10 Kasım 2013 Pazar

SPK Başkanı'nın GSRAY'ı da ilgilendiren ayrılma hakkı konusunda açıklamaları

SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş'ın açıklamaları

"Önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ayrılma hakkı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ertaş, bu hakkın 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerden biri olduğunu söyledi.

Ertaş, konuya ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları devam etmekle birlikte, düzenlemenin kısa bir süre içerisinde yürürlüğe girmesini hedeflediklerini ve ikincil mevzuat hükümleri yürürlüğe girdiğinde ayrılma hakkının kullanım esaslarına ilişkin daha net bir resmin ortaya çıkacağını ifade etti.

Önemli nitelikteki işlemlerin tamamlanmasının uzun süreç gerektirebileceğine işaret eden Ertaş, bahsi geçen düzenlemenin Kurulun 25 Ekim.2013 tarih ve 1149 sayılı İlke Kararıyla yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Ertaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu düzenlememizdeki amaç ayrılma hakkı fiyatının belirlenmesinde esas alınacak tarih olarak önemli nitelikteki işleme ilişkin niyetin kamuya ilk açıklandığı tarihin esas alınmasına yöneliktir. Bu suretle aynı işleme ilişkin birden fazla kamuya açıklama yapıldığında hangi tarihin baz alınacağına açıklık getiren bir karardır. Bir başka deyişle ilgili önemli nitelikteki işlemin gerçekleştirilmesine ilişkin irade beyanının piyasa tarafından fiyatlara yansıtıldığı tarihin esas alınmasıdır. Yatırımcı, önemli nitelikteki işlemin yapılmasına ilişkin güvenilir nitelikte bir irade beyanının kamuoyuyla paylaşıldığı andaki şirket değeri üzerinden şirketten ayrılma hakkını kullanabilecektir.

Bu kararımızla birlikte önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklanmasından sonra pay fiyatının yükselmesi durumunda zaten yatırımcı ayrılma hakkını kullanmayacaktır ya da piyasadaki fiyattan şirketten ayrılmayı tercih edecektir. Ancak pay fiyatında düşüş yaşanması durumunda yatırımcı, sahip olduğu daha yüksek fiyatlı ayrılma hakkı ile korunmuş olacaktır."

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/11/10/kaldiracli-isleme-sinirlama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder