29 Mart 2014 Cumartesi

Galatasaray sermaye artırımına gönüllü katılımcı oranı %14'de kaldı, kulübe nakit girişi 11 mn TL oldu

Galatasaray'ın 1 ay önce yaptığı sermaye artırımı sonrasında 30 gün boyunca yatırımcıya tanınan gönüllü katılım süresi Cuma günü sona erdi, bir habere göre yatırımcıların sadece %14'ü (miktar olarak) kulüpten hisse aldı.

3 Puan adlı sitenin haberine göre, yatırımcılardan kulübe giren taze kaynak 11 mn TL oldu. Bu rakamın doğru olduğu varsayımından yola çıkarak yaptığımız hesaplamaya göre ise, daha önce hisse sahibi olup da bu süre boyunca hisse alanların oranı %14.17 oldu. Eğer tüm küçük yatırımcılar hisse alımına başvursalardı, bu rakam 77.6 mn TL olacaktı. Hesaplamayı özet şekilde gösterirsek:



21 Şubat tarihinde yaptığımız hesaplama ve bugün habere konu olan 11 mn TL ile hesapladığımız oranlar şöyle:
  • 11 mn TL'lik hisse 22.41 TL baz fiyattan 490,852 adet hisse ediyor
  • Bu rakamı eski yatırımcı hisse adedi olan 6,67,614 hisseye eklersek yatırımcının yeni hisse toplamı 6,758,466 ediyor. 
  • Bu toplam rakamın yeni sermaye (21,644,045 TL) içerisindeki payı ise %31.23'e denk geliyor.
  • Eğer tüm yatırımcılar katılsaydı elde edilebilecek miktar 77.6 mn TL idi. 
  • Eğer sermaye artırımı GSRAY'ın SPK'ya son başvurusuna göre yapılsaydı (tahsisli satış değil de eski yöntem) şirkete 141 mn TL taze nakit girecekti, bu durumda ise şirkete 0 TL, kulübe ise 11 mn TL giriş oldu. 
  • Kulüp bu 11 mn TL'yi ( ya da başka miktarı) şirkete aktarmak için ya sermaye artırmak, ya da başka bir aktifi şirketten devralmak durumunda kalabilir. Yani daha önce kulübe devrettiği tribün gelirlerinin bir kısmı tekrar kulübe iade edilebilir. Bu miktarlar önemli nitelikte işlem kapsamına girmediği takdirde SPK buna karşı çıkmayabilir. Eğer borç olarak verirse şirket özkaynağına etkisi olmayacaktır.
  • 11 mn TL, GSRAY için çok küçük bir meblağ ve ancak çok kısa süreli bir nakit ihtiyacını giderebilir bu nedenle yeni ve anlamlı bir sermaye artırımı olacaksa kulübün çok daha fazla bir nakit koyması gerekebilir. Yeni durumda 1 sene boyunca hisse satamayacağı için halka açıklık oranı da %31.2 ile sınırlı konumda kalacak ve bu nedenle yapacağı olası sermaye artırımına koyacağı miktarın yatırımcıdan toplayacağı miktarın 2.2 katı olması gerekecek. Diğer bir deyişle 100 mn TL nakit kaynak bulduğu takdirde yatırımcıdan ancak 45.4 mn TL  katkı sağlayabilecek. 


3 Puan sitesindeki haber şöyle 


Cimbom'a ilaç: 11 milyon TL

Galatasaray sermaye artırımını cuma günü tamamladı. Toplamda 11 milyon TL'lik katılım oldu. Kulüp şirket üzerindeki hisselerini yüzde 55'ten yüzde 67'e çıkardı.

29.03.2014 - 14:10

Cimbom'a ilaç: 11 milyon TL

Sportif olarak sıkıntılı günler geçiren Galatasaray aynı oranda sorunu ekonomisinde de yaşıyordu. Geciken ödemeler, tükenmeye yakın kaynaklar, artan borç, sarı-kırmızılı kulübün canını sıkıyordu. 31 Mart'ta UEFA'ya verilecek financial fair-play raporu öncesi oyuncular borçsuzluk kağıdını imzalamak için ödeme bekliyordu.
28 Mart Galatasaray'a bir nebze olsun ilaç oldu. SPK'nın kulübün başvurusuna verdiği 'sınırlı sermaye artırımı' cuma günü tamamlandı. Şirketin kasasına toplamda yaklaşık 11 milyon TL giriş oldu. Artırıma katılmayanların da hisselerini kulüp satın aldı. Ve Galatasaray'ın elindeki yüzde 55'lik hisse senedi böylece yüzde 67'e yükseldi. Fakat SPK'nın izin gerekçesinde yazdığı gibi Galatasaray bir sene boyunca hisse satamayacak. Kulüp bunu başka bir şekilde değerlendirmek istiyor. Hisselerin bir kısmını satış süresi dolana kadar bir bankaya rehin verip oradan kredi kullanmak da bu yollardan bir tanesi. 
Bakalım önümüzdeki günlerde Galatasaray eline geçen parayı nasıl kullanacak? Hisselerle ilgili nasıl bir yol izleyecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder