11 Ekim 2015 Pazar

Üç büyüklerde yarın üç aylık rakamlar açıklanacak, en büyük kur zararı kimin olabilir?

Önceki  hafta açıklanan Trabzonspor mali tablolarıyla 2015-16 sezonunun üç aylık mali tablo açıklama dönemi futbol kulüpleri için başladı. Trabzonspor'un üç büyük kulüpten daha erken açıklama nedeni konsolide olmayan (iştirakleri içermeyen) mali tablo olması. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ise rakamlarını yarın (12 Ekim'de) açıklayacaklar.


Bu faaliyet dönemi 1 Haziran-31 Ağustos dönemini içeriyor ve bu üç ay döviz kurları açısından, TL'nin hızlı değer kaybettiği bir dönem olması nedeniyle, futbol kulüpleri açısından zaten olumsuz olan mali tabloların daha da negatife döndüğü bir dönem olmasına yol açmış olmalı tahmin edileceği üzere. 31 Mayıs'tan, 31 Ağustos'a kadar dolar %9.5, euro ise %11.7 yükselmiş durumda TL karşısında.





Bu kurlara göre, ve 31 Mayıs 2015 tarihli şirketlerin açıkladıkları mali tablo dipnotlarını kullanarak bir çalışma yaptık. Kulüplerin ne kadar kur riskine sahip olduklarını gösteren ve açıkladıkları dipnotlarda yer alan tablolardaki rakamları gerçek kur atışı ile çarparak dönemsel kur zararını, kendi tahminleri doğrultusunda hesaplamaya çalıştık.

Tabii ki, futbol şirketleri bu dönemde bir sürü transfer yaptılar, futbolcu gönderdiler, yeni borç aldılar, ya da ödediler, kur kompozisyonları değişti vb., ancak en azından statik bir durumu, dinamik kur değişimlerini kullanarak projekte ettik. Bu arada son dönem transferler, büyük bir olasılıkla yüksek bir kurdan muhasebeleştirildiği için, kur zararında onların etkileri sınırlı kalabilir (nu hesaplamada onlar hesaba katılmamıştır). Bu varsayımlara göre son üç aylık dönemde:


  • Galatasaray 39 milyon TL,
  • Fenerbahçe 30.2 milyon TL
  • Beşiktaş ise 25.6 milyon TL 

kur hareketlerinden kaynaklanan kur zararı yazmış olabilirler. Gerçek rakamları yarın akşam öğreniyor olacağız.

Kullandığımız tabloları da eklemek gerekirse:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder