23 Şubat 2016 Salı

Futbol hisseleri coştu, piyasa değerleri 1.4 milyar TL yükseldi, Beşiktaş piyasa değerinde ilk kez lider oldu

Borçları giderek yükselen ve ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşayan futbol sektörümüzü borsada temsil eden dört kulübün hisse fiyatları yılbaşından bu yana ciddi artışlar yaşıyor. 

BIST verilerine göre (31 Aralık 2015, 23 Şubat 2016 saat 11:35 hisse fiyatları), halka açık dört şirketin piyasa değerleri 3.4 milyar liraya ulaştı. Beşiktaş AŞ hisselerinin %203 arttığı, yani üçe katlandığı bu dönemde, 3 şirketin toplam piyasa değerindeki artış %73'ü buldu.


Artışta başı, son dönemde şampiyonluk şansı artış gösteren ve stadı bitmeye yakınlaşarak gelir beklentileri yükselen Beşiktaş hisseleri %203 ile çekerken, Beşiktaş ulaştığı yaklaşık 1.6 milyar liralık piyasa değerinde tarihinde ilk kez sürekli lider Fenerbahçe'yi geride bıraktı. 2. sırada ise, 
yaşadığı büyük mali sıkıntı ve başarısız performansına ve düşen gelir beklentilerine rağmen %46'lık yükselişle Trabzonspor yer alıyor. Ancak Trabzonspor'un bu artışına rağmen piyasa değeri ancak 186 milyon lira. 

Yıllardır piyasa değeri alanında liderliği kimseye bırakmayan Fenerbahçe, ilk kez 1 milyar 225 milyon lira piyasa değeri ile 2. sıraya geriledi. Sermaye artışıyla 165 milyon lira kaynak yaratacak ve borçlarını azaltması beklenen Fenerbahçe'nin %32'lik yükseliş ile 3. sırada yer aldı. Fenerbahçe'nin sermaye artırımını tamamlamasının ardından, girecek kaynak tutarında piyasa değeri artmış olacak (her şey sabit bırakıldığında) 

UEFA ile sorunlar yaşayan ve eğer Avrupa'dan men alırsa, ciddi gelir kaybı yaşayacak olan (2015-16 ilk altı ay CL geliri yaklaşık 100 mn TL) Galatasaray'ın hisseleri ise %8 artış yaşadı. Galatasaray'ın piyasa değeri ise 413 milyon lira ile Beşiktaş'ın dörtte biri, fenerbahçe'nin üçte birine denk geliyor. 

Galatasaray'ın ve diğer kulüplerin hisse fiyatlarının artışında borçların yeniden yapılandırılması beklentilerinin de önemli ölçüde etkisi var mutlaka. 

@sporekonomi yorumu: 
  • Futbol şirketlerini sağlıklı birer yatırım aracı görmüyoruz. 
  • Beklentilerle ilişkili fiyat hareketleri inanılmaz yanıltıcı olabiliyor. 
  • Normal şartlar altında mali durum ve beklentilerin birer yansıması olan şirket değerlerinin, giderek mali durumu bozulan, bırakın kar etmeyi, net nakit akımı bile yaratamayan, çok yüksek ve kısa vadeli borçlu olan bu şirketlerin gerçek değerlerini kesinlikle yansıtmadığını düşünüyoruz.
  • Nitekim aynı hisselerin geçmiş dönemlerde yaşadıkları bu tip artış dönemlerinin ardından çok ciddi yatırımcıyı hüsrana uğrattığı dönemler de oldu. Bu nedenle yatırımcılara dikkatli olmalarını öneriyoruz. En azından mesnetsiz çılgın gibi çıkış yaşayan hisselerde. 


Not: Bu yazıda yatırım bilgi, yorum ve tavsiyesi yapılmamaktadır. 



Beşiktaş Hisse Grafiği

 Fenerbahçe Hisse Grafiği

Galatasaray Hisse Grafiği

Trabzonspor Hisse Grafiği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder