21 Ekim 2013 Pazartesi

Fenerbahçe Faaliyet Raporu ve Varlıklar

19 Ekim Cumartesi günü yazdığımız yazıda Fenerbahçe SK faaliyet raporunda n aldığımız bilgilerle kulübün (Futbol A.Ş.’nin değil) banka borçlarını ve diğer yükümlülüklerini analiz etmiştik, bugün ise bilançonun sol tarafına, yani varlıklara (aktifler) göz atalım. Hatırlarsanız 8 Ekim tarihli SPK’nın Fenerbahçe’nin stad devir başvurusunu kabul etmemesi sonrası ne olacak? adlı yazıda elindeki varlıklardan ve olası değerlerinden bahsetmiştik, bugün ise tüm önemli varlıkları bilanço üzerinde görebileceğiz:
Not: Analiz sadece dernek bilançosunda yer alan varlıklar üzerinden yapılmıştır


*: Aktiflerdeki en önemli varlık, Futbol A.Ş.: Rayiç bedel 660 mn TL, defter değeri 19.9 mn TL
Tahmin edilmesi kolay olduğu üzere bilançonun en önemli aktifi, defter değeri sadece 19.9 mn TL olan, yani sadece sermayenin oransal değerini gösteren Futbol A.Ş. hisseleri. Bugün piyasa değeri 825 mn TL olan Fenerbahçe Futbol A.Ş.nin yaklaşık %80’i, kabaca 660 mn TL değerindeki hisseler. (Not: Elbette bunlar bugün elden çıkarılmaya kalksa bu bedelden satılamayabilirler, ancak rayiç bedel olarak alınabilecek en uygun değer bu). Buradan yaklaşık 640 mn TL bir gözükmeyen değer varsayılabilir.

**: En değerli varlıklardan bir diğeri: Fenerium A.Ş.
Fenerium, yani Fenerbahçe Spor Ürünleri A.Ş. sadece 5 mn TL sermaye ile kurulmuş olmasına rağmen oldukça ciddi bir ciro ve karlılığa sahip. Defter değeri de kuruluş sermayesiyle aynı, yani sadece 5 mn TL. Buna karşılık Fenerbahçe yöneticisi Kiğılı’ya göre değeri 315 mn TL (CNBC-e haberi). 

Fenerbahçe Stadı defter değeri güncel sayılabilir
Fenerbahçe Stadı’nın bulunduğu arazi kulübe ait değil, kullanım hakkı kulüpte. Ancak üzerine yapılı olan binalar, kulübe ait ve Futbol A.Ş.’ye kiralanmış durumda. Ancak öte yandan Fenerbahçe’de stad gelirleri kulüpte değil, futbol takımının sahibi olan Futbol A.Ş.’de. Bu nedenle SPK bu devire izin vermediğini açıklamıştı (Bkz. yine aynı yazı). Sonuç olarak bu devir gerçekleşmeyeceğine göre stadın bedeli, daha önce kira aşamasında yapılan değerlemeyle güncel sayılabilir, daha doğrusu buradan ek bir değer yaratılma imkanı mevcut koşullar altında yok.  

Fenerbahçe Ülker Arena’nın değeri 381 mn TL
Fenerbahçe bu tesisi hiç para harcamadan, ancak belli bir süre kullanım karşılığı Ülker grup şirketlerinden Sağlam İnşaat A.Ş.’ye yaptırdı. Bu değer aktifte oldukça güncel bir değerden bulunuyor varsayılabilir. Karşılığında, daha önce açıkladığımız gibi nakit çıkışı gerektirmeyen bir kaynak olarak, gelecek yıllara ait kullanım bedelleri pasifte yazılı duruyor.

Düzce Topuk Yaylası, Ankara Tesisleri ve Kenan Evren Proje Yatırımları

İlk iki tesis, oldukça yeni tesisler ve tahminen maliyet bedeli (amortisman düşülmüş şekilde) ile aktifte yer alıyorlar ve güncel bedellere yakın sayılabilirler, ikisi toplam 53.8 mn TL. Ancak burada en önemli potansiyel Kenan Evren Lisesi Projesi. Faaliyet raporundan anlaşılan, Kenan Evren Lisesi’nin kulübe devri karşılığında Fenerbahçe bir kaç okul yaptırıyor ve bunların bitiminde buranı tapusunu alarak yeni bir proje geliştirebilecek. Bu da hem orta-uzun vadede gelir getirecek, hem de değer yaratacak bir kaynak olabilir ve şu anda gözüken proje bedeli 21.8 mn TL’nin çok üzerine çıkılabilir. 

@sporekonomi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder