olarak kombine satışlarında yaşanan patlama da olumlu katkı yapmış gözüküyor. Ancak bu dönem Sow'un satışı ve Emenike'nin kiralanmasından kaynaklanan gelirler olmasaydı, kur zararının da etkisiyle rakam yine oldukça kötü olabilirdi. Bu yıl Avrupa Ligi'ne katılımın ne kadar etki yapacağını, ve diğer rakamların tek tek analizini ise ne yazık ki yine detay yayınlamadığı için yapamıyoruz. 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder