23 Temmuz 2015 Perşembe

Fenerbahçe ve Galatasaray yeni (mevcut) kadrolarının yıllık maliyeti birbirine çok yakın

Geçtiğimiz günlerde iki ayrı yazıda Fenerbahçe'nin ve Galatasaray'ın mevcut kadrolarını, biraz farklı hesaplama yöntemleri ve kriterler kullanarak hesaplamış ve yıllara göre değişiklikleri vermiştik.


Bugünkü yazıda fazla detay yer almıyor, sadece iki grafik ve kadro maliyetleri kıyaslamaları. Ancak önemli olan şu, her iki takımın kadro maliyetlerini hesaplarken birebir aynı yöntem kullanıldı. Yani eldeki kadroların (21 Temmuz'a kadar KAP'a açıklanan transferler, kiralanan ya da kiralık gönderilenler, bonservisiyle satılan ya da sözleşmesi sona erenler) maliyeti hesaba katıldı. tabii ki hata/eksik/yöntem eleştirisi olabilir, ama gelecek bazı sorulara ve eleştirilere karşı aşağıdaki notları verelim, katma değerli düzeltme ve uyarıları da dikkate alacağımızı şimdiden söyleyelim:


  • Fenerbahçe'de kadrosu için bu sezona düşen maliyet (bonservis'in yıllık kısmı, garanti ve maç başı ücretler) ise 78.85 milyon  Euro.
  • Robin van Persie'nin bonservis bedeli (resmen açıklanmadı), Nani, Kjaer, Josef De Souza'ya ait ücret detayları, Fernandao ve Şener Özbayraklı'nın ise ne bonservis ne de ücret detayları belli değildir, bu nedenle ücret ve açıklanmayan bonservis maliyetleri basından alınmıştır, ücret detayları tek rakam toplam maliyet olarak, maçbaşı da dahil varsayılmış ve garanti ücret kapsamında gösterilmiştir.


(ÖNEMLİ @sporekonomi NOTU: Fenerbahçe geçen yıl getirdiği anlamsız uygulamayla futbolcu ücretlerini belli bir miktarın altındaysa açıklamıyor, bu nedenle şeffaflık inanılmaz derecede azalmış durumda, öte yandan örneğin Van Persie, Fernandao ve Şener Özbayraklı'nın ise bonservis bedelleri de açıklanmadı, hatta son kisi hakkında KAP'ta açıklama bile yok. Bu hem yatırımcı için sakıncalı, hem de finansal yorum ve analiz imkanını kısıtlıyor, belirsizliği artırıyor, hem de taraftarlar ve kulüp üyeleri açısından da eksik bilgi nedeniyle eleştiri hakkına da darbe vuruyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor.)


  • Galatasaray'da ise şu anda bu sezona düşen maliyet 79.14 milyon Euro. Tabii bu rakam da değişecek, yeni transfer yapılabilecek, ve/veya Melo ve kadroda düşünülmeyen bazı futbolcular gönderilecek. Bu rakamlar da o zaman değişecek. Ama bugün itibariyle eldeki verilere göre hesaplamalar bu şekilde. 



Son olarak, dün transfermarkt verilerinden yola çıkarak bir yıllık gider/takım değeri analizi yaparsak, Fenerbahçe için 78.9 milyon Euro'luk maliyeti 159 milyon Euro'luk takım değerine böldüğümüzde %49.6 gibi bir maliyet bölü değer oranı bulurken, aynı oran Galatasaray'da (79.1/139) %56.8 gibi bir seviyede yer alıyor. Bu da kabaca, Galatasaray'da ücretlerin, değerlere göre Fenerbahçe'den daha yüksek olduğunu gösteren bir oran olarak ortaya çıkıyor. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder