8 Nisan 2014 Salı

Galatasaray vergi cezasından uzlaşmaktan neden vazgeçti?

Dün akşam saatlerinde KAP'a düşen açıklamayla Galatasaray 24 Mart'ta kendisine verilen 54 milyon TL vergi aslı ve aynı miktarda vergi ziyaı cezasına dair verdiği uzlaşma talebini geri çektiğini bildirmişti.  



Bugün basında bu konuda çeşitli yorum ve haberler yer alıyor, bunlardan bir tanesi de Eurosport haber sitesinde yer alan. Habere göre: 


  • Galatasaray'ın uzlaşmaya başvurması vergi kaçırdığının kabulu anlamına gelebilirdi, bu da hem TFF hem de UEFA'ya yapacagı 2014-15 sezonu lisansı için büyük tehlike yaratacaktı
  • Kesilen vergi cezasının önceki dönemlere ait olması ve o dönemlerde G.Saray'ın vergi açısından sorunu ve vergi borcu olmadıgını beyan etmiş olması sıkıntı yaratabilecekti 
  • Ayrıca Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre 54 milyon TL'lik vergi aslının affı söz konusu değil, bu nedenle elebilecek ek bir vergi borcu (ve cezası) yükü UEFA FFP kurallarına uyum konusunda ekstra bir zorluk çıkarabilecekti. 



http://tr.eurosport.com/futbol/super-lig/2013-2014/galatasaray-da-sir-perdesi-aralaniyor-uefa-ve-mali-durum._sto4205611/story.shtml

Galatasaray'da sır perdesi aralanıyor! UEFA ve mali durum...

Galatasaray’ın, ligdeki şampiyonluk şansını zora sokması ve yaşanan çarpıcı gelişmelerin ardından yeni gelişmeler yaşanıyor.

0
Galatasaray'da sır perdesi aralanıyor! UEFA ve mali durum... - Futbol - Süper LigEurosport
Galatasaray’ın, ligdeki şampiyonluk şansını zora sokması ve yaşanan çarpıcı gelişmelerin ardından yeni gelişmeler yaşanıyor.
Ligde bulunulan durum ve takım içerisinde yaşanılanlar Galatasaray'da huzursuzlukların yaşanmasına sebep olurken bir yandan da önemli ve çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Özellikle mali konuda bir çok iddiaya mağruz kalan sarı kırmızılı kulübün UEFA'dan transfer yasağı alacağı yönündeki iddialar ve mali durumundaki sır perdesi aralanıyor.
Başı dertte! 
Galatasaray’ın, 2010 yılındaki şirket birleşmelerinden sonra açıkladığı stad hasılat paylaşım protokolü nedeniyle başı dertten kurtulmuyor. Bu protokol’un şirket birleşmeleri ve hisse satışı sırasında halka açıklanmamasından dolayı spk dan ceza alan gs, daha sonra yatırımcıların aynı protokol için mahkemelerde açtığı davalar ile hala boğuşuyor.
Yine bu protokol çerçevesinde yapılan kulüp –şirket devİrlerinden kaynaklanan alacaklar başına bela oldu. Ve bu nedenle 2012 den beri yapmaya çalıştığı ikinci sermaye artırımına spk çok zor şartlarla izin verdi ve gs nin işine yaramadı yapılan artırım.
Son olarak, gs yine bu hasılat paylaşım protokolu nedeniyle % 90'ı kulübe bırakılan biletlerin teberrulu satışı sırasında vergi kaçırıldığı şeklindeki ihbarlar üzerine maliye bakanlığı vergi müfettişleri nin yaptıkları denetimler sonucu, gs’ye 54 milyon tl vergi aslı, 54 milyon tl de vergi cezası  kesilmişti.
Galatasaray, 24 mart’ta kap’ta yaptığı açıklama ile, bu cezayı açıklamış ve maliye bakanlığı ile uzlaşmaya gideceğini açıklamıştı.

İŞTE O BİLDİRİ / TIKLA OKU

Bu açıklamada Galatasaray, daha önceki 73 milyon tl lik vergi ziyaı ve cezasının 3 milyon tl ye düşürülmesine de değinerek yatırımcıları rahatlatmayı düşünmüştü.
Ancak galatasaray’ın maliye bakanlığı ile uzlaşma yolunu seçerek çok büyük bir hata yaptığı ve bu uzlaşma’nın gs’nin 2014-15 sezonu uefa lisansını bile tehlikeye atacağı öğrenildiğinden; galatasaray yarın yapacağı uzlaşma görüşmelerine son dakika manevrasıyla katılmayacağını ifade eden dilekçeyi maliye bakanlığı’na dun ogle saatlerinde sunarak belki de uefa lisansını kurtardı.

BİLDİRİYİ / TIKLA OKU

Peki neydi Galatasaray’ı bu kadar korkutacak sonuç? Yaptigimiz arastirmalar ve uzman gorusleri bunlari ortaya cikardi:
1) Galatasaray vergi uzlaşması na başvurarak son iki yıldaki teberrulu bilet / kombine satısı dolayısıyla vergi kaçırdığı nı kabul etmiş olacaktı.
2) Bu itiraf hem tff hem de uefa ya yapacagı 2014-15 sezonu uefa lisansı için büyük tehlike yaratacaktı.
3) Çünkü kesilen vergiler önceki dönemlere ait ve o dönemlerde gs, vergi açısından hiçbir sorunu olmadığını ve vergi borcu olmadıgını beyan etmişti hem tff ye hem de uefa ya
4) 2012 de bjk ye yanlış beyandan verilen hatta fb nin şike sürecinde verdiği belgede bu konuyla ilgisi olmadığını beyan etmesi dolayısıyla yaptığı beyanın hatalı olmasından ceza kesilmesi aynen gs nin başına gelebilecekti
5)   ayrıca maliye bakanlığı’ndan alınan bilgiler, 54 milyon tl lik vergi aslının affının soz konusu olmadıgını, ancak ceza olan 54 milyon tl de indirim olabilecegini belirttiginden, finansal kriterlerini son dakikada yaptıgı sermaye artırımıyla ucu ucuna uefa nın ffp sine uygun hale getiren gs nin ekstra bir 54 milyon vergi borcu eklenmesiyle ffp den kurtulamayacagını gosteriyor
6)  Galatasaray simdi bu konuyu mahkemeye goturerek uzatmayı, dolayısıyla vergi borcu oldugunu kabul etmeyecegini gostermeye calısarak uefa kıskacından kurtulmaya ve maliye’ye odeyecegi vergiyi otelemeye calısacak. Ayrıca uzlasma basvurusundan beri sosyal medyada tartısılan gs kulubü mü vergi borclusu gs şirketi mi sorusunun da bu uzlasma basvurusundan kacmaya sebebiyet vermiş olabilecegini ifade ediyor konuya yakın uzmanlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder