11 Ekim 2013 Cuma

SPK’nın atağına Galatasaray'dan çifte kontratakla cevap!

Dün yazdığımız yazıda SPK’nın bir çağrı olmaksızın GSRAY’a neden izin vermeyeceğini anlatmıştık. Nitekim GSRAY da yöntem değişikliğine gitti ve 10 Ekim 2013’te (dün) yaptığı açıklamada, ilk sermaye artırımını nakit olmaksızın yapmasını sağlayan, ancak 2.de SPK’nın yeni düzenleme yapmasına neden olan ve bir yıldır kitlenmesine yol açan varlık devrinin (2014-16 yılları tribün gelirleri) son 4 yıllık kısmını, yani 2026-2030 dönemini kulübe geri devretmeye karar verdi. Bu sayede GSRAY kulübe olan borcunu temizleyerek nakit katılsa bile çağrı yapmasına sebep olan varlık devri hikayesinden kurtulmayı amaçlıyordu.

2026-30 yılları arası 4 yıllık gelirler geri iade edilerek borç temizleniyor
GSRAY açıklamada ayrıca “Şirketimizin yapılmasına karar verdiği sermaye artırımının, Pay Tebliği'nin 12/6 ve 12/7 fıkrası kapsamına girmeyeceği mütaala edilmektedir” demektedir.
En sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim, varlık iadesi konusundaki protokolü SPK kabul ettiği anda GSRAY’ın sermaye artırımından dolayı çağrı yapmasına gerek kalmıyor. Ancak detaylara bakıp ekleyeceğimiz şeyler olacak:
Açıklamanın detaylarına bakarsak:
-          Daha önce kulüpten şirkete devredilen 16 yıllık gelirin 4 yılı geri iade edilerek borç temizleniyor
-          Açıklamada temizlenen ilgili borcun borcun miktarı açıklanmamış durumda ve geri iade edilen 2026-30 yılları 4 yıllık gelirin değeri de açıklanmıyor
-          Ancak GSRAY 2026-30 yılları 4 yıllık gelirin bedelini bu borcun tümünü kapatacak şekilde değerleme yapmış olmalı

GSRAY’ın kulübe borcu 262 mn TL
10 Ekim 2013’te (dün) GSRAY'ın açıkladığı (Ağustos sonu) bilançosunda kulübe borcu 262 mn TL olarak belirtiliyor, bu borcun ne kadarı varlık devri sonucu oluşan borç, en kritik nokta burası. SPK protokole konu olan varlık iadesinin detaylı değerlendirmesini görmek isteyecek ve küçük yatırımcı lehine/aleyhine bir  durum olmaması için denetleme yapacaktır.  Açıklamada kapatılan borcun miktarı da yer almalıdır, bunun da en geç Ekim sonuna kadar yayınlanmasını beklenebilir.

Önemli nitelikte işlem mi?
GSRAY açıklamasının çok önemli bir başka boyutu daha var, o da bu devrin (yaklaşık 262 mn TL ise) “önemli nitelikte işlem” sayılma olasılığı. Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 23. maddesi,  1 b fıkrasına göre bir şirketin "Mal varlığının tümünü veya önemli bir bölümünü devretmesi" önemli nitelikte işlem sayılır diyor. GSRAY’ın daha önce devraldığı 2014-2030 yılları arası tribün gelirleri Ağustos 2013 sonu bilançosu, duran varlıklarda 444.8 mn TL bedelle yer alıyor ve gelecek yıllara ait VIP, Kombine, Loca gelirleri devir bedeli olarak gözüküyor. Eğer 2014-30 yılları arası 16 yıl devir bedeli 444.8 mn TL'nin 252 mn TL'si 2026-30 arası 4 yıl bedele denk geliyorsa bu hesaplamanın detayının görülmesi gerekecektir.


Son söz: Eğer SPK bunu önemli nitelikte işlem sayarsa yeni ama farklı sebeple bir çağrı gelebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder