14 Kasım 2013 Perşembe

Beşiktaş stad finansmanı için yapacağı sermaye artışına nakit koymayacak, peki SPK ne diyecek?

Hürriyet Gazetesi’nden Kenan Başaran Fikret Orman’la konuşmuş, köşesine taşımış, stat ve sermaye artırım konularına Fikret Orman’ın cevapları önemli..
Önce stad konusu:

Stad maliyeti 70-80 milyon dolara çıkacak mı?..
Orman, normal şartlarda 140-160 milyon dolara mal olacak stadı yarı fiyatına; yani 70-80 milyon dolara yapma gayretinde olduklarını söylüyor.
Bunu gerçekleştirebilirse ayrıca heykeli dikilmeli zira bu işin hesabıyla kitabıyla uğraşanlar koltuk başına maliyetin 2 bin Euro olduğunu ve kaba bir hesapla 42 binlik yeni stadın en az maliyeti 84 milyon Euro. Dolar cinsindense 113 milyon dolar...
Stadın finansmanı nasıl yapılacak?..
İkinci nokta finansman meselesi... Stadın isim hakkı Vodafone’a satıldı. Toplam 145 milyon dolar ki 29 milyonluk kısmı 2 yılı opsiyonlu 5 yıllık forma göğüs reklamını içeriyor. Geriye kalan 116 milyon dolarlık bölüm ise 5 yılı opsiyonlu 15 yıllık stat isim sponsorluğunu kapsıyor. 116 milyon dolara verilen isim hakkı paketinde stat reklam hakları da var. Orman, “Stadı borçsuz yapmaya çalışacağız” diyor. Ne var ki bunun mümkün olmadığı görüldü zira dört bankadan oluşan konsorsiyumla kredi görüşmeleri yürütüldüğü açıklandı. Mevcut sponsorluk anlaşması bir güvence olarak gösterilip kredi kullanılacak anlaşılan. Ne kadar kredi talep ediliyor, onu bilmiyoruz. Bir diğer kaynak da borsa şirketinde ikinci bir sermaye artırımına gitmek. Bu da deklere edildi.
Sermaye artırımına BJK nakit para koymayarak mahsuplaşacak ,SPK izin verecek mi?..
Bu yılın başında yapılan bedelli sermaye artırışıyla 70 milyon liralık bir kaynak sağlanmıştı. Bu artırımda en büyük hissedar olan dernek, nakit para koymayıp AŞ’den olan alacakları karşılığı mahsuplaşmaya gitmişti. Önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen sermaye artırımında da dernek yine nakit para koymayacak. Zaten istese de koyacak durumu yok. Peki ne yapacak? Yine AŞ ile mahsuplaşacak!.. Zira aradan geçen 9 ayda AŞ, derneğe 120 milyon liraya yakın borçlandı. Geçenlerde “bu hal hal değildir” diyerek dört büyükleri uyaran SPK, Beşiktaş’ın bu şekilde ikinci kez bedelli sermaye artırımına onay verir mi, göreceğiz... VIP ve loca satışlarından gelecek para ancak günlük işlere yeter. Orman tribünleri de sponsorlarla yapacağını söylüyor. Peki stat reklam haklarına da sahip Vodafone’un oluru var mı?
Stad finansman kaynağı netleşecek, temel atılacak, Ağustos 2014’e bitecek?..
Henüz finansman kaynağı netleşmedi. Ay sonunda temel atılacak. 80 milyon dolara yapılacak ve Ağustos 2014’te (başkan 2 ay öne aldı) açılış yapılacak. Tüm bunlar için 9 ay var. Yani Orman, “Yaptım olacak” diyen Ağaoğlu gibi iddialı (!). Bu arada 8 Kasım’da planlanan kaba inşaat ihalesi 18 Kasım’a ertelenmişti. Bakalım kaç talipli çıkacak; bu mucizeyi gerçekleştirmek için...

Kenan “Başaran’ın Orman, Ağaoğlu’na meydan okuyor(!)” adlı yazısı ekteki linkte

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder