2 Ekim 2013 Çarşamba

Beşiktaş’ın hisse satışı ve sonrası...

Beşiktaş’ın bugünkü hisse satışı ne anlama geliyor?
Borsa İstanbul’da (BIST) Beşiktaş hisselerinin son bir kaç haftadaki hareketliliği bugün yaşanan %15.8’lik gerilemeyle ve yüksek işlem hacmiyle doruğa ulaştı. Seansın kapanışının hemen ardından şirketten (BJKAS) yapılan açıklamayla, en azından bugün için neler olduğuna dair gizem çözülmüş oldu. BJKAS ayrıca dün “Hisselerde gerçekleşen olağandışı fiyat hareketlerine ilişkin olarak kamuya açıklanmamış özel bir durum yoktur” açıklamasını yapmıştı (BJKAS Hisse satış açıklaması KAP linki).

BJKAS hisseleri 13 Eylül’de kapanış fiyatı 1.54TL iken, dün 2.85 TL’ye kadar yükselmiş, bugün ise 2.40 TL’ye gerilemişti
Bugünkü açıklamayla birlikte, BJKAS’ın hakim ortağı BJK Derneği’nin borsada bir gün içerisinde 12 milyon adet hisseyi 2.64 TL ortalama fiyatla satmış olduğunu öğrendik. BJK Derneği bu satışla birlikte 31.7 milyon TL kaynak elde etti. BJKAS’ın ödenmiş sermayesi (özsermayesi değil) 240 milyon TL olduğu için bugün satılan 12 milyon adet hisse şirketin sermayesinin %5'ine denk geliyor. Böylece %62.5 olan BJK Derneğinin hisse oranı %57.5'e gerilemiş oldu.  En başta da söylediğimiz gibi bu kadar yoğun bir satışla BJKAS hisseleri % 15.8 değer kaybetti ve 2.40TL'ye gerilemiş oldu.



Bundan sonra ne olacak, gelen kaynak ne işe yarayacak.
Daha önce de @sporekonomi hesabımızda yazdığımız üzere tahminimiz, BJK Derneği'nin satıştan gelen kaynağı yeni bir bedelli sermaye artışında kullanacağı yönünde. BJK Derneği yaklaşık %7 (*) daha hisse satsa bile, elindeki hisse oranı %50’nin üzerinde olacağı için (%50.5), kontrolü elinde tutacak oranda hisse sahibi olmaya devam edecektir. Daha önce twitter hesabımızdan hatırlayanlar, GSRAY’da yaşanan büyük finansal operasyonunun  temelinin de sahip olduğu hisselerin %28.3’ünü satarak elde ettiği 166 milyon TL gelirle atıldığını hatırlayacaklardır.  GSRAY’da olduğu gibi BJKAS’ta da hisse satışı sermaye kontrolünde bir değişikliğe yol açmayacağının ötesinde halka açıklık oranının artırılması ve bu yolla bedelli sermaye artırımı yoluyla yatırımcıdan daha fazla taze kaynak sağlamak açısından oldukça önemli.

Devam edersek BJK Derneğinin topladığı kaynak yapılacak olası bir bedelli sermaye artırımıyla tekrar şirkete aktarılırken, halka açık mevcutta %42.5, %49.5e artırılabilecek) kısıma sahip yatırımcıdan da taze kaynak gelecek. Varsayalım, bugün yapılacak bir sermaye artırımına BJK Derneği taze 100 milyon TL kaynak bulabilirse, yatırımcılardan da ek 74 milyon TL kaynak gelebilir.

GSRAY’ın sermaye artırımından farkı
Yine @sporekonomi hesabını takip edenler bilecektir. BJKAS'ın yapacağı bu tarz bir olası sermaye artırımı, varlık devri olmaması nedeniyle, çağrıya (ayrılma hakkı) tabi olmayacaktır. Daha önce yapılan sermaye artırımında bedelli artırımın nakit aktarımı nedeniyle olan kısmı SPK tarafından onaylanmıştı.  

Sonuçta yapılan hisse satışı ve olası sermaye artırımı BJKAS’a ne sağlar
Bilindiği gibi bugün BJKAS yaptığı bir açıklamayla 219 milyon TL olan Mayıs sonu eksi özsermayeyi yeniden değerleme sonucu olşacağı varsayılan ek değerle artıya çıkabileceğini ve bu nedenle teknik iflas kapsamında olmadığını belirtmişti. Ağustos sonu itibariyle artmış olan kur nedeniyle BJKAS’ın sermayesinin 30-40 milyon TL daha eksiye kaymış olacağını düşünürsek 250-260 milyon TL civarında bir eksi özsermayeye ulaşmış olabileceği tahmininde bulunabiliriz. Özetle yapılacak sermaye artırımından (varsayalım) 175 milyon TL ek kaynak gelse bile özsermayeyi artıya çıkarmaya yetmeyebilir, bu nedenle özsermayeyi artıya çıkarabilmek için derneğin kaynak ihtiyacı en azından 150 milyon TL civarında olmalıdır.
  
(*): Bu arada @kakbas uyardı, BJK Derneğine ait %7'lik pay Denizbank'ta teminatta, ancak tahminimiz Denizbank’ın olası bir hisse satışında teminati çözerek satışa imkan sağlayabileceği yönünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder