5 Mart 2014 Çarşamba

Galatasaray UEFA FFP'yi geçiyor mu? - 2

Sabah Gazetesi geçen gün yaptığı haberi bugün kaynağından bilgilerle güncelleyerek tekrar yayınlamış. Detaylarına yer verelim.
Haberin hazırlandığı ilk gün orijinal linki italyanca olarak verilmişti, ve haberde google translate çevirisi sonrası ufak bir talihsizlik yaşanmıştı. Ancak bugünkü haberde verilen bilgiler orijinal haberde yer alan bilgilerin daha titiz bir tercümesi sonrası hazırlanmış, detayı verelim.

Habere göre Ciabattini:

  • Nisan ayında gerçekleştirilecek ilk denetlemede Galatasaray'ın herhangi bir yaptırıma ya da uyarıya uğrayacağını öngörmüyor
  • Galatasaray'ın 2012 ve 2013 dönemlerinde 53 milyon Euro'luk zararla 45 milyon Euro'luk maksimum zarar sınırını geçse de kural gereği 1 Haziran 2010 öncesi imzalanan kontratlar hesaptan düşülünce (15 milyon Euro) Galatasaray'ın büyük bir problem yaşamayacağını sanıyorum" diyor
  • UEFA'nın ilk denetlemede daha esnek olmasının beklendiğini söylüyor.
  • Galatasaray'ın bu sefer yaptırım almasa da ikinci denetleme döneminde problem yaşayabileceği görüşünde
  • İkinci denetleme döneminde Drogba ile Sneijder'in yüksek maliyetli kontratlarını hesaba katılacak, giderler daha da artarsa Galatasaray'ın UEFA gelirlerine kısmen bloke koyulması veya Avrupa kupalarında transfer yasağı gelmesi gibi yaptırımlar söz konusu olabilir" diyor
  • Mevcut kurallar devam ederse Galatasaray'ın özellikle yüksek maaş giderlerini kısmak için çaba göstermesi gerektiğini söylüyor
  • Galatasaray'ın gelir düzeyi için Drogba, Sneijder ve Mancini'nin sözleşmeleri çok büyük, Türk takımları yüksek maaşlar alan, yaşlı yıldızlar yerine potansiyelli genç oyunculara yönelmeli ve scouting sistemlerini geliştirmeli yorumunu yapıyor
@sporekonomi notu: 
Haberin içerisinde en önemli ve yeni bilgi daha önce hazırladığımız UEFA Financial Fair Play kuralları ve Türk futbol kulüplerini bekleyen tehlike adlı çalışmada belirttiğimiz üzere 2010 Haziran öncesine dair istisnalar. Ciabattini'ye göre bu rakam 15 mn Euro. Bu rakamları çıkarabilmek için oldukça uğraşmak ve 2011-12 ve 2012-13 sezonunda kadroda bulunan ve sözleşmesi 1 Haziran 2010'dan önce imzalanmış futbolcuların maliyetini bilmek gerekiyor, maalesef o veri henüz bizim elimizde bulunmuyor. 
15 mn Euro rakamı eğer doğruysa bu kriteri (45 mn Euro) şartlı geçen GSRAY'ın FFP kurallarına göre 33 mn Euro ek sermaye koyması gerekiyor. Bu da yeni bir sermaye artırımının ön habercisi anlamına geliyor. 



Sabah Gazetesi'nin ilk haberine kaynak olan haberin İtalyanca linki ve orijinal metninin ingilizce google çevirisi aşağıda: 
http://www.sportmediaset.mediaset.it/calcio/calcio/2014/articoli/1028440/fair-play-finanziario-il-psg-rischia-sanzioni-esemplari.shtml

GALATASARAY: SFORA DI POCO
Un club che supererà di qualche milione il tetto dei 45 milioni è il Galatasaray. Tuttavia, al netto dei costi non pertinenti il club turco rientrerà all’interno dei parametri previsti. Nel 2014, l’impatto sui 12 mesi degli ingaggi milionari di Drogba e Snjideer porteranno la perdita a oltre i 40 milioni fatti registrare nel 2013. La perdita del secondo periodo di monitoraggio sarebbe al netto dei costi non pertinenti intorno agli 80 milioni a meno di un miracolo in Champions, ma non sempre è Natale e c’è la neve. Così si spiega anche la disponibilità evidenziata nel corso dell’ultima campagna acquisti e cessioni estiva a vendere un pezzo pregiato come Ylmaz. Per mantenere i costi all’interno della capacità di generare risorse, il club deve cambiare strategia. Basta campioni a fine carriera con contratti faraonici, ma giovani da valorizzare con impatti contenuti sui costi degli stipendi.
Google translate

GALATASARAY: Sfora OF LITTLE
A club that exceed the ceiling of a few million of the 45 million is the Galatasaray .However, net of costs not pertaining to the club turkish fall within the expected parameters. In 2014, the 12-month impact of salary Millionaires Drogba and Snjideer lead to the loss of over 40 million record made ​​in 2013. The loss of the second monitoring period would be less irrelevant costs around 80 million to less than a miracle in the Champions League, but not always it is Christmas and there is snow. This also explains the availability highlighted during the last campaign acquisitions and disposals summer to sell a valuable piece as Ylmaz. To keep costs within the capability of generating resources, the club must change strategy. Enough samples to end career with Pharaonic contracts, but young to be exploited with limited impact on the costs of salaries.





Sabah Gazetesi haberinin linki:
http://www.sabah.com.tr/Spor/Futbol/2014/03/05/aman-dikkat-gsaray


Aman dikkat G.Saray

FUTBOLGiriş Saati : 05.03.2014 00.47Güncelleme : 05.03.2014 02.28UĞUR KARAKULLUKÇU
Finansal Fair-Play uzmanı Paolo Ciabattini, Galatasaray'ın mali durumunu SABAH için analiz etti: "İlk denetlemeyi geçer ancak sonrası için çok dikkatli olmaları gerekiyor."
Aman dikkat G.Saray

UEFA'nın uzun yıllardır gündemde tuttuğu Finansal Fair-Play (FFP) kurallarının ilk denetleme dönemi yaklaşırken, son yıllarda maliyeti yüksek transferlere imza atan Galatasaray'ın denetlemeden geçip geçemeyeceği merak konusu. Geçen hafta İtalyan basınına Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin durumlarını değerlendiren ve Finansal Fair-Play üzerine bir kitap yazan uzman Paolo Ciabattini, Galatasaray'ın ve Türkiye futbolunun durumunu SABAH için analiz etti.

CİMBOM İLK DENETLEMEYİ GEÇER
Nisan 
ayında gerçekleştirilecek ilk denetlemede Galatasaray'ın herhangi bir yaptırıma ya da uyarıya uğrayacağını öngörmediğini belirten Ciabattini,"Galatasaray'ın verilerine baktığımızda 2012 ve 2013 dönemlerinde zarar ettiğini görüyoruz. 53 milyon Euro'luk zararla 45 milyon Euro'luk maksimum zarar sınırını geçse de kural gereği 1 Haziran 2010 öncesi imzalanan kontratlar hesaptan düşülünce (15 milyon Euro) Galatasaray'ın büyük bir problem yaşamayacağını sanıyorum" diyor. İtalyan ekonomist ayrıca UEFA'nın ilk denetlemede daha esnek olmasının beklendiğini söylüyor.

İKİNCİ DÖNEMDE CEZA TEHLİKESİ
Öte 
yandan Ciabattini, Galatasaray'ın bu sefer yaptırım almasa da ikinci denetleme döneminde problem yaşayabileceği görüşünde... İtalyan ekonomist, "İkinci denetleme döneminde 31 Mayıs 2014 sonuna kadar olan maaş giderleri de dahil olacak, bu da Didier Drogba ile Wesley Sneijder'in yüksek maliyetli kontratlarını hesaba katacak. Eğer giderler daha da artarsa Galatasaray'ın UEFA gelirlerine kısmen bloke koyulması veya Avrupa kupalarında transfer yasağı gelmesi gibi yaptırımlar söz konusu olabilir" yorumunu yapıyor.

G.SARAY MAAŞ GİDERLERİNİ KISMALI
Finansal 
Fair-Play kurallarının ciddiye alınmasında Paris SG meselesinin nasıl ele alınacağının hayati olduğunu dile getiren uzman, mevcut kurallar devam ederse Galatasaray'ın özellikle yüksek maaş giderlerini kısmak için çaba göstermesi gerektiğini söylüyor. Ciabattini, "Galatasaray'ın gelir düzeyi için Drogba, Sneijder ve Mancini'nin sözleşmeleri çok büyük. Bence Türk takımları yüksek maaşlar alan, yaşlı yıldızlar yerine potansiyelli genç oyunculara yönelmeli ve scouting sistemlerini geliştirmeli. Bu şekilde hem başarıyı koruyup hem de finansal problem yaşamadan devam edebilirler" dedi.

PAOLO CİABATTİNİ KİMDİR?Finansal Fair-Play üzerine bir kitap yazmış olan Paolo Ciabattini, başta İtalya olmak üzere Avrupa'da saygı gören bir ekonomist. 1965 doğumlu Ciabattini, 18 senedir Pioneer Italia'da Finans Direktörü olarak çalışıyor. Ciabattini'nin geçen hafta yayınladığı analiz Avrupa'da büyük yankı yaratmıştı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder