3 Ekim 2013 Perşembe

Fenerbahçe 31 Ağustos 2013 Tarihli 3 Aylık Mali Tabloların Kısa Yorumu

3 Aylık Mali Tabloların Kısa Yorumu
Fenerbahçe Futbol A.Ş. (FENER) tarafından 30 Eylül günü açıklanan ve 2013-14 sezonuna ilişkin mali tablolara ilişkin yorumları 2 gün önce @sporekonomi twitter hesabında yapmıştık, yeni  blog’umuzda bir özetini toparlayalım.

Fenerbahçe’den düşük sezon olan ilk 3 ayda yüksek zarar
Öncelikle gelir tablosuna ve en çok ilgilendiren rakama bakarsak, Fenerbahçe’nin 35.3 milyon TL zarar ettiğini görüyoruz. İlk bakışta yatırımcılar ve taraftarlar açısından oldukça korkutucu bir rakam, ama 12 aylık bilanço yorumlarımızı okuyanlar için çok da şaşırtıcı değil, nedenlerine geleceğiz. Geçen yıl aynı dönemde yine zarar vardı, ancak rakam 9.2 milyon TL idi, bu yıl ise bu rakam neredeyse 4 katına çıkmış oldu.

Çekirdek gelirler tarafında çok çarpıcı bir olumsuzluk göze çarpmıyor
31 Ağustos’ta sona eren 3 aylık dönemde gelirlerdeki düşüş yaklaşık %16 ve, gelir rakamı ise 34.4 milyon TL. (geçen yıl 40.8 milyon TL) Gelirlerin detayı ne yazık ki verilmemiş, önceki yılın aksine, ancak dipnotlar yine de bazı ipuçları veriyor. Geçen yıl gelirlerin detayına baktığımızda toplam 40.8 milyon TL’nin 11.3 milyon TL’sinin bonservislerden elde edildiğini görüyoruz, ciddi bir oran. Bu yıl ise bonservis gelirleri dipnotların son bölümünde belirtilmiş, Sezer’den 1.55 milyon Euro gelir tablosuna yansıtılmış, Stoch ve Krasiç’in kiralanmasından elde edilen gelirler ise bu dönem gelirtablosunda yok, sadece ertelenmiş gelir olarak bilançoda gözüküyorlar. O zaman 1.55 milyon Euro, yani yaklaşık 4.1 milyon TL bu senenin bonservis gelirine göre rakamları düzeltelim diğer gelirler için. Geçen yıl 40.8 – 11.3= 29.5 milyon TL bonservis dışı gelirler, bu yıl ise 34.4 – 4.1= 30.3 milyon TL olarak hesaplanabilir. Geçen yıla kıyasla %2.7’lik artış çok parlak değilse bile en azından çekirdek gelirler tarafında çok çarpıcı bir olumsuzluk göze çarpmıyor.

Maliyetlerde %3’lük gerileme
Gelir tablosunda aşağı doğru inersek 3 aylık satılan malın maliyetinde %3’lük bir gerileme olduğunu görüyoruz, 46.7 milyon TL (geçen yıl 48 milyon TL). Gelirlerdeki (düzeltilmemiş)  düşüş giderlerdeki düşüşün üzerinde olunca brüt zarar 7.2 mn TL’den, 12.3 mn TL’ye yükselmiş durumda.

Faaliyetlerdeki kur zararı sıfırdan 8.5 mn TL’ye
Mayıs sonuna ilişkin bilanço dipnotlarında yayınlanan rakamlardan daha önce de belirttiğimiz üzere son 3 aydaki kur artışının tüm futbol şirketlerinde olduğu gibi Fenerbahçe’ye de olumsuz yansımasını bekliyorduk, nitekim diğer faaliyetlerinde ciddi kur zararı oluştu (geçen yıl 0, bu yıl 8.5 mn TL). Bu kur zararının diğer faaliyet giderlerine eklenmesiyle esas faaliyet zararı 24 mn TL’ye ulaştı. (geçen yıl 7.7 mn TL)

Finansman giderleri de kurun olumsuz etkisinden kurtulamadı
Şirketin net finansman giderlerinde de (kurun etkisiyle ciddi artış var) geçen yıl 1.6 mn TL iken bu yıl 11.4 mn TL’ye yükseldi .Özetle 3 aylık gelir tablosundaki asıl belirleyicisi kurdaki hızlı artış olurken bonservis gelirlerindeki gerileme de rakamdaki bozulmaya katkıda bulundu.  Mayıs sonunda dolar kuru 1.8760, Ağustos sonunda ise 2.030, artış oranı %8.2 artmış. Bu dönemde döviz kuru riski nedir diye bakarsak, kurda ortalama yaşanacak %10’luk bir artışın etkisinin getirdiği ek döviz riskinin 18.6 mn TL  olduğunu görüyoruz.  Döviz yükümlülüğünü açarsak, şu anda döviz borcunun TL karşışığı 186 mn TL olduğunu görüyoruz.  Ancak öte yandan, şirket açıklamasına göre 173 mn TL bonservis değeri döviz üzerinden olduğu için doğal bir hedge (korunma) söz konusu.  Doğal korunma (hedge)söz konusu olabilir ancak, formsuz futbolcu değerlerinin düşüşü (bkz. Krasiç örneği) ya da bonservis süresi biten ve yeniden anlaşılamayanlardan oluşacak kayıplar dahil değil tabii bu korumaya.

Kulüpten alacak 203 milyon TL
Bu arada BIST tarafından tahsil edilmesi için ek süre verilen ilişkili taraftan (Fenerbahçe S.K.) alacağın 203 milyon TL’ye yükseldiğini ve son 3 ayda şirketin bu alacaktan 8.1 mn TL faiz geliri olduğunu görüyoruz. 

Banka borçlarında artış %6.5, tahvil geri ödemesi Mart 2014'de
Toplam finansal borçlar Mayıs sonu 256.8 mn TL iken, Ağustos sonu 273.6 mn TL olmuş ve Mayıs sonunda kısa vadeli borçlarda gözüken 152 mn TL uzun vadeli borca çevrilmiş, bu şirketin net işletme sermayesi açısından olumlu. Önümüzdeki 9 ayda içerisinde ödenmesi gereken banka kredisi ve tahvil borcu toplamı ise 124 mn TL'ye gerilemiş vadesi gelen borcun uzun vadeliye çevrilmesiyle. 4 Mart 2014'de itfa edilecek tahvil tutarı 102.2 mn TL, tahminimiz piyasa şartlarına göre yeniden ihraç deneneceği yönünde.

Özkaynaklarda gerileme var ama hala 77 milyon TL artıda
Diğer önemli notlara bakarsak:
-          Zararın etkisiyle özkaynaklarda Mayıs sonuna göre gerileme var, +112.5 mn TL'den, +77.2 mn TL'ye gerilemiş
-          Son 3 ayda 61.1 mn TL futbolcu bonservislerine ödenmiş, şu anda kayıtlı bonservis değeri 173 mn TL
-          5 yıllık futbolcu sözleşmelerine ilişkin yükümlülükler 51 mn TL artışla 322.7 mn TL'ye yükseldi, artışın yaklaşık yarısı kur artışından kaynaklanıyor

Futbolcu sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülükler detayı (Mayıs-Ağustos 2013 kıyaslaması)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder