27 Mayıs 2014 Salı

Maliye Bakanı: "Vergi konusunda spor kulüplerine artık müsamaha gösterilmeyecek"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten spor kulüplerine uyarı geldi. Sabah gazetesinin haberine göre Şimşek , spor kulüplerinin borç batağında olduğunu belirterek, "Vergide artık müsamaha yok. Kendilerine çeki düzen vermeleri gerek" dedi.



Şimşek'in açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle: 

  • Şimşek, spor kulüplerini gelir-gider dengeleri açısından eleştirdi
  • Vergi konusunda spor kulüplerine artık müsamaha gösterilmeyecek
  • Şimşek, kulüplerin milyonlarca dolarlık futbolcuları ithal ettiklerini ancak 77 milyonun hakkını ödemediklerini ve böyle bir iş kültürü olmayacağını söyledi
  • Şimşek, başkanları toplayarak kendilerine çeki düzen vermelerini isteyecek
  • Şimşek'e göre kulüplerin tamamı borç batağında ve dernek olmak yerine artık anonim şirket haline gelmeliler



Şimşek'ten sarı kart

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, spor kulüplerinin borç batağında olduğunu belirterek, "Vergide artık müsamaha yok. Kendilerine çeki düzen vermeleri gerek" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, spor kulüplerini gelir-gider dengeleri açısından eleştirerek "Vergi konusunda kendilerine artık müsamaha gösterilmeyecek. Milyonlarca dolarlık futbolcuları ithal et. 77 milyonun hakkını ödeme. Böyle bir iş kültürü olmaz" dedi. Başkanları toplayıp, kendilerine çeki düzen vermelerini isteyeceğini söyleyen Şimşek, "Kulüplerin tamamı borç batağında. Dernek olmak yerine artık anonim şirket haline gelmeliler" diye konuştu. 

BÜTÇEYE YENİ MODEL 

Bakan Şimşek, devlette özel sektör modeli bütçeye geçilmesi için düğmeye basıldığını da açıkladı. En geç 2018'e kadar geçilmesi planlanan "program bazlı performans bütçe" uygulamasıyla "Sayıştay raporu gelmedi" tartışması bitecek. Yeni sistemle idarelere hedefler konulacak. Tahsis edilecek kaynak takibe alınıp, kontrol edilecek. Kamu kaynaklarının topluma ne yarar sağladığı izlenecek. Hazırlanacak bütçe belgeleriyle vatandaş hükümetin kaynakları nasıl dağıttığına ilişkin tercihleri görüp, nedensonuç ilişkisine göre bunları sorgulayabilecek. 

HOLLANDA ÖRNEĞİ 

Bakan Şimşek, mükelleflere gönderdikleri mektup uygulamasının yerine yeni bir model getireceklerini söyledi. Hollanda örneğini incelemek için ekip göndereceklerini belirten Şimşek, "Mektup uygulamasının yeterince bilgilendirici olmadığı ve borcu olmayanlara da uyarı yapıldığına dair bazı şikâyetler oldu. Vatandaşı rahatsız etmek istemiyoruz. Ama geliri artırıp, kayıt dışını düşürmeliyiz. Yani proaktif Maliye devam edecek" dedi. 

Görünüm yerine piyasaya bakKredi derecelendirme kuruluşlarının görünümü 'negatif'e çevirmesini eleştiren Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "1 yıl önce yapsalardı millet alkışlardı. Ama gelecekte enflasyon ve cari açık beklentileri kötüye değil iyiye gidiyor. Bütçe disiplininde gevşeme yok. Bankacılık sektörü sağlıklı. Böyle düşündüğünüzde görünüm negatife mi pozitife mi çevrilmeliydi? Durum ne güllük gülistanlık ne de bazı analizlerdeki gibi problemli. Yapısal sorunlarımız var ama bunlara çözüm üretme gayretindeyiz." Şimşek, reyting şirketlerinin açıklamalarını piyasaların fiyatlamadığına da dikkat çekti.

17 Aralık itibarımızı bozdu 17 Aralık sürecinin ülkeye ne kaybettirdiği konusunda da Şimşek, şöyle dedi: "Sayısallaştırması zor bir kayıp oldu. İtibar kaybettik. 10 yılda birçok reform yaparak tırnaklarımızla ülkeyi bir noktaya getirdik. Kim ne derse desin yolsuzluk azalmış, demokratikleşme ilerlemiş, kurumsal yapı iyileşmiştir. Bunları ben değil Dünya Bankası, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Dünya Ekonomik Forumu göstergeleri de söylüyor. Fakat şu anda haberler üzerine bu algı yok oldu. Rol model ülke argümanıydık ama itibarımız olumsuz etkilendi."

Paralel yapı kabul edilemezŞimşek, paralel yapıyla ilgili olarak da "Hiçbir devlet başka yerden talimat alan ve hesap veren bir yapıyı kabul etmez" dedi. Deprem vergisinin geçmişte geçici değil kalıcı olarak getirildiğini anlatan Şimşek, "2002'de 100 liralık vergi gelirinin 86'sı faize gidiyordu. Hizmete yüzde 15 ayrılıyordu. Şimdi tam tersi" dedi. Şimşek, kentsel dönüşüme 1 milyar kaynak ayrıldığını da söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Bisiklet Turnuvası"nın startını verdi. Turnuvada Boşnak, Sırp, Ermeni, Rum ve Türkiye'den katılan toplam 106 sporcu barış için pedal çevirdi. Şimşek, 'vergisiz' anlamına gelen köyün Kürtçe tabelasını da astı.



http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2014/05/27/simsekten-sari-kart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder