22 Ağustos 2014 Cuma

Galatasaray'da sponsorluk, tahvil ihracı, transfer ve UEFA Finansal Fair Play kriterleri

Manset At sitesinin özel haberine göre Galatasaray'ın bu sene harcamalarında üst limiti 90 milyon euro olacak. Galatasaray Sportif AŞ Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu Başkan Vekili Faruk Işık'ın verdiği bilgilere göre, UEFA'nın geçen yıl sorun görmediği rakam üst limit olarak belirlenmiş durumda. 


Habere göre, 

  • 2014 başından beri futbolcular için 74 milyon euroluk maliyet çıktı
  • Eboue, Dany ve Engin Baytar maliyeti (hiç oynamasalar bile) 5 milyon Euro gönderilirlerse maliyet 70 milyon euroya düşecek
  • Bu takdirde 20 milyon euro harcama limiti çıkacak
  • Galatasaray finansal borçlarda riski 'hedge' etti, şimdi sıra futbolu borçlarında
  • Tahvil çıkarma hazırlığı ise yok


Öte yandan Hürriyet gazetesinin haberine göre ise, Galatasaray 10 gün içinde formasına bir sponsor bulamazsa, transferden vazgeçebilir


2 haberin detayları ve linki aşağıda


AYSAL’LA ÖZEL… Galatasaray bono çıkaracak mı?

Spor muhabirleri Balanta ve diğer transferleri sorarken Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, “Bizim için bu yıl ekonomi çok önemli, aslında her takım için bu yıl ekonomi önemli olacak” dedi. Ama spor muhabirleri kibarca Aysal’ın sözünü bitirmesini bekleyip yine çalıştıkları yerden yani forma göğüs reklamı kim olacak, kaç transfer yapılacak sorularını sormaya devam etti. Dün TT Arena’da TTNet ile akıllı stadın imza töreni sonrasındaki sohbette arkada kaldım ama ekonomiyi duyunca araya girip sordum.
“80 milyon Euro civarında harcamanız var. Yeni transferlerden bahsediyorsunuz ama kriterler sizi kısıtlamayacak mı?”
“Kur farklarından ciddi maliyet geldi. (Euro ödeyip TL kazanıldığı için) Gündemde yeni bir yapılandırma var mı?”
“Galatasaray bonosu çıkarmayı düşünüyor musunuz?”
Aysal yanıtladı…
UEFA KRİTERLERİ
Maliyetleri kontrol ediyoruz. Dikkatli davranıyoruz. Birkaç futbolcunun gönderilmesiyle maliyetler düşer yeni transferler için marjımız var…
Bu konuyu daha sonra Galatasaray Sportif AŞ Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu Başkan Vekili Faruk Işık ile konuştuk. Işık’a sordum:
“Benim hesaplamalarım 80 milyon Euro civarında bir harcamanız var. Kriterler için ne kadar limitiniz var.”
Işık şu yanıtı verdi:
“Hesaplamanız bizimkiyle benzer. Geçen yıl 90 milyon Euro civarında bir harcamaya UEFA sorun görmedi. Bu durumda minimum limiti 90 milyon Euro olarak düşünebiliriz”
Bu noktada son yaptığı hesaplamaları kontrol etmekte fayda var. KAP verilerinden yaptığım hesaplamalara göre GS Sportif halihazırda bu yıl 54 milyon euro transfer taksidi ödeyecek. Olcan Adın başta olmak üzere 2014 yılbaşından bu yana 27.7 milyon euroluk bonservis ödemesi yaptı. Ancak bu ve daha önce alının futbolcuların bonservis bedelleri sözleşme sürelerine bölünerek hesap yapılıyor. Benim hesabıma göre 2014-15 sezonuna 20 milyon euro civarı bir maliyet düşüyor.
2014 yılı başından beri futbolcular için 74 milyon euroluk maliyet çıktı. Ancak bunun içinde gönderilmesine kesin gözüyle bakılan Eboue ve Dany de yanında Engin Baytar gibi futbolcular da var. Bu üç futbolcunun maliyeti ise (hiç oynamasalar bile) 5 milyon Euro. Eğer giderlerse maliyet 70 milyon euroya düşecek ki bu durumda Galatasaray’ın 20 milyon euroluk bir harcama fırsatı (en az) çıkıyor. Balanta için konuşulan bonservis rakamı 6.5-8 milyon euro bonservis. Bir de futbolcuya ödenecek miktar var. Aysal’ın dediği gibi görmek için önümüzde 15-20 gün var.


GALATASARAY BONOSU
Aysal, Faruk Işık’a dönerek “Bizim bono ile ilgili bir hazırlığımız var mı” diye sordu. Işık’tan “hayır” yanıtı geldi.

YENİDEN YAPILANDIRMA
Galatasaray’ın banka borçlarını yeniden yapılandırmaya sokarak 7 yıl vadeye yaydığını biliyoruz. Aysal da yapılandırmayla ilgili şunları söyledi:
“Finansal borçlarda riski hedge ettik. (Yani riski minimize etmişler) Şimdi futbolcu borçlarının hedge edilmesi üzerine bir formül için uğraşıyoruz. Bunu da başarırsak daha da rahatlayacağız”
Bahsettiği konu TL=euro kurunun belli bir düzeyde fikslemesi olsa gerek. Galatasaray bir süredir futbolcularla yaptığı sözleşmeleri euro bazında yapsa da belli bir TL kuruna fikslediğini borsaya bildiriyor. Bugüne kadar euro/TL fikslemesini kabul eden ve sözleşme imzalanan futbolcular;

Olcan Adın
Semih Kaya
Yekta Kurtuluş
Kaan Baysal
Hakan Balta
Yasin Öztekin
Sinan Gümüş…
Bunun dışında bir formülse de detayları öğrenmek için yeni fırsatlar kollayacağı demektir.

http://manset.at/galatasaray-bono-cikaracak-mi-transfer-icin-ne-kadar-limiti-kaldi/

Sponsor yoksa transfer de yok


UEFA Finansal Fair Play kriterlerini ve mali gerçeklerini göz önüne alarak sağlam adımlarla hareket eden sarı kırmızılıların, sponsor bulamaması sıkıntı yarattı.

GÖĞÜS reklamı yokluğu, G.Saray’da da sezon öncesi sıkıntı yarattı...
Sarı kırmızılılar, 10 gün içinde formasına bir sponsor bulamazsa, transferde de kepenk kapatacak...
UEFA Finansal Fair Play kriterlerini ve mali gerçeklerini göz önüne alarak sağlam adımlarla hareket eden G.Saray Kulübü, forma sponsoru bulamazsa, Prandelli’nin “Mümkünse alın” dediği stoper ve forvet transferinden mecburen vazgeçecek.
NABIZ YOKLANIYOR AMA...
Türk Telekom ile göğüs reklamı anlaşması sona eren ve minimum 7 milyon dolarlık bir kazanç hedefleyen sarı kırmızılılar, eğer bu önemli gelir kalemini elde edemezse herhangi bir transfer harcaması yapılmayacak.
Mali konularda UEFA’nın şakasının olmadığını bilen ve harcamalarına, kadro maliyetine dikkat eden G.Saray’da, 1 Eylül tarihine kadar yeni bir anlaşma zemini için nabız yoklayacak. Ancak, sezona mevcut kadro ile girilme ihtimali bir hayli yüksek. Fair Play kriterleri gereği konulan kadro maliyet limitini de dikkate alan yönetim, sorun yaşamamak adına bu kararı aldı.
YABANCI SAYISI ZATEN FAZLA
Sponsor geliri elde edilemezse Olcan Adın, Yasin Öztekin ve Sinan Gümüş takviyeleri ile transfer sezonu bitirilecek. Sponsor geliri dışında transfer yapılmasını engelleyen başka bir unsur daha var.
Yabancı kontenjanı dolu olduğu için yeni bir lejyoner de alınamıyor. 5+3+1 sınırlamasına karşın Galatasaray’ın kontratlı 10 yabancısı mevcut.
Gözden çıkarılan Dany, Eboue ve Ontivero’yu da bir yere gönderemeyen G.Saray’ın eli, kolu bağlanmış durumda.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder