11 Ekim 2015 Pazar

Trabzonspor'da Haziran-Ağustos dönemi 3 aylık gelir 24 milyon, gider 60 milyon lira

Önceki hafta açıklanan Trabzonspor mali tablolarıyla 2015-16 sezonunun üç aylık mali tablo açıklama dönemi futbol kulüpleri için başladı. Trabzonspor'un daha erken açıklama nedeni konsolide olmayan (iştirakleri içermeyen) mali tablo olması. 31 Mayıs-31 Ağustos döneminde dolar %9.5, euro ise %11.7 yükselmiş durumda. Bunun etkisi mali tablolarda net bir şekilde gözüküyor. Tablolara göz atarsak:


Önce gelir tablosu:


  • Gelirler %36 artışla 24 mn TL oldu,ancak tüm diğer giderlere bakılırsa artış oranı %244. 
  • Giderler (SMM) %23 artışla 35 mn TL'ye yükseldi
  • Brüt zarar neredeyse sabit kaldı, geçen yıl 10.4 mn TL iken, bu sene 10.7 mn TL'ye yükseldi (kıyaslamalı bakıldığında brüt zarar olması çok kötü olsa bile, giderlerin (SMM)  gelirlerden az artmış olması ilk bakışta olumlu)
  • Ancak geçen yıl 7.5 milyon TL esas faaliyet karı varken bu yıl 32.2 mn TL esas faaliyet zararı var. (geçen yıl bu rakamın artı olmasınıns sebebi, Olcan, Mierjezewski vd futbolcuların satışından gelen 25.6 mn TL futbolcu satış geliri)
  • Dönem zararı ise geçen yıl üç ayda sıfır düzeyinde (hafif artıda) iken, bu yıl 35 milyon lira olmuş durumda


  • Faaliyet giderlerine detaylı bakıldığında bu yıl net 17.5 milyon TL kur farkı zararı gözüküyor. 

  • Gelirlerin detayında neredeyse 7 katına yükselen naklen yayın gelirleri dikkat çekiyor, reklam ve sponsorluk gelirlerinde gerileme var. UEFA müsabaka gelirleri 10.8 mn TL'den 1 mn TL2ye gerilemiş, yayın hakkının farklı sınıflandırmasından kaynaklanabilir. 
  • TFF, Trabzonspor'a 3 mn TL tesisler için yardımda bulunmuş. 
  • Futbolcu ve teknik kadro harcamaları 20 mn TL'den 18 mn TL'ye gerilemiş, ancak bu kaleme eklenebilecek (bonservis itfasını içeren) itfa giderleri ise 4.8 mn TL'den 12.4 mn TL'ye yükselmiş, ki bu rakam önceki dönemlerde ödenen yüksek bonservisleri içermekte ve bu nedenle bir süre daha yüksek gitmesi beklenebilir.





Özkaynaklar  eksi 91.6 milyon TL oldu.  (Özkaynaklara 9 Ekim 2014 tarihinde kiralama yoluyla yapılan 47 mn TL bağışın ve son dönemde yapılan 75 milyon TL sermaye artırımından gelen kaynağın eklendiğini hatırlatalım, bu rakamlar olmasaydı özsermaye -214 milyon lira olacaktı)

Banka borçları 152 mn TL (Mayıs'ta 142 mn TL), bu rakamın 68 milyon lirası kısa vadeli







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder