4 Ekim 2013 Cuma

UEFA organizasyonlarına katılan takımların kuruluş bonservis maliyetleri ve şimdiki değeri (%)

UEFA'nın yayınladığı ve finansal fair play'e hazırlık anlanımda tüm takımları sorgulayan rapordan alıntı bir grafik, takımların kuruluş bonservis maliyetlerine göre ilk 25 takımı gösteriyor. İlk sırada Real Madrid ve hemen ardından Mancester City var, her iki takımın kadrosunun orijinal bonservis alım bedellerine göre toplam maliyeti yarım milyar Euro'nun üzerinde, ardından Chelsea Manchester United ve Barcelona gibi olağan şüpheliler geliyor. İlgi çeken isimler arasında Zenit var. Ve belki de tablonun aşağılarına doğru inilince daha da ilginç bir isim var, 10. sırada geçen yıl Şampiyonlar Ligini kazanan Bayern Münih yer alıyor. Finaldeki rakibi Dortmund ise ilk 25'e bile girememiş..

En son kolon daha ilgi çekici bir veri, mevcut kadronun şimdiki değerinin orijinal maliyetine oranını gösteriyor, burada veriler itfaya tabii tutuluyor, yani bir futbolcu 5 yıllık sözleşmesinin 4 yılını doldurduysa bonservis değeri %20sine iniyor. Bu değerler tabii ki çok gerçekçi olmayabiliyor, ama ortaya çıkan oran, kadronun ortalama borservis süresinin neresine yaklaştığını göstermesi açısından mantıklı bir gösterge kabul edilebilir. 

Şöyle bir örnekle açıklayalım, örneğin Real Madrid'in %48'lik oranı, futbolcuların sözleşme sürelerinin yaklaşık yarısını doldurduğunu gösterirken, Olympique Lyon'un %34'lük oranı, kadronun sözleşme sürelerinin yaklaşık üçte ikisini doldurmuş olduğunu gösteriyor. Bu da yakın zamanda karşılaşacakları maliyetin yüksek olabileceğini göstermesi açısından finansal bir risk oluşturuyor. 

Türk futbol takımları burada hesaplanan tabloda gösterilmemiş ama yapılacak çalışma güzel bir kıyaslama imkanı sağlayabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder