3 Şubat 2015 Salı

Galatasaray ikincil halka arz yaparak 169 milyon TL kaynak toplayabilir mi?

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Galatasaray SK, geçen yıl yaptığı sermaye artırımı ardından %71'e çıkan GSRAY hisse oranının, %14'lük kısmını daha halka açmaya hazırlanıyor.



Bu ne demek, hatırlayalım, ve yöntemi açalım:


  • GSRAY sermaye artışında bundan sonraki adımlar ne olacak?  başlıklı yazıda detayını vermiştik, SPK kısmi onay verdiği için hisse oranı %55.04'den, %71.21'e yükselmiş ve süreç 26 Şubat 2014'de tamamlanmıştı. 
  • SPK kararına göre bir yıl boyunca hisse senedi satılamayacaktı. O süre bu sene 26 Şubat'ta dolduktan sonra, Galatasaray SK, bu hisseleri borsada satma hakkına sahip olabilecek, bir genel kurul kararı ile birlikte. Bu karar alındıktan sonra BIST'a bildirilecek. 
  • Bu sayede %16 hisse satışında dahi çoğunluk korunacak, altın hisse satışına gerek olmayacak. 
  • GSRAY piyasa değeri, dün kapanışı ile 398 milyon TL (164 milyon dolar). Bu fiyat üzerinden haberde bahsedilen %14'lük hissenin değeri ise 55.8 milyon TL (23 milyon dolar) ediyor.
  • Bu hisse satışı piyasada olursa fiyatın gerilemesi beklenebilir, ancak kesin fiyat tahmini yapılamaz, piyasa koşulları da etkili olacaktır. 
  • Hisse satışı durumunda elde edilen nakit, kulübe girecek. Bunu şirkete aktarmanın yolu ise yeni bir bedelli sermaye artırımı. Bu noktada gelen paranın tümü (basit hesap için 55.8 mn TL kullanılmıştır) kullanılarak bir bedelli artırıma gidilirse, kulüpten %57.21 payı için 55.8 milyon TL, halka açık kısımdan ise 41.7 milyon TL gelecek. Toplam elde edilen taze kaynak ise 97.5 milyon TL olacak. 
  • Aynı hesap %71.21 hisseyi, %50.01'e denk getirecek oranda, yani %21.20 hisse ile yapılırsa rakamlar şöyle olacak: Satıştan gelen para (bugünkü fiyatla teorik) 84.4 min TL, aynı paranın bedelli GS SK payında kullanılması halinde ek 84.3 mn TL, toplam 168.7 milyon TL.
  • Diğer bir yöntem ise GSRAY'ın bedelli sermaye artırım kararı alması ve mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması olabilir. Yine ek %14 hisse satışı üzerinden (%57.21 hisse GS SK'de kalacak şekilde) hesabı yaparsak adımlar şöyle olacaktır. 
  • GSRAY %24.47 oranında bedelli artış yapacak
  • Bu hisseler piyasada satışa sunulacak (piyasa fiyatına yakın fiyatla) ve yatırımcıdan gelen para doğrudan şirkete girecek.
  • Bu noktada teorik olarak hisselerin piyasa değerinin toplam toplanacak kaynak kadar artması gerekir.
  • Ekli tabloda bu senaryoda toplanacak para gösteriliyor, yine %14'lük satışa göre şirkete girecek kaynak 97.5 milyon TL oluyor. 

Galatasaray bu iki yöntemi de kullanabilir, ancak ikincil halka arz yöntemi kullanılırsa bunun için oldukça detaylı bir çalışma gerekiyor, Genel Kurul, SPK izin ve onay süreci, bir yatırım bankası ile değerleme çalışması ve projeksiyonlar, bunların daha uzun süre alacağını tahmin ediyoruz. İlk yöntem için ise SPK'nın bir yıllık satış yasağı süresi bittiği için daha kolay, ancak iki aşamalı bir yöntem olacak. Her iki yöntemde de hisse fiyatları bugünkü değerlerde kalmayabilir, hesaplardaki rakamlarda ise bugünkü fiyatın kullanıldığını dikkate almak gerekiyor.


Haber ve linki burada:



Çare 60 milyon Liralık hisse satışı



SPK’nın 25 Şubat 2014’teki sermaye artırma hamlesini geri çevirdiği sarı kırmızılı kulüp, 1 yıllık sürenin dolmasıyla yeniden harekete geçmeye hazırlanıyor.

MALİ açıdan zor bir süreçte olan G.Saray Yönetimi, olası krizi aşmak için B planını üretti. Sarı kırmızılılar, Sportif AŞ hisselerinin yüzde 14’ünü halka açarak Galatasaray’da yaşanan mali krize son vermeyi hedefliyor.
Yönetimde görüşülen ‘hisse formülü’ ile alakalı idareciler, SPK’yla da görüşmelere başladı. Ünal Aysal döneminde 2. kez başvurulan ‘sermaye artırımı’ hamlesinin kabul edilmemesi nedeni ile G.Saray Yönetimi bu adımın başarılı olması adına SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ile de görüşüp izleyecekleri adımın doğru olması için harekete geçti.
AYSAL’IN HAMLESi REDDEDiLMiŞTi
ÜNAL Aysal döneminde başvurulan 2. sermaye artırım hamlesi 25 Şubat 2014’te kabul edilmemişti.
SPK’dan, sarı kırmızılılara yapılan açıklamada, böyle bir başvurunun ancak işlemden 1 yıl sonra yapılabileceği bilgisi iletildi. Bu nedenle mali krize çare olarak görülen bu hamlenin hazırlıklarına şimdiden başlayan G.Saray Yönetimi, satışla 60 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu hamle gerçekleşirse G.Saray Kulübü’nün Sportif AŞ hisselerinin yüzde 45’i halka açılmış olacak.
HiSSELERi KONGRE ÜYELERi ALMALI
Hamdi Yasaman, yeni girişimi doğrularken “Satsak bile G.Saray’ın hissesi yüzde 50’nin üstünde olacak” dedi.
G.SARAY Yönetimi’nin 60 milyon TL sıcak para beklediği hisse satışını, 2. Başkan Hamdi Yasaman da doğruladı. A Grubu hisselerin satılamayacağını belirten Yasaman, “Biz B Grubu, borsaya kota ettirilen hisselerimizi satmayı düşünüyoruz. SPK ile görüşüyoruz. Hazırlıklarımıza başladık. Bu hisseleri Galatasaray kongre üyelerinin almasını istiyoruz. Şampiyonluk yürüyüşünde G.Saray kongre üyeleri kulübüne destek vermeli.
Daha karar almadık ama bu hisseler satılırsa, yüzde 50’nin üzerinde yine G.Saray’ın hissesi olacak ve hakimiyet gibi bir problem olmayacak” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/28108441.asp












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder