10 Şubat 2015 Salı

SPK Başkanı'ndan spor kulüplerine: "Mali yapınızı düzeltmeden sermaye artış talebinde bulunmayın"

TGRT'de bir programa katılan SPK Başkanı, futbol kulüplerinin mali durumunun çok bozuk olduğunu söyleyerek, mali durumlarını düzeltmeden sermaye artırım talebinde bulunmamalarını söyledi.



Açıklamalardan bazı satırbaşları şöyle:

  • Futbol kulüplerinden gelen sermaye artış taleplerine yönelik, "Küçük yatırımcıdan para toplayayım, bununla futbolcu transfer edeyim, 1-2 sene sonra da bunlar buharlaşsın diye bir politikaya sıcak bakmıyoruz" 
  • SPK’nın bir dönem Galatasaray’ın sermaye artışı talebini reddetmesini ve diğer spor kulüplerinin bu konuda yeni başvurularını değerlendiren Ertaş, "Türkiye’de spor kulüplerinin mali durumları gerçekten çok bozuk, ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor, sürdürülebilir bir yapı yok" dedi.
  • "Finans mühendisliğiyle bu yapının düzelmesi mümkün değil, ciddi tasarruf önlemlerinin alınması ve gelir tarafında da artış sağlayıcı yapısal önlemlerin alınması gerekiyor. Yoksa sadece ’küçük yatırımcıdan para toplayayım, bununla futbolcu transfer edeyim, 1-2 sene sonra da bunlar buharlaşsın’ diye bir politikaya sıcak bakmadığımızı kamuoyuyla paylaştık, spor kulüpleriyle de bu iletişimi sağladık. Mutlaka küçük yatırımcıya dayanmayan ama şirketlerinizin finansal yapısını iyileştirici çözüm önerilerinizi ortaya koyun, yoksa bu yapı sürdürülemez. Her geçen gün daha olumsuz bir plansal tabloyla karşı karşıya kalınır. Biz teknik ve hukuki olarak söylediğimiz ilkeler çerçevesinde atılacak adımlara destek oluruz ve oluyoruz. Bunu söylerken de ’küçük yatırımcıya çok fazla yüklenmeyin ve finansman kaynaklarınızı kendiniz bulun’, yoksa küçük yatırımcıdan parayı alıp o paranın 6 ay sonra buharlaşmasına sıcak bakmadığımızı ifade ediyoruz."
  • Ertaş, kulüplere söz konusu adımları atmadan sermaye artırımı talebinde bulunmamaları mesajını verdi.




http://www.milliyet.com.tr/spk-baskani-ertas-futbol-kuluplerinin-ankara-yerelhaber-612584/


SPK BAŞKANI ERTAŞ, FUTBOL KULÜPLERİNİN MALİ DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

IHA
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, futbol kulüplerinden gelen sermaye artış taleplerine yönelik, "Küçük yatırımcıdan para toplayayım, bununla futbolcu transfer edeyim, 1-2 sene sonra da bunlar buharlaşsın diye bir politikaya sıcak bakmıyoruz" dedi.

TGRT haber ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, spor kulüpleri ve şirketlerin sermaye artırımı talepleri, bankaların tahvil ihracı başvuruları ve ekonomi gündemine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin finansal okur-yazarlık konusunda istenilen seviyede olmadığını belirten Ertaş, küçük yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Ertaş, "Sermaye piyasaları kompleks ve bilgiye dayalı piyasalar. Küçük yatırımcılar, bilgi okuyacak, inceleyecek, en iyisini seçecek, seçemiyorsa işin uzmanından danışmanlık alacak. Küçük yatırımcı ve düzenli geliri olanlar mutlaka Bireysel emeklilik sistemiyle tanışsın" dedi.

Küçük yatırımcılara kolaylık olması amacıyla yatırım fonlarını Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) adı altında topladıklarını hatırlatan Ertaş, finansal okur-yazarlık seviyesi yeterli olmayan yatırımcıların söz konusu platformu takip etmelerini önerdi.

"TEFAS İÇİN GEÇİŞ SÜRESİ 30 HAZİRAN 2015’TE BİTİYOR"
Ertaş, TEFAS için 30 Haziran 2015’e kadar aracı kurumların dönüşümünün sağlanacağına dikkat çekerek, "Türkiye’nin 2023 hedefleri, hükümetimizin de İstanbul’un finans merkezi olma projesi var. Pek çok kurum bu hedefler doğrultusunda yeniden yapılanıyor. Bunların önlemli bir ayağı aracı kurumlarımızın hem sermayelerini artırmaları hem kurumsal kapasitelerini güçlendirmeleri hem de yatırımcılarımıza daha iyi hizmet verebilmeleri" dedi.
Yatırımcıların "kurumsal kapasite", "sermaye" ve "hizmet kalitesi"nin artırılması konusunda planlanan düzenleme için son tarih olarak 30 Haziran 2015’i işaret eden Ertaş, düzenlemenin ardından söz konusu üç kategoride önemli ilerleme kaydedileceğini vurguladı.

"SPOR KULÜPLERİNİN MALİ DURUMLARI ÇOK BOZUK"
SPK’nın bir dönem Galatasaray’ın sermaye artışı talebini reddetmesini ve diğer spor kulüplerinin bu konuda yeni başvurularını değerlendiren Ertaş, "Türkiye’de spor kulüplerinin mali durumları gerçekten çok bozuk, ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor, sürdürülebilir bir yapı yok" dedi.
Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz politika olarak Turcell dışındaki şirketlerin başvurularına tek tek cevap vermiyoruz. Diğer şirketlerin başvurularına haftalık bültende cevap veriyoruz. Biz geldiğimiz günden bu yana şunu söyledik, finans mühendisliğiyle bu yapının düzelmesi mümkün değil, ciddi tasarruf önlemlerinin alınması ve gelir tarafında da artış sağlayıcı yapısal önlemlerin alınması gerekiyor. Yoksa sadece ’küçük yatırımcıdan para toplayayım, bununla futbolcu transfer edeyim, 1-2 sene sonra da bunlar buharlaşsın’ diye bir politikaya sıcak bakmadığımızı kamuoyuyla paylaştık, spor kulüpleriyle de bu iletişimi sağladık. Mutlaka küçük yatırımcıya dayanmayan ama şirketlerinizin finansal yapısını iyileştirici çözüm önerilerinizi ortaya koyun, yoksa bu yapı sürdürülemez. Her geçen gün daha olumsuz bir plansal tabloyla karşı karşıya kalınır. Biz teknik ve hukuki olarak söylediğimiz ilkeler çerçevesinde atılacak adımlara destek oluruz ve oluyoruz. Bunu söylerken de ’küçük yatırımcıya çok fazla yüklenmeyin ve finansman kaynaklarınızı kendiniz bulun’, yoksa küçük yatırımcıdan parayı alıp o paranın 6 ay sonra buharlaşmasına sıcak bakmadığımızı ifade ediyoruz."
Ertaş, kulüplere söz konusu adımları atmadan sermaye artırımı talebinde bulunmamaları mesajını verdi.
"2014 YILINDA BANKALARIMIZA TOPLAM 240 MİLYAR TL’LİK TAHVİL İHRACI İZNİ VERDİK"
Ziraat BankasıGaranti Bankası, Türkiye İş Bankası başta olmak üzere bankaların tahvil ihracı taleplerini de değerlendiren Ertaş, "Sermaye piyasaları deyince hepimizin aklına borsa geliyor, borsa deyince de hisse senedi geliyor. Oysaki sermaye piyasaları bunun çok daha ötesinde, tahvil, repo, bono piyasası var, vadeli işlemler var" dedi.
Son yıllarda Türkiye’de bankaların hem enflasyonun hem de faiz oranlarının düşmesiyle birlikte arkasından da banka dışı reel sektör şirketlerinin tahvil çıkarmaya başladığını belirten Ertaş, şunları kaydetti:
"Mevduata ek olarak bankalarımız tahvil çıkararak bir defa pasiflerinin vadesini uzatıyorlar, ikincisi hem yurt içi piyasada satıp mevduata alternatif bir kaynak sağlıyorlar hem de yurt dışı piyasalarda bizden izin alarak sattıkları tahvil karşılığında Türkiye’ye döviz gelmesine katkı sağlıyorlar. Son yıllarda gerçekten geçen sene verdiğimiz izinlerin toplamı 240 milyar lirayı aştı. Bunun içerisinde tahvil, bono, sukuk var. Varlık teminatlı menkul kıymetler. Bu Türkiye sermaye piyasalarının ciddi büyümesinin, aynı zamanda sağlıklı bir yapının da göstergesidir. Bir defa 5 yıl vadeli borçlanma olabilmesi, bizim kurumlarımıza olan güvenin Türkiye’de para ve sermaye piyasaları arasındaki entegrasyonun da bir göstergesi. Aynı zamanda Türk yatırımcıları için alternatif yatırım kaynağı, yatırım fonları için önemli bir Pazar, dolayısıyla olumlu gelişmeler yakın zamanda görünüyor."
Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’nun (TMSF) Bank Asya’nın yönetimine el koymasına yönelik düşüncelerini aktaran Ertaş, "Bu konuyla ilgili yetkili makamlarımız ve ilgili kurumlarımız gerekli açıklamaları yaptılar. Teknik ve hukuki bir süreç" yorumunda bulundu.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder