26 Ağustos 2014 Salı

Kulüplerin mali tabloları MASAK tarafından incelenecek

Yeni Şafak Gazetesinde yer alan habere göre, futbol kulüplerinin bonservis ödemeleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve SPK tarafından inceleme altına alınacak.



Haberin detayı ve linki:

'Üç büyükler' mali kıskaçta

Borsa İstanbul'daki Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'a ait şirketlerin mali tablolarındaki bonservis ödemesi gibi işlemleri artık soruşturmaya alınacak. Birçok spor kulübünü de bu kapsamda inceleyecek MASAK ve SPK, kulüplerdeki yüksek miktarlı paraların aklama olup olmadığını tespit edecek.


Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın Borsa İstanbul'da (BIST A.Ş) işlem gören şirketlerinin mali tablolarında deprem yaşanması üzerine önümüzdeki yıldan itibaren bu kulüplerin bonservis ödemeleri gibi yaptıkları işlemlerle ilgili incelemeye alınması kararlaştırıldı. İncelemelerde özellikle kulüplerde dönen yüksek miktardaki paraların aklama olup olmadığının da yer alacağı belirlendi.
YILLIK ZARARLARI 400 MİLYON TL'Yİ AŞIYOR
Türkiye'de kara paranın aklanması yöntemlerinde uygulanan yöntemlerin artışından dolayı spor kulüplerinin de bu aklamada kullanılıp kullanılmadığı sorularını gündeme getirdi. Bu kapsamda yüksek tutarlı paraların döndüğü kulüplerde bir de borsada işlem yaparken yaşatılan zararları da olunca, incelemelerin bu alana kaydırılmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi. Bu kapsamda üç büyük kulübün spor şirketlerinin Mayıs ayında yıllık zararlarının da toplam 400 milyon lirayı aşmasıyla Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray başta olmak üzere önümüzdeki yıldan itibaren spor kulüplerinin de Mali Suçları Araştırma Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından incelemeye alınacağı öğrenildi.
BONSERVİS ÖDEMESİNİ BİLDİRMEYENLER VAR
Spor kulüplerinin futbolcu alımları ile ilgili bonservis ödemelerinde de bazı yöntemler izlediğine dikkat çekilirken, bazı kulüplerin ise milyon dolarlarla ifade edilen bonservis ödemelerini borsaya bildirmediği iddia ediliyor. Özellikle üç büyüklerin aldıkları sporcular için milyon dolarlarla ifade edilen yüksek miktarda bonservis ödemesi yaptığı dikkate alındığında, bu kulüplerde dönen parasal miktarın takibe alınmasının kaçınılmaz olduğu dile getiriliyor. Öte yandan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın özkaynakları da alarm veriyor. Bu yılın Mayıs ayında üç kulüp de negatif özsermaye açıkladı.
Büyüklük kâr etmedi
'Üç Büyükler'in spor şirketleri içinde 'FENER'in zararının geçen yıla göre yaklaşık 12 kat artırması dikkati çekti. Fenerbahçe, bu yıl mayıs ayında 128 milyon 75 bin 552 lira zarar açıklayarak üç büyükler arasında geçen yılın aynı dönemine göre zararını en fazla artıran kulüp oldu. KAP'taki bilgilere göre, 'BJK AŞ' bu yılın Mayıs ayında yıllık 143 milyon 902 bin 222 lira zarar ederek üç büyükler arasında en fazla zarar eden kulüp şirketi oldu. 'GSRAY' ise daha az zarar açıklasa da yıllık zararı 100 milyon lirayı aşarak 117 milyon 473 bin 637 liraya yükseldi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder