27 Ocak 2016 Çarşamba

Fenerbahçe sermaye artırımından beklediği 156 milyon lirayı tahvilin geri ödenmesinde kullanacak

15 Ocak tarihli Fenerbahçe sermaye artışını kime tahsis edecek? Şirkete girecek taze para ne için kullanılacak? başlıklı yazımızda Fenerbahçe'nin yapacağı 4 milyon TL nominal değerli sermaye artışından sağlayacağı kaynağı ne yapacağına ilişkin fikir yürütmüştük. Az önce Fenerbahçe Futbol A.Ş. tarafından yapılan açıklama ile kaynağın kullanımı konusundaki tahminlerin doğru çıktığını gördük. 

Açıklamaya göre, sermaye artışından 156 milyon TL gelir bekleniyor, bugünkü piyasa değerini baz alıp yaptığımız tahmin 160 milyonTL idi. 
Öte yandan toplanacak fonun kullanımına ilişkin tahminimiz buydu: 

yatırımcıların bir kısmının vadesi yaklaşmakta olan tahvil yatırımcıları olacak olması. Bu takdirde Fenerbahçe tahvili yeniden ihraç etmeyip, /senaryo bazlı düşünürsek) aynı yatırımcıların Fenerbahçe A.Ş.'den alacaklı olmasının yerine ortak olmaları söz konusu olabilir
Açıklamaya göre, toplanacak kaynağın 103 milyon lirası tahvil borcunun ödenmesinde kullanılacak. 
kalanı ise net işletme sermaye ihtiyacının kullanılmasında, bu ne demek, kısa vadeli ödemelerin yapılması (bankalara ve futbolcular vb ödemeler).
Burdan diğer çıkarım ise tahvil borçlanmasının vadesi geldiğinde yenilenmeyecek olması. 

Sonuç olarak daha önce yazdığımızı toparlayalım (SPK izni olur ve tahsisli satış yapılacak yatırımcılar hazır ise): 
  • Yatırımcıdan ve kulüpten kaynak toplanmayacak, büyük olasılıkla tahvili alan kurumlara tahsisli satış yapılacak. 
  • Mevcut küçük yatırımcı açısından, (tahmini gelir beklentisi baz alınarak yapılan yorum) hisse iskontosunun neredeyse sıfıra yakın olması hisse fiyatı üzerinde baskı yapmayacak. 
  • Kulüp ve küçük yatırımcıların hisse oranları azalacak (dilute olacaklar), ancak şirketin piyasa değerinin, normal şartlar altında, ya da her şey sabit kalırsa, şirkete girecek nakit kadar artması beklenebilir. 
  • Tahvile faiz ödenirken, bu para özkaynak kalemine yansıyacağı için özkaynaklar 156 mn TL artacak, finansal borçlar 103 milyon lira azalacak. Aradaki farkın borçların ödenmesinde kullanılan kısmı, aynı miktarda borçları düşürecek.  
  • Şirketin tahvile ödediği finansman gideri bundan böyle olmayacak. Banka (finansal) borcu anapara ödemesinde kullanılırsa, o oranda faiz gideri düşebilir. 
  • Şirket açısından başarılı bir operasyon gibi gözüküyor, satış gerçekleşirse. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder