9 Ekim 2013 Çarşamba

SPK’nın Fenerbahçe’nin stad devir başvurusunu kabul etmemesi sonrası ne olacak?

Fenerbahçe’nin  29 Mayıs 2013 tarihinde KAP’a yapılan açıklamayla Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu inşaatının futbola ilişkin kısımlarının satın alınmasına karar verildiği bildirilmişti. (İlgili KAP açıklaması). SPK ise 8 Ekim 2013 tarihli haftalık bülteninde bu kararı ilişkili taraflar arasında şüpheli bir işlem olduğunu belirterek mevzuata aykırı buldu ve reddetti.  


Önce Fenerbahçe bu işlemi neden gerçekleştirecekti ona göz atalım:
·         Fenerbahçe Kulübünün daha önce de yazdığımız gibi Fenerbahçe Futbol A.Ş.'ye 204 mn TL borcu var ve SPK daha önce Fenerbahçe’yi bu borcu ödemesi konusunda uyarmıştı.
·         29 Mayıs tarihinde süre dolmadan bu borcun ödenmesi amacıyla kulüpte mülkiyeti bulunan stad devri gündeme gelmişti.
·         Kulüp stadı yeniden değerleyererek şirkete satmayı  ve borcunu bu yolla kapamayı hedefliyordu.
·         SPK’nın red gerekçesi ise stadın gelirlerinin halihazırda şirkette olması nedeniyle bu satın alma işleminden şirket lehine maliyet avantajı yaratılması ihtimalinin kesin ve açık olmaması nedeniyle bu işlemin şirket faydasına olmayacağı olarak belirtilmiş.

BIST 30 Kasım’a kadar süre vermişti
Şimdi stad devri yolu kapandığına göre ne olabilir. Hatırlanacağı üzere BIST’den 26 Eylül 2013’de Fenerbahçe ile ilgili yapılan açıklamada 29 Mayıs’ta açıklanan  stad devri planı nedeniyle 30 Kasım’a kadar bu borcun kapatılması için süre verilmişti.
Fenerbahçe Futbol A.Ş.’ nin, ilişkili taraflardan olan alacaklarının Kurul ilke kararına aykırılık taşıdığı ve belirlenen sürede tasfiye edilemediği, ancak Kulüpten olan alacağın tasfiyesi için Kurula sunmuş olduğu bir planın bulunduğu dikkate alınarak, söz konusu alacakların 30/11/2013 tarihli finansal tablolara yansıyacak şekilde tahsil edilip edilmediğinin takip edilmesine ve konunun KAP'ta ilan edilmesine karar verilmiştir.

Fenerbahçe kulübü şirkete borcu nasıl ödeyecek:
-          Öncelikle Fenerbahçe’nin ya bu borcu bir şekilde finansman sağlayarak ödemesi gerekecek, ya da bu borcun ödenmesi ile ilgili yaklaşık 1.5 ay süre içerisinde bir plan sunması gerekecek ve bu süreç sıkıntılı bir süreç olacak
-          Olasılığı düşük kısmen finansman sağlayabilecek senaryo:  Hisse satabilir, %30 daha hisse satma hakkı var, %10 için Genel Kurul izni daha var), bugünkü piyasa değeri 225 mn TL, ancak satılırsa o kadar etmeyecektir, hisse fiyatı arzın artmasıyla düşer (tahmin serbest)
-          Finansman için kulüp bir varlığını rehin göstererek kredi alabilir, bu şekilde borcunu öder.
-          Ancak kulüp bilançosu halka açık olmadığından şeffaf değil ve bilgi kısıtlı, ancak doğal tahminimiz elindeki varlıkların önemli bölümünün zaten teminat gösterilmiş olduğu.
-          Varlıklar nelerdir:  
o   Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisselerinin %80’i, 30 TL’den hesaplasak 600 mn TL değerinde bugünkü piyasa değerinden..
o   Fenerium, değerinin ne olduğu bilinmiyor, Fenerbahçe yöneticisi Kiğılı’ya göre 315 mn TL (CNBC-e haberi) (hesaplama yöntemi bilinmiyor, yaratılan FAVÖK rakamına göre hesaplanmış olabilir)
o   Diğer tesisler (değeri ve yekunu bilinmiyor)
-          Diğer bir senaryo ise Futbol A.Ş.’nin borçlu olduğu banka ya da bankaların şirketin borcunu kapatacağı düşüncesiyle kulübe finansman sağlaması.

  
Borcun ödenmesi durumunda bilanço ve konsolide borç etkisi ne olacak?
Maliyeti yüksek olsa bile, kulübün finansmanı sağlamaktan başka bir çaresi kalmadığını düşünüyoruz. Peki bunun ardından ne olacak, şirket nakit girişiyle ne yapacak, kulüp artı şirketin toplam borcu nasıl etkilenecek? Tahminlerimiz:
1-      Kulüp 204 mn TL (biraz artmış olabilir bu tarih itibariyle) bankalara borçlanacak
2-      Bu 204 mn TL’yi şirkete (halka açık şirkete) ödeyecek
3-      Şirket 204 mn TL ile bankalara olan borcunu kapatacak 149 mn TL uzun vadeli borcu, 124 mn TL (102.2 mn TL’si tahvil borcu) kısa vadeli finansal borcu var
4-      Şirketin borçları 204 mn TL azalırken, kulübün borçları aynı oranda artacak.
5-      Diğer bir senaryo gelen taze para ile transfer yapılması, bunu es geçelim :)

Eğer stad devri olsaydı, stad mülkiyeti şirkete geçmiş, borçlar da şirket üzerinde devam ediyor olacak, kulübün borçları ise stadın devir bedeli oranında azalacaktı. Fenerbahçe’nin bu devri yapmasındaki amaç, tahminimize göre kulübün gelirlerinin sınırlı olması nedeniyle finansman bulabilecek olsa bile varlık satışı olmadan borcun geri ödenmesinde zorlanacağı.
Bu nedenle kulüp cephesinden bakıldığında çözümün hızlı bir şekilde bulunması açısından sıkıntılı bir süreç yaşanabilir, ancak kulübün de 4 aydır bu devre onay çıkmaması nedeniyle buna hazırlıklı olduğu da varsayılabilir. Öte yandan önce BIST'dan kulüplere uyarısı, sonra SPK'nın bu kararı ve öte yandan BJKAS, GSRAY ve TSPOR'un eksi özsermayeleri hesaba katıldığında, SPK'nın ve BISTY'ın bu işi sıkı tutmasının kulüplerin ellerindeki imkanları kullanırken yatırımcıları mağdur etmemeleri konusunda önemli ve ileriye dönük etkileri olacak bir karar olduğunu düşünüyoruz. 
Fenerbahçe'de hangi senaryo doğru çıkacak, bekleyip göreceğiz, ama çok yakında..


1 yorum:

  1. SPK`nın Fenerbahce hakkındaki bu kararı Galatasaray'ın 1. bedellisinin iptalini gerektirir mi?
    İptal edilmezse bu kural ihlaline girer mi?
    Eğer kural ihlaline girerse Fenerbahçe, SPK aleyhine dava açabilir mi?

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil