10 Şubat 2015 Salı

TFF Başkanı Demirören: "2015-16 sezonuyla birlikte tüm kulüpler UEFA'nın belirlediği kriterlere uymak zorunda"

TFF Başkanı Yıldırım Demirören açıklamalarda bulundu. Açıklamalardan finansal konularla ilgili başlıkları veriyoruz:



  • Türk kulüpleri borçlanarak büyümek istiyor. Kimseyi suçlayamam çünkü ben de böyle yaptım. Ama bu durum değişmeli. . Bu durum Süper Lig ve PTT 1. Lig takımlarını kapsıyor.
  • Federasyonumuz maddi anlamda tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor.
  • E-Bilet sistemi ile birlikte stadyumlarda yaşanan şiddet ve kötü tezahürat yüzde 80 oranında azaldı. Stadyumlarda seyirci sayısı azaldı. Çünkü istemediğimiz kişiler gelmiyor. Biz de bundan çok memnunuz, vazgeçmeyeceğiz.
  • Yabancı kuralıyla ilgili bugüne kadar alınan tüm kararları kulüplerle birlikte aldık. Yerli kuralı adını verdiğimiz bu sistemde daha çok yerli oyuncuyu oynatan kulüplere daha çok prim verilecek.
  • Takımların futbolcu transferi mali kriterleri ve yapılandırılmış borçlarının varlığına bağlıdır. Bunun dışında mali kriterleri uygulamayanlar transfer yapamayacaklar. Kişiye olan borçlarla ilgilenmiyoruz.
  • İhale süreci boyunca hiçbir kulüp havuzdan çıkamaz. Çıksa da yayınlatacak mecra bulamaz. Yayın ruhsat hakkı TFF'dedir.
  • TFF yayın haklarından yüzde 12 alıyor ama biz yaklaşık 90 bin maçı idare ediyoruz ve bunların yüzde 90'ı amatör karşılaşmalar. Bunların gözlemcilerine hakemlerine tesislere yaptığımız yatırımlar var. Amatör sporcuları destekleyen kimse yok. Belediyeler kulüp kuracağına büyük kulüplerimizin amatör branşlarına yardımcı olsalar, kulüpleri çok rahatlatırlar.
  • Olimpiyat Stadı'nın şeklini değiştirerek rüzgar sorununu çözerek orayı bir milli takım stadı yapmak istiyoruz.

http://tr.eurosport.com/futbol/super-lig/2014-2015/yildirim-demiroren-aciklamalarda-bulunuyor-canli_sto4597595/story.shtml#tr-tw-po
TFF Başkanı Yıldırım Demirören açıklamalarda bulundu
Son güncelleme: Şu anda - 
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, canlı yayında Türk futbolu hakkında sorulan sorulara yanıt verdi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Riva Hasan Doğan Kamp ve Eğitim Merkezi'nde canlı yayında soruları yanıtladı.
Lig TV'nin canlı yayınında Şansal Büyüka'nın sorularını yanıtlayan Yıldırım Demirören, önemli açıklamalarda bulundu.
Konuşmanın ilk bölümünde söyleşinin yapıldığı Riva arazisindeki yeni TFF binasından bahseden Yıldırım Demirören, yapılan çalışmalardan ve spor lisesinden bahsetti.
Kulüplerin mali durumu 
Türk kulüpleri borçlanarak büyümek istiyor. Kimseyi suçlayamam çünkü ben de böyle yaptım. Ama bu durum değişmeli. 2015-16 sezonuyla birlikte tüm kulüpler UEFA'nın belirlediği kriterlere uymak zorunda. Bu durum Süper Lig ve PTT 1. Lig takımlarını kapsıyor.
Federasyonumuz ise maddi anlamda tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor.
Ekibimle beraber Türk futbolunu iyi yönettiğimize inanıyorum. Bir kere cesur ve kararlıyız.
Kulüp başkanlarının beyanatları 
Kulüp başkanlarının bazen neler söylediklerini ve sözün nereye gittiklerini görmeli, taraftara oynamamalıdır. Futbolu üst düzey olan tüm liglerde hakem hatası var. Ama onlar düne değil yarına odaklanıyor, altyapıya önem veriyor. Delegasyon sisteminin kötü yanlarının biliyoruz. Bunu hep birlikte değiştireceğiz.
Yöneticilerin yaptığı bazı beyanatlar suç teşkil ediyor. Ben buradan savcıları göreve çağırıyorum. Kötü beyanatların alkışlandığı düşünceden uzaklaşmamız gerekiyor. Bu bizim ülke futbolumuza zarar veriyor.
"Stadlara istemediğimiz kişilerin gelmemesinden memnunuz" 
E-Bilet sistemi ile birlikte stadyumlarda yaşanan şiddet ve kötü tezahürat yüzde 80 oranında azaldı. Stadyumlarda seyirci sayısı azaldı. Çünkü istemediğimiz kişiler gelmiyor. Biz de bundan çok memnunuz, vazgeçmeyeceğiz.
Yerli kuralı 
Yabancı kuralıyla ilgili bugüne kadar alınan tüm kararları kulüplerle birlikte aldık. Yabancı kuralından Galatasaray'da çalıştığı dönemde Fatih Terim de şikayetçiydi ve bir araştırma yaptı bu konuda. Biz de yardımcı olduk ve bu kuralı değiştirdik.
Yerli kuralı adını verdiğimiz bu sistemde daha çok yerli oyuncuyu oynatan kulüplere daha çok prim verilecek.
Takımlarımızın 1. Lig'e düşmesi durumunda da 1. Lig takımlarının da 5'i sahada olmak kaydıyla 10 yabancı futbolcu hakkı getirdik.
Takımların futbolcu transferi mali kriterleri ve yapılandırılmış borçlarının varlığına bağlıdır. Bunun dışında mali kriterleri uygulamayanlar transfer yapamayacaklar. Kişiye olan borçlarla ilgilenmiyoruz.
Menajerlik sistemi 
Yeni bir çalışmayla birlikte menajerlik sisteminin sorunlarını büyük ölçüde çözecek ve futbol kulüplerimizin mağdur olmasını engelleyeceğiz.
Havuzdan çıkmak mümkün mü? 
İhale süreci boyunca hiçbir kulüp havuzdan çıkamaz. Çıksa da yayınlatacak mecra bulamaz. Yayın ruhsat hakkı TFF'dedir.
Türkiye Kupası statüsü 
Türkiye Kupası'nın statüsü yayıncı kuruluşun da isteğiyle bu şekilde yapıldı. Onlar da bir para ödüyorlar. Kupamız Türkiye'nin her yerine gidiyor. Türkiye'nin her köşesine Sneijder,Demba Ba ve Sow takımlatıyla gidebiliyor. Bu çok güzel bir şey. Maç başı sistemden şikayetçi olan kulüpler ise futbolcularla sözleşme yaparken Türkiye Kupası maçlarında ödeyecekleri parayı azaltmayı düşünmeli.
Stadyum zeminleri 
Stadyumların zeminleri kulüplerin ve il spor müdürlüklerinin sorumluluğunda. Biz mümkün olduğunca maçları oynatmakla yükümlüyüz. Federasyonların stadyum zeminiyle ilgili yetkimiz yok. Kulüpler de zemine gerekli bakımı yapmıyorlar. Zemin sorunu ile ilgili stadyumların zeminlerinin düzeltilmesi ile ilgili bir danışman ekibi kuruyoruz.
Hacıosmanoğlu'nun Bülent Yıldırım'la görüşmesi 
Bu konuda bizim vereceğimiz cezalar önemli değil. Önemli olan bu konuda kişilerin yapacakları hareketin ötesini düşünmeleri. Ne kadar iyi niyetli olursanız olsun maç öncesi bir hakemi aramak ceza gerektirir.
"Hakemlerimize güveniyorum" 
Ben bu ülkedeki hakemlere güveniyorum. Elbette hata yapacaklar. Bülent Yıldırım maçında çok başarılı oldu. Eğer kulüplerimiz çok şikayetçilerse gelsinler MHK'yı kendileri seçsinler. Ama bunu yapmıyorlar.
Hakemlerimizin telefon numaralarının değiştirilmesi düşüncesine de karşı çıktım. Aynı numaralarını kullanıyorlar.
Anadolu Üniversitesi'nde hakemlik bölümü açıldı ve burada hakem adaylarımız eğitim alıyorlar.
Felipe Melo'ya yorumu 
Galatasaraylı Felipe Melo benim muhattabım değil. Ben de onun muhattabı değilim. O güzide bir kulübün futbolcusu, ben ise federasyon başkanıyım.
Deplasman yasağı 
Deplasman yasaklarının kalkması 4 kulübün anlaşmasına bağlı. Bana kalırsa kaldırılmalı ama bizim bu konuda yapacağımız bir şey yok. Eğer anlaşırlar ve il güvenlik kurulu onay verirse bu gerçekleşebilir.
Fatih Terim ile çalışmak 
Fatih Terim'le çok iyi bir uyum yakaladık. Şu an yönetim kurulumuz dışında en yetkili kişisi Fatih Terim. Kendisi futbolumuzun kurtulması anlamında çok önemli işler yapıyor. Hakem seminerinde yaptığı açıklama bizim de manifestomuz.
TFF'nin harcamaları 
TFF yayın haklarından yüzde 12 alıyor ama biz yaklaşık 90 bin maçı idare ediyoruz ve bunların yüzde 90'ı amatör karşılaşmalar. Bunların gözlemcilerine hakemlerine tesislere yaptığımız yatırımlar var. Amatör sporcuları destekleyen kimse yok. Belediyeler kulüp kuracağına büyük kulüplerimizin amatör branşlarına yardımcı olsalar, kulüpleri çok rahatlatırlar.
Genel kurullar 
Genel kurullarda konuşacak kimse bulamıyoruz. Ama dışarıda herkes konuşuyor, çünkü herkes çok biliyor.
Yeni dönemde aday mı? 
Ben zaten başkanım. Aday olmama gerek yok.
Milli takım neden başarısız? 
Milli Takımda direkt oynayan futbolcularımızdan kaçı ligin ilk yarısında iyi performans gösterdi? Onlar da kötü durumdalar. Ama yakın zamanda Ege Kupası'nda şampiyon olan milli takımımızla gurur duyuyorum. Onların hepsi Türkiye'de yetişti.
3 Temmuz süreci 
Türk futbolu bu süreçten başlarda kötü etkilendi. Ama şimdi o etki kalmadı. Yargılama süreci de devam ettiği için çok fazla konuşamıyorum
Şenes Erzik'in UEFA'dan FIFA'ya geçmesi 
Şenes Erzik'in görevi gereği FIFA'da görev yapması gerkiyor. Platini onun katılacağı toplantılarda Servet Yardımcı'nın da olmasınan Platini olumsuz görüş bildirdi ama görüşüyoruz.
Hakan Çalhanoğlu'nun Milli Takım'daki durumu 
Bu konuda Fatih terim yorum yapabilir sadece.
Olimpiyat Stadı'nın ters çevrilmesi 
Bu konuda bir çalışmamız var. Olimpiyat Stadı'nın şeklini değiştirerek rüzgar sorununu çözerek orayı bir milli takım stadı yapmak istiyoruz.
Milli takım maçlarında seyirciler 
Kulüp taraftarlığı Milli takım taraftarlığının önüne geçti. Maç yapılan stadyumda diğer takımların futbolcuları ıslıklanıyor.
Tribün kapatma cezası 
Stadyum kapatılamsındansa tribün kapatma daha uygun bir sistem. Biz de kulüplerimize üzülüyoruz. 5 tane kendini bilmez yüzünden kulüpler büyük gelirlerden oluyor. Eğer taraftar bilinçlenirse biz de daha uygun cezalar düşünebiliriz.

Hacıosmanoğlu'nun cezası 
Böyle olacağını sanmıyorum ama İbrahim Hacıosmanoğlu'nun cezası olmasına karşın stadyuma girmesi halinde o maç oynatılmaz. Tam olarak yönetmeliğe de bakarız. Ama en son cezaya kadar gider bu iş. Kuralları yıkmak marifet değildi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder