21 Kasım 2013 Perşembe

ANALİZ: GSRAY’ın 2. sermaye artırımı 3. denemesinde son hamle!

Kulüpten devraldığı 16 yıllık gelirlerle ilgili değerleme raporu KAP’a açıklandı, son 4 yıl gelirleri 64 milyon TL’ye kulübe iade edildi

-          GSRAY açıklamasına göre 2014-15 ile 2019-30 arası 16 sezonluk gelir ve giderler hesaba katıldı.
-          16 yıllık dönem için hesaplanan ve %11.02 dolar bazında iskonto oranına göre bulunan değer 309.7 milyon dolar
-          Son 4 yıllık dönem kulübe iade edildi, bedel 64 milyon TL
-          GSRAY açıklamasına göre böylece nakit dışı varlık devrinden kaynaklanan borç ve hukuki ilişki tamamen ortadan kalkmış oldu.
Aşağıda raporun ilgili bölümlerini veriyoruz:



Daha önce kulüpten 16 yıllı ktribün gelirleri 252 milyon dolara devralınmıştı
Süreci takip edenler hatırlarlar, tüm kavganın sebeplerinden biri devir sonrası ortaya çıkan borca mahsuben GSRAY’ın sermaye artışına mahsup etmesi ve hakim ortak kulübün cebinden nakit çıkmadan bedelli sermaye artırımında yatırımcıdan nakit toplanmasıydı. Bir diğer önemli konu ise tribün gelirlerinin tümünün şirkete ait olması gerektiği ile ilgiliydi.
Peki GSRAY neden 4 yıllık gelirleri iade etti?
İlk sermaye artırımının ardından GSRAY ikincide de yatırımcılardan büyük tepkiyle karşılaşınca SPK varlık devrinden kaynaklanan borcu mahsup edemezsin demiş ve bu konuda bir karar çıkartmıştı. Bir yıldır kitlenen GSRAY ise buna karşılık borcun bir bölümünü ödemiş, ancak aynı tutarda kısmı sermaye avansı olarak geri tahsil etmişti. Bu şekilde borç 64 milyon TL’ye kadar gerileyince de bu sermaye artırımına engel olduğunu düşündüğü bu kısmı geri iade etme yolunu seçmişti. Bu gün yapılan işlem kulüpten 1.5 yıl önce 443 milyon TL’ye (252 milyon dolar) aldığı tribün gelirlerinin bugünkü değeri  626 milyon TL ( 310 milyon dolar) olara yeniden değerlenmesi ve bunun son 4 yıllık kısmının iadesi oldu.
Tribün gelirleri daha önce kaça alındı, şimdi kaça değerlendi bir bakalım:
1.    GSRAY  Türk Telekom Arena VIP Koltuk ve Batı 3- Batı-4 Locaların 2014-2030 yıllar arası VIP koltuk, Batı-3 Loca ve Batı-4 Loca pazarlama hakları ve gelirlerinin 2014-2030 yılarına ilişkin kısmını 125.2 Milyon ABD Doları karşılığı 218.436.440 TL'ye devraldı
2.    GSRAY 26 Nisan 2012’de Türk Telekom Arena Stadının Doğu-1, Doğu-4, Batı-1, Batı-4, Pegasus-Kuzey, Güney bölümlerinde yer alan Kombine Koltuklar ile Güney-3, Kuzeydoğu-3, Kuzeybatı-3, Güneydoğu-3, Güneybatı-3, Kuzeydoğu-4, Doğu-3, Doğu-4 bölümünde yer alan Locaların pazarlama hakları ve gelirlerinin 2014-2030 yıllarına ilişkin kısmını kulüpten 127.1  Milyon ABD Doları karşılığı 224.471.310 TL'ye devraldı.
3.    Aradan geçen 20 aylık süreç nedeniyle dolar bazında yapılan değerlemenin daha yüksek çıkması doğal, bizim kabaca hesabımıza göre 20 ay önceki 252 milyon doların bugünkü değeri (%11.02) iskonto oranıyla 300 milyon dolar ediyor, değerleme raporunda ise 310 milyon dolar bulunmuş.


Şimdi ne olacak? SPK GSRAY’ın yatırımcıdan sadece 28 milyon TL toplamasına izin verebilir mi?
10 Ekim tarihinde yazmıştık:
..GSRAY'ın açıkladığı (Ağustos sonu) bilançosunda kulübe borcu 262 mn TL olarak belirtiliyor, bu borcun ne kadarı varlık devri sonucu oluşan borç, en kritik nokta burası. SPK protokole konu olan varlık iadesinin detaylı değerlendirmesini görmek isteyecek ve küçük yatırımcı lehine/aleyhine bir  durum olmaması için denetleme yapacaktır.  Açıklamada kapatılan borcun miktarı da yer almalıdır, bunun da en geç Ekim sonuna kadar yayınlanmasını beklenebilir.
Nitekim bugün açıklanan değerleme raporu ve sonrasındaki protokol bizi doğruladı, şimdi ise SPK’nın konuyu değerlendirmesinde sıra. SPK değerlendirmesinde bize göre şu noktaları dikkate alacak:
-          GSRAY’ın varlık devrinden kaynaklanan borcu ne kadar? GSRAY açıklamasında belirtildiği üzere 64 mn TL mi, yoksa sermaye avansı şekline dönüştürülen kısım da buna dahil mi?
-          Eğer bu konuda SPK avansa dönüşen borcu mahsuplaşma sayarsa bunu yok hükmünde sayabilir, o takdirde varlık devri sonrası oluşan borç hükmü devreye girer ve ayrılma hakkı gerekir.
o   2. bir alternatif ise SPK’nın borcun kısmen varlık devrinden kaynaklanmadığına hükmetmesi ve bu kısım için bedelliye izin vermesi. Bu senaryo doğru olursa, bedel varlık devrinden oluşan borca karşılık ödenmesi gereken ve sermaye avansına sayılan borçların hesaplanarak bu kısmın (BJKAS’ta olduğu gibi) sermaye artırımında kullanılmasına izin verilebilir. Dipnotlarda detay açıklama yok kümülatif rakam hakkında, ama son 3 ayda doğan faiz aşağıdaki tabloda gözüktüğü üzere 5.7 milyon TL, bunu yaklaşık 6 dönemle çarparsak (son 1.5 yıl) 34 milyon TL civarında bir rakamla karşılaşırız ki, bu rakama izin vermesi, yatırımcıdan sadece 28 milyon TL toplanması anlamına gelecektir.
-          Saymadığı takdirde ise devredilen kısımın önemli nitelikte işlem kapsamına girip girmediğine karar verecektir.
-          Eğer SPK ayrılma hakkına karar verirse, bu takdirde yapılacak bir genel kurul ile kimlerin ayrılma hakkı isteyip istemeyeceği sorulacaktır.
-          Ayrılma hakkına uygulanacak fiyat, bu sürecin ilk başladığı tarihten bir ay öncesine kadar olan tarihteki fiyatların ortalamasıdır, yaklaşık 56 TL.
-          Çok fazla zaman kalmadı, SPK’nın tavrı ne olacak, bekleyip göreceğiz, bu kitlenmeden onların da çok mutlu olduğunu sanmıyoruz.
-           



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder