19 Ocak 2016 Salı

Özbek: Galatasaray'ın mali tablosu sürdürülebilecek bir tablo değil. UEFA men cezası vermese bile bu şekilde yürümez

Galatasaray Başkanı Özbek, UEFA tarafından FFP başabaş kriteri yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle Galatasaray'a verilecek ceza hakkında açıklamalar yaptı. Bazı finansal başlıklar şöyle:



  • UEFA İnceleme Komisyonu'nun 1+1 yıl Avrupa'dan men cezası vermek istiyor. 
  • Finansal anlamda hatalarımız, eksiklerimiz oldu, en çok Şampiyonlar Ligi'ne  katılan Galatasaray çok göz önünde olduğundan UEFA da Galatasaray'ı mâli anlamda ciddi şekilde mercek altına aldı.
  • Galatasaray son 3 sezonda toplam 164.2 milyon euro zarar etti.
  • 2012-2013 sezonu zarar 38 milyon euro'dan, 2013-2014 sezonunda 70.4 milyon euro'ya çıktı. Bu da UEFA'nın dikkatini çekti ve kulübe 200 bin euro ceza kesildi. 
  • 2014-2015 sezonu zarar 55.8 milyon euro oldu, bu zarar da bizden önceki yönetimin yaptığı işler ve sözleşmelerden kaynaklanmıştır. 
  • İşimizi en çok zorlaştıran geçmişte yapılan kontratlar oldu
  • Finansal Fair Play uygulamasında sıra diğer kulüplere de gelecek, Süper Lig'de 18 kulübün yaklaşık borcu kabaca 1 milyar dolardan fazla.
  • 2016 sonuna kadar 134 milyon euro zararın kapatması mümkün değil dendi, Biz, UEFA'dan 3 senelik ek süre istemiştik. 
  • UEFA İnceleme Komitesi, üst kuruldan Galatasaray'ın 1+1 şeklinde Avrupa'dan men edilmesini istiyor. Ancak bu bir karar değil, mütalaa.
  • Galatasaray'ın zararını 5-10 milyon seviyesine indirmeliyiz. Yalnız UEFA için değil Galatasaray'ın bekâsı için bunu yapmalıyız. UEFA, şubat sonuna kadar bizi çağıracak ve yeni bir savunma vereceğiz. Ortada acı bir reçete olduğu gerçek. Galatasaray'ın, son 10 yılda yaptığı hatalarının cezasını, bugün çekmesini istiyorlar.
  • Hangi cezanın Galatasaray'a uygulanacağı hakkında kesin bir bilgi yok. Ben, Galatasaray'ın ceza almaması için elimden geleni yapacağım.
  • Futbolda, 2 tane nokta transfer yaptık ve devamı gelecek. Denge politikası izleyeceğiz. Alacağımız oyuncular hem takımı gençleştirecek hem de elimizdekilerden daha ekonomik olacak.
  • Kimsenin ne kontratına bir şey söyleriz ne de şunu yap deriz. Biz durumu açıklarız, Galatasaray'ı seven herkes iştirak eder. Zararı indirme konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz, sezon sonuna dek zararı 10 milyon euro'ya kadar indirmek.
  • Galatasaray'da futbolcuların satılması için önce başka bir kulüpten teklif gelmesi lazım. Bu oyuncuyu satacağız, şunu göndereceğiz diyemeyiz. 
  • Galatasaray'ın mâli tablosu sürdürülebilecek bir tablo değil. UEFA bize Avrupa'dan men cezası vermese bile bu şekilde yürümez. 
  • Beşiktaş'ın uyguladığı 'feda' programı şeklinde bir uygulama yapmak niyetinde değiliz. 
  • Ünal Aysal döneminde yapılan harcamalar, nasıl sportif başarı getirmiş olursa olsun yanlıştı.






Dursun Özbek: Avrupa'dan men cezası isteniyor

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Türk Telekom Arena'da UEFA'nın "Galatasaray mâli yükümlülüklerini yerine getirmedi" açıklaması üzerine basın toplantısı düzenledi. Özbek, UEFA İnceleme Komisyonu'nun kendilerine 1+1 yıl Avrupa'dan men cezası vermek istediğini söyledi.

Spor Alemi
19.1.2016 - 18:02
Paylaş: 
Sözlerine Galatasaray'ın büyük bir marka ve Türkiye'nin en başarılı futbol kulübü olduğunu söyleyerek başlayan Dursun Özbek'in açıklamaları şöyle: 

"Bugüne kadar her şeyi doğru yaptık mı? Çoğunu doğru yaptık ancak hatalarımız da oldu. Bazı şeyleri halının altına süpürdük. Özellikle finansal anlamda hatalarımız, eksiklerimiz oldu. Avrupa futbolunun patronu UEFA, futbola kara paranın girmemesi için Finansal Fair Play adlı yapılanmayı başlattı. Galatasaray, Avrupa'nın en büyük organizasyonu Şampiyonlar Ligi'ne diğer tüm Türk kulüplerinin toplamından fazla katılmıştır. Çok göz önünde olduğumuzdan UEFA da Galatasaray'ı mâli anlamda ciddi şekilde mercek altına aldı.

"Son 3 sezondaki toplam zarar 164.2 milyon euro"

2012-2013 sezonunda yapılan incelemede, kulübümüzün zararını 38 milyon euro olarak tespit ettiler. 2013-2014 sezonunda zararımız 70.4 milyon euro'ya çıktı. Bu da UEFA'nın dikkatini çekti ve kulübe 200 bin euro ceza kesildi. Duygun Yarsuvat'ın başkan, benim başkan yardımcısı olduğum 2014-2015 sezonuna gelince zarar 55.8 milyon euro oldu. Bu zarar da bizden önceki yönetimin yaptığı işler ve sözleşmelerden kaynaklanmıştır. Yani Galatasaray'ın son 3 sezondaki toplam zararı 164.2 milyon euro.

"Bizim işimizi en çok zorlaştıran geçmişte yapılan kontratlar oldu"

2015'in mayıs ayında, geçmiş dönemden gelen mâli sorunları bilerek başkan oldum. Yaptığımız en önemli işlerden birisi Galatasaray'ın mâli yapısını düzeltmeye çalışmak oldu. Ve bunu yaparken de hiçbir branşta sportif başarıdan asla vazgeçmedik. İsrafı engelleme hareketimiz yine de istenilen düzeye gelemedi. Bunda en büyük etken geçmişte yapılan kontratlardır."

"Sıra diğer kulüplere de gelecek"

"Bu Finansal Fair Play uygulamasından yalnızca Galatasaray sorumlu değil. UEFA nezdinde öncelikli olarak incelenmemiz, Galatasaray'ın Avrupa'daki yerinden dolayıdır. Sıra diğer kulüplere de gelecektir. Süper Lig'de 18 kulübün yaklaşık borcu kabaca 1 milyar dolardan fazla."

"2016 sonuna kadar 134 milyon euro zararın kapatması mümkün değil dendi"

"Dün akşam geç vakitlerde UEFA'dan bir mektup aldık. İyileşme gözükmesine rağmen 2016 sonuna kadar 134 milyon euro zararın kapatması mümkün değil denildi. Biz, UEFA'dan 3 senelik ek süre istemiştik. Bu sürede mâli tablonun düzeltileceğini söylemiştik. Heyetimiz, UEFA'ya bu zararların nasıl gerçekleştiğini anlatmış ve önlerine bir ödeme planı koymuştu."

"1+1 şeklinde Avrupa'dan men edilmemiz isteniyor"

Galatasaray'ın ağır bir ceza almamasıyla veya kabul edilebilir bir ceza almasını sağlayarak bu işten sıyrılmak istiyoruz. UEFA İnceleme Komitesi, üst kuruldan Galatasaray'ın 1+1 şeklinde Avrupa'dan men edilmesini istiyor. Ancak bu bir karar değil, mütalaa."

"Son 10 yılda yapılan hataların cezasını şimdi çekmemizi istiyorlar"

"Galatasaray'ın zararını 5-10 milyon seviyesine indirmeliyiz. Yalnız UEFA için değil Galatasaray'ın bekâsı için bunu yapmalıyız. UEFA, şubat sonuna kadar bizi çağıracak ve yeni bir savunma vereceğiz. Ortada acı bir reçete olduğu gerçek. Galatasaray'ın, son 10 yılda yaptığı hatalarının cezasını, bugün çekmesini istiyorlar"

"Ceza gelmemesi için elimden geleni yapacağım"

"Galatasaray'ın bu zamana kadar ceza alacağını hiç aklımıza getirmedik. Hâlâ ceza almaması yönünde duygu taşıyorum. 
Hangi cezanın Galatasaray'a uygulanacağı hakkında kesin bir bilgi yok. Ben, Galatasaray'ın ceza almaması için elimden geleni yapacağım."


"Transferlerimiz devam edecek"

"Amatör şubelerimiz artarak devam edecektir. Galatasaray'ın arzusu Türk sporuna hizmet etmektir. Futbola gelince; 2 tane nokta transfer yaptık ve devamı gelecek. Denge politikası izleyeceğiz. Alacağımız oyuncular hem takımı gençleştirecek hem de elimizdekilerden daha ekonomik olacak"

"Galatasaray'ı seven plâna iştirak eder"

"Galatasaray'da kenetlenmeyi esas alan bir aksiyon plânı hazırladık.  Bu kalkınma
 plânını yaparken, futbolcu kontratlarıyla yola çıkmadık. Kimsenin ne kontratına bir şey söyleriz ne de şunu yap deriz. Biz durumu açıklarız, 
Galatasaray'ı seven herkes iştirak eder. Zararı indirme konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz, sezon sonuna dek zararı 10 milyon euro'ya kadar indirmek"


"İyi hizmet veren futbolcularımızı satmayacağız"

"Galatasaray'da futbolcuların satılması için önce başka bir kulüpten teklif gelmesi lazım. Bu oyuncuyu satacağız, şunu göndereceğiz diyemeyiz. Biz Galatasaray'ı sportif başarıya götürecek takımın peşindeyiz. Galatasaray'a iyi hizmet veren hiçbir futbolcumuzu satmak istemiyoruz"


"UEFA ceza vermese de bu şekilde yürümez"

"Galatasaray'ın mâli tablosu sürdürülebilecek bir tablo değil. Bizim içeceğimiz acı reçeteden herkes tadacak. UEFA bize Avrupa'dan men cezası vermese bile bu şekilde yürümez. 
Herhangi bir hayal kırıklığı içerisinde değilim. Galatasaray'a hizmet için geldim. Ancak bu tablonun müsebbibi beni değilim"


"Beşiktaş gibi 'Feda' yapmayacağız"

"Beşiktaş'ın uyguladığı 'feda' programı şeklinde bir uygulama yapmak niyetinde değiliz. Biz, Galatasaray'ın farklı değerlerini harekete geçirmek istiyoruz. Sezon sonu itibariyle Galatasaray'ın zararını 10 milyon euro civarına indireceğiz." 


"Zararın büyük bölümü Aysal döneminden"

"Galatasaray son 4 senede 3 şampiyonluk yaşamış bir takım. Ama bugün geldiğimiz döneme baktığımız zaman o dönemde yapılan harcamalar Galatasaray'ı UEFA nezdinde zor duruma sokmuştur.  Ünal Aysal döneminde yapılan harcamalar, nasıl sportif başarı getirmiş olursa olsun yanlıştı"


"Hedefimiz değişmeyecek"

"Galatasaray'ın bir daha sıkıntıya düşmemesi için çalışacağız. Galatasaray'ı en iyi yere getirme hedefimiz sürecek ancak bunu yaparken ekonomik anlamda çok dikkatli davranacağız. Transferler gecikebilir. Bunun nedeni ekonomik koşulların oluşma süresidir"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder