11 Nisan 2014 Cuma

Galatasaray'ın borcu 3 yılda 10 milyon dolar değil, 205 milyon dolar arttı - Yavuz Semerci

Finans sektörünü ve sportif şirketleri iyi bilen ekonomi gazetecisi Habertürk gazetesinde Ünal Aysal yönetiminde Galatasaray'ın mali performansını değerlendirmiş, yazıda Galatasaray muhalefetinin hazırladığı bir raporda önemli bilgiler de yer alıyor, arşiv ve bilgilendirme amaçlı aşağıda paylaşıyoruz. 




http://spor.haberturk.com/futbol/haber/937997-galatasaray-basarili-mi

Galatasaray başarılı mı?

Yavuz Semerci yazdı


GALATASARAY milyonlarca taraftarı ve binlerce yatırımcısıyla Türkiye’nin en önemli kulüplerinden biri hiç kuşkusuz. Kongresi yapılacak. Yönetim ve muhalefet kozlarını paylaşacak. Yatırımcılar “Ne oluyor?” sorusunu soracak, Ünal Aysal ve ekibi sorgulanacak. Sermaye artışı, hisse satışı gibi işlemler yüzünden başı SPK ile derde giren, kamuoyunda tartışılan Galatasaray’la ilgili muhalefetin hazırladığı bir rapor elime geçti. Rakamlar, Türk futbol takımlarının kalıcı başarılara neden odaklanamadığını anlatıyor sanki... Konuya ilgi duyanlara satır başlarıyla ve özetleyerek aktarayım:

“Son iki yıldır Galatasaray’ın gerçek borç rakamı kongreye sunulurken gizleniyor. 2012’de bağımsız denetim raporuna göre net borç 415 milyon TL iken, borç-alacak tablosunda 377 milyon TL olarak gösterildi. Denetleme Kurulu üyeleri sesini çıkarmadı.

2013’te bağımsız denetim raporuna göre net borç 637 milyon TL iken, faaliyet raporunda sunulan borç-alacak tablosunda net borç 555 milyon TL olarak açıklandı.

3 yılda ne olduğuna bakıldığında durum şudur: 2010 ile 2013 yılında TL bazında konsolide net borç 415 milyon liradan 637 milyon liraya çıktı. Dolar bazında incelendiğinde, 289 milyon dolarlık borç, 299 milyon dolara çıkmış görünüyor. Bu başarı değil vahim tablodur.

Çünkü; g
erçekte 3 yılda net borcu 10 milyon dolar değil, 205 milyon dolar arttı. Çünkü; 3 yılda hisse satışından 130 milyon dolar nakit gelir, sermaye artışı yoluyla da yatırımcıdan 65 milyon dolar elde edildi. Yani bu miktarda bir gelire rağmen borçlar düşmedi.

***

3 yılda Aysal yönetimi gelirden 205 milyon dolar fazla harcamıştır. Bu harcadığı fazla tutarı ise hisse satarak, sermaye artırımı yaparak kapatmıştır. Borcun artmamış görünmesinin nedeni budur. Üstelik şirket birleşmesi için alınan kredi de bu gelire rağmen kapatılmadı. 

Peki bu paralar nerelerde kullanılmıştır; raporlar incelendiğinde futbol şubesinin giderlerinin 2 kat arttığı anlaşılıyor. Peki bu artış olağanüstü başarılar mı getirdi? Rakipleri mali problemlerle, şike davalarıyla uğraşırken hiç bütçe artırmadan şampiyon olabilecek bir takıma iki kat para harcandı.

Paraların nasıl harcandığı personel bütçesine bakınca anlaşılıyor; 2010-2013 döneminde personel giderleri 22 milyon liradan 56 milyon liraya (14 milyon dolardan 26 milyon dolara) çıktı. Bu kulüpteki yüksek ücretli yöneticileri açıklıyor. Yönetim hangi profesyonellere ne kadar ücret verdiğini ve kimin ne iş yaptığını kongreye açıklasın...” 

Görüldüğü gibi muhalefet kanadı bunları sormaya hazırlanıyor. Bu bilgilerin yanlışlığına yönelik bir itiraz var ise köşe sizin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder