14 Kasım 2013 Perşembe

BJKAS'ın kulübe borcu ne kadar, SPK mahsuben sermaye artırımına izin verir mi?

Sabahki (14 Kasım 2013 tarihli) yazının (Beşiktaş stad finansmanı için yapacağı sermaye artışına nakit koymayacak, peki SPK ne diyecek?) ardından yorum yapamıştık, şimdi ana hatlarıyla durumu değerlendirelim..

BJKAS derneğe 120 milyon TL borçlandı mı?
Fikret Orman'ın ağzından çıkan yorum mu, Kenan Başaran'ın izlenimi mi, tam bilemiyoruz, ancak açıklamalarda en önemli konu BJKAS'ın derneğe 120 milyon TL borçlanmış olması. Yazının tümü aşağıda, ama en önemli konuları sıralayalım:
·         Stadı yarı fiyatına; yani 70-80 milyon dolara yapacaklar
·         Stadın isim hakkı Vodafone’a 116 milyon dolara 5 yılı opsiyonlu 15 yıl satıldı. 
·         Vodafone’a ayrıca 29 milyon dolara 2 yılı opsiyonlu 5 yıllık forma göğüs reklamı satıldı
·         Dört bankadan oluşan konsorsiyumla kredi görüşmeleri yürütülüyor, mevcut sponsorluk anlaşması bir güvence olarak gösterilip kredi kullanılacak
·         Sermaye artırımında da dernek nakit para koymayacak, AŞ ile mahsuplaşacak
·         9 ayda AŞ, derneğe 120 milyon liraya yakın borçlandı


Ağustos sonunda BJKAS’ın derneğe borcu 40 milyon TL
Ağustos sonu yayınlanan bilançoya göre şirketin derneğe borcu 40 milyon TL, bu rakam Mayıs sonunda 20 milyon TL düzeyinde imiş. Anlaşılan o ki, kulüpte elde edilen herhangi bir kaynak cari hesap aracılığıyla Futbol A.Ş.’ye gidiyor. Ancak bahsedilen gibi bir 120 milyon TL yok. Ancak hatırlayanlar olacaktır, 2 Ekim tarihli ilk blog yazımızda (Beşiktaş’ın hisse satışı ve sonrası...) hisse satışından gelen kaynağın sermaye artışında kullanılabileceğini yazmıştık, bu rakam da yaklaşık olarak 32 milyon TL. Bu rakamı da üzerine eklediğimiz takdirde alacaklar 72 milyon TL’ye çıkmış olabilir. Başkaca aktarılan bir kaynak varsa bunun Vodafone ile yapılan anlaşma karşılığı alınmış olabilecek bir avans olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak bununla ilgili herhangi bir bilgi ya da açıklama yapılmadı, zaten BJK Derneği halka açık olmadığı için de yapılmak zorunda değil. Eğer buradan 50 milyon TL’ye yakın bir rakam alınmış ve AŞ’ye aktarılmış ise 120 milyon TL borç doğru olabilir. Tabii bunların hepsi bir varsayım.  (50 milyon TL’yi sadece 120 milyon TL’ye ulaşmak için kullandık, tahminimiz bu denli bir bedelin verilmemiş olduğu yönünde)



SPK izin verir mi?
Hatırlarsınız, 7 Kasım’da yazdığımız yazıda (Beşiktaş A.Ş. sermaye artırımdan gelen 200 milyon lirayı nereye harcadı?) belirtmiştik, Mart ayında “SPK BJKAS artırımına kısmen onay vermiş, 136 mn TL alacağın 115 mn TL’lik kısmının nakit karşılığı yaratıldığını tespit ederek bu bedeli mahsup edebileceğini” ifade etmişti. O nedenle Ağustos’taki 40 milyon TL’lik borcun 21 milyon TL’lik kısmının burada bahsedilen fark olduğunu hatırlatmak gerekir. Bu nedenle nakit devri sonucu oluşan borç Ağustos sonunda 19 milyon TL, gelen 32 milyon TL hisse satışıyla 51 milyon TL’ye yükselmiş olmalı. Buna Vodafone’dan geldiği varsayılan miktarı da eklersek nakit karşılığı oluşan borcu buluruz. İşte SPK yapılacak bir sermaye artırımında bu bedel karşılığı bir mahsuplaşmaya izin verebilir bize göre. Ancak dernek tarafı şeffaf olmadığı için bütün bunlar tahminden öteye geçemiyor. SPK’ya yapılacak bir başvuru ve sonrası inceleme tabloyu netleştirecektir.


Beşiktaş stad finansmanı için yapacağı sermaye artışına nakit koymayacak, peki SPK ne diyecek?” başlıklı yazı:

Hürriyet Gazetesi’nden Kenan Başaran Fikret Orman’la konuşmuş, köşesine taşımış, stat ve sermaye artırım konularına Fikret Orman’ın cevapları önemli..
Önce stad konusu:

Stad maliyeti 70-80 milyon dolara çıkacak mı?..
Orman, normal şartlarda 140-160 milyon dolara mal olacak stadı yarı fiyatına; yani 70-80 milyon dolara yapma gayretinde olduklarını söylüyor. Bunu gerçekleştirebilirse ayrıca heykeli dikilmeli zira bu işin hesabıyla kitabıyla uğraşanlar koltuk başına maliyetin 2 bin Euro olduğunu ve kaba bir hesapla 42 binlik yeni stadın en az maliyeti 84 milyon Euro. Dolar cinsindense 113 milyon dolar...

Stadın finansmanı nasıl yapılacak?..
İkinci nokta finansman meselesi... Stadın isim hakkı Vodafone’a satıldı. Toplam 145 milyon dolar ki 29 milyonluk kısmı 2 yılı opsiyonlu 5 yıllık forma göğüs reklamını içeriyor. Geriye kalan 116 milyon dolarlık bölüm ise 5 yılı opsiyonlu 15 yıllık stat isim sponsorluğunu kapsıyor. 116 milyon dolara verilen isim hakkı paketinde stat reklam hakları da var. Orman, “Stadı borçsuz yapmaya çalışacağız” diyor. Ne var ki bunun mümkün olmadığı görüldü zira dört bankadan oluşan konsorsiyumla kredi görüşmeleri yürütüldüğü açıklandı. Mevcut sponsorluk anlaşması bir güvence olarak gösterilip kredi kullanılacak anlaşılan. Ne kadar kredi talep ediliyor, onu bilmiyoruz. Bir diğer kaynak da borsa şirketinde ikinci bir sermaye artırımına gitmek. Bu da deklere edildi.

Sermaye artırımına BJK nakit para koymayarak mahsuplaşacak ,SPK izin verecek mi?..
Bu yılın başında yapılan bedelli sermaye artırışıyla 70 milyon liralık bir kaynak sağlanmıştı. Bu artırımda en büyük hissedar olan dernek, nakit para koymayıp AŞ’den olan alacakları karşılığı mahsuplaşmaya gitmişti. Önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen sermaye artırımında da dernek yine nakit para koymayacak. Zaten istese de koyacak durumu yok. Peki ne yapacak? Yine AŞ ile mahsuplaşacak!.. Zira aradan geçen 9 ayda AŞ, derneğe 120 milyon liraya yakın borçlandı. Geçenlerde “bu hal hal değildir” diyerek dört büyükleri uyaran SPK, Beşiktaş’ın bu şekilde ikinci kez bedelli sermaye artırımına onay verir mi, göreceğiz... VIP ve loca satışlarından gelecek para ancak günlük işlere yeter. Orman tribünleri de sponsorlarla yapacağını söylüyor. Peki stat reklam haklarına da sahip Vodafone’un oluru var mı?
Stad finansman kaynağı netleşecek, temel atılacak, Ağustos 2014’e bitecek?..
Henüz finansman kaynağı netleşmedi. Ay sonunda temel atılacak. 80 milyon dolara yapılacak ve Ağustos 2014’te (başkan 2 ay öne aldı) açılış yapılacak. Tüm bunlar için 9 ay var. Yani Orman, “Yaptım olacak” diyen Ağaoğlu gibi iddialı (!). Bu arada 8 Kasım’da planlanan kaba inşaat ihalesi 18 Kasım’a ertelenmişti. Bakalım kaç talipli çıkacak; bu mucizeyi gerçekleştirmek için...

Kenan “Başaran’ın Orman, Ağaoğlu’na meydan okuyor(!)” adlı yazısı ekteki linkte



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder