8 Haziran 2014 Pazar

Fenerbahçe Spor Kulübü Faaliyet Raporu ve Borç Analizi (31 Aralık 2013 Mali tablolarıyla)

19 Ekim 2013'te Fenerbahçe SK Faaliyet raporundan bazı tabloları paylaşmış ve üzerine yorumlar yapmıştık. O yazıda yer alan tabloların tarihi Ağustos 2013'dü, dün yapılan Mali Genel Kurul öncesi yayınlanan faaliyet raporunda ise 2013 sonu mali tablolar var. Bu rakamları da kullanarak son durumu kamuoyu dikkatine açalım.



Önce 2013 son 4 ayında borçlar nasıl değişmiş ona bir bakalım: 

  • Bu dönemin en önemli gelişmesi Fenerium'un %80 hisse devrinin yapılmış olması ve hulubün Futbol A.Ş.'ye olan 204 mn TL'lik borcunun kapanması (@sporekonomi notu: SPK tarafından yeni değerleme raporu istenmiş olmasına rağmen devrin orijinal rapordaki bedelle yapılmış olması, ancak Futbol A.Ş. bilançolarında defter değerinden gösterilmiş olması, SPK'nın devre onay verdiği ancak bedele henüz onay vermediği tahminine yol açıyor, nitekim bu nedenle kulübe 270 bin TL ceza vermişti http://www.sporekonomi.com/2014/03/spk-fenerbahceye-kulubun-futbol-asye.html)
  • Kısa vadeli banka kredisi ve faizlerde 6.5 mn TL'den 5.6 mn TL'ye gerileme var
  • Uzun vadeli banka kredileri ise sabit sayılır, çok az gerileme var (TL cinsi olmalı)
  • Fenerium devri ile Futbol A.Ş.'ye borç kapanınca diğer borçlar %86 gerilemiş, bilanço sadeleşmiş (aktif tarafta da Fenerium hissesi azalmış durumda. Devir bedeli ile defter değeri arasındaki fark (221.5 mn TL) menkul kıymet satış karı olarak gelir tablosuna yansımış)
  • Yönetici alacakları (kulübün yöneticilere olan borçları) %11 azalmış ve 23.4 mn Tl'ye gerilemiş
  • Kısa vadeli kamuya borçlar (dönemin vergi-ssk ödemeleri ve taksitli borçlar) 5.2 mn TL'ye çıkarken, uzun vadeli kamuya borçlar ise 4.1 mn TL'ye düşmüş, toplam kmuya borç %14 artışla 9.3 mn TL olmuş
  • Gelecek aylara ve yıllara ait gelirler ve alınan avanslar* kalemleri ise kulübün nakit çıkışı gerektirmeyen borçları, zaman içerisinde itfa edilecekler (detaylık açıklama en altta). Bu rakam %4 artışla 408.7 mn TL'ye yükselmiş. Bu yükselişin nedeni ise, sponsorlardan alınan 20 mn TL avans, yani Fenerbahçe ileri dönem sponsorluk anlaşması gelirlerinden bir kısmını bu dönem tahsil etmiş

Özetle:

  • Fenerbahçe SK bilançosunda ödenmesi kritik olan dış kaynak rakamı %58 gerileyerek 149.3 mn TL'ye düşmüş (en alt tablo)
  • Banka kredileri ve kamuya borçlar ise hemen hemen sabit kalmış 
  • Operasyonel borçlar 22.5 mn TL'ye yükselmiş (+%26)
  • Yönetici ve iştiraklere borçlarda %8 azalma olmuş, 34.3 mn TL
  • En önemli 2. değişiklik ise 20 mn TL avans kullanımı olmuş
  • Bunları söyledikten sonra daha önce yapılan Divan Kurullarında daha güncel rakamlar olduğunu hatırlatalım, onun analizi başka bir yazıda



Ağustos Borç Analiz yazısı: http://www.sporekonomi.com/2013/10/fenerbahce-spor-kulubu-faaliyet-raporu.html


*: Nakit çıkışı gerektirmeyen 408.7 mn TL kaynak nedir?

Bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar altında gözüken önemli bir kalem var: gelecek yıllara ait gelirler, 319.9 mn TL. Aynı kalemin kısa vadeli yabancı kaynak altında görünen kısmı ise 11.5 mn TL. Toplam rakam 331.4 mn TL, oldukça yüksek bir rakam ve ne olduğu merak uyandırıyor. Açıklamalara baktığımızda biraz olsun çözebiliyoruz, açıklamada Fenerbahçe Futbol A.Ş., Sağlam A.Ş.  ve Migros T.A.Ş.’ye kiralık verilen tesislerin gelecek yıllara ait gelirlerini kapsamaktadır.  Bunlar sırasıyla:

  • Futbol A.Ş.’ye kullanımı için verilen (satılmayan ancak kirası peşin alınan) stat
  • Ülker Arena’nın yapımı karşılığında belirli bir süre için yapan Ülker’e etkinlikle vb. için tahsis edilmesi
  • Migros Tribününü inşa eden Migros’un karşılığında yine belirli bir süre için mağazayı kullanması

Bir örnekle açıklayalım, Ülker Arena’nın tüm inşaat maliyetini üstlenen Ülker’in inşaat şirketi Sağlam İnşaat A.Ş. bu salonun tapusunu Fenerbahçe Kulübüne verdiği an bilançonun aktifinde gözüken inşaat bedeli kadar bir rakamı (gelecek yıllarda ödemesi gereken kira bedeline denk getirecek kadar) kulübe kaynak olarak yaratmış oldu. Böylece bilançonun aktifinde 381.2 mn TL olarak gözüken salon bedeline karşılık, tahsis süresi (tam süreyi bilemiyoruz) boyunca elde edilecek olan gelirler kalemi olarak bilançonun bu sefer pasifinde yazılmış durumda. Bu şekilde her yıl boyunca pasifte yükümlülük olarak görülen o bedel kira geliri kadar azalacak, karşılığı gelir tablosunda gelir olarak gözükecek. Özetle bu yükümlülükten dolayı nakit çıkışı olmayacak ve bu nedenle bu kalemi gerçek bir borç olarak düşünmemek gerekiyor. Aynı muhasebe yöntemi Futbol A.Ş.’den peşin alınan kira geliri ve Migros tribünü karşılığı verilen mağaza için de geçerli.

Öte yandan bilançonun yine pasifinde yer alan 77.3 mn TL ise çeşitli sponsorluklar karşılığı peşin alınan ancak henüz süresi sürdüğü için tahakkuk edilmemiş kısmı gösteriyor, bu da nakit çıkışı gerektirmeyen bir kaynak.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder