19 Ekim 2013 Cumartesi

Fenerbahçe Spor Kulübü Faaliyet Raporu ve Borç Analizi


Daha önce de yazmıştık, 5 Ekim tarihinde  Anadolu Ajansı’nda çıkan habere Fenerbahçe SK’nün borcu 142.6 mn TL olarak açıklanmıştı. Ancak yakın tarihte yapılacak kongre öncesinde twitter kaynaklı faaliyet raporuna göre bu rakamları tekrar gözden geçirelim istedik, aynı analizi Galatasaray’ın rakamlarını bulduğumuzda yapacağız notunu düşerek.



Fenerbahçe Kulübü’nün banka borcu 141.3 mn TL
Öncelikle banka borcu rakamının Ağustos sonu bilançosuna göre 141.3 mn TL olduğunu tespit edelim, bunun 4.3 mn TL’si kısa vadeli, 2.2 mn TL’si ise kısa vadede ödenmesi gerken faizler. Kulübün yaklaşık 135 mn TL ise uzun vadeli banka kredisi bulunuyor.



Yöneticiler (şahıslar) kulüpten 26.5 mn TL alacaklı
Faaliyet raporuna göre Fenerbahçe SK’nün şahıs ve yönetici borçları toplam 26.5 mn TL, bunun önemli ölçüde faizsiz bir tür cari hesap gibi olduğunu ve bir yönetim değişikliği olmadığı takdirde acilen ödenmesi gerekmediğini varsayalım.  Aynı şekilde Fenerbahçe Futbol A.Ş. dışındaki kulüp iştiraklerine de (tahminen çoğunluğu Fenerium’a) olan 10.9 mn TL borcu da bu sınıfa sokabiliriz.


 Ödenmesi kritik olan dış kaynak tutarı 353 mn TL *
Yine borçları sınıflandıralım, banka borçlarını, SPK ve BIST tarafından Kasım sonuna kadar süre verilen Futbol A.Ş.’ye olan borcu ve kamuya olan vergi ve diğer borçları (8.1 mn TL) kısa ve uzun vadede ödenmesi gereken olarak toplayalım, bulduğumuz rakam 353.4 mn TL. Derneğin faaliyetlerini yürütmesi için kullanılan diğer operasyonel borçları (16.2 mn TL) bu kritik rakamın dışında tuttuğumuzu tekrar hatırlatalım.
*: Daha önce yazdığımız bir yazıda kulüp + şirket diye konsolide baktığımızda bu borcu netleştirmiştik, aynı analizi başka bir yazıda yeni rakamlarla güncelleyeceğiz.

Nakit çıkışı gerektirmeyen 394 mn TL kaynak nedir?

Bilançoda uzun vadeli yabancı kaynaklar altında gözüken önemli bir kalem var: gelecek yıllara ait gelirler, 333.4 mn TL. Aynı kalemin kısa vadeli yabancı kaynak altında görünen kısmı ise 5.6 mn TL. Toplam rakam 339 mn TL, oldukça yüksek bir rakam ve ne olduğu merak uyandırıyor. Açıklamalara baktığımızda biraz olsun çözebiliyoruz, açıklamada Fenerbahçe Futbol A.Ş., Sağlam A.Ş.  ve Migros T.A.Ş.’ye kiralık verilen tesislerin gelecek yıllara ait gelirlerini kapsamaktadır.  Bunlar sırasıyla:
·         Futbol A.Ş.’ye kullanımı için verilen (satılmayan ancak kirası peşin alınan) stat
·         Ülker Arena’nın yapımı karşılığında belirli bir süre için yapan Ülker’e etkinlikle vb. için tahsis edilmesi
·         Migros Tribününü inşa eden Migros’un karşılığında yine belirli bir süre için mağazayı kullanması

Bir örnekle açıklayalım, Ülker Arena’nın tüm inşaat maliyetini üstlenen Ülker’in inşaat şirketi Sağlam İnşaat A.Ş. bu salonun tapusunu Fenerbahçe Kulübüne verdiği an bilançonun aktifinde gözüken inşaat bedeli kadar bir rakamı (gelecek yıllarda ödemesi gereken kira bedeline denk getirecek kadar) kulübe kaynak olarak yaratmış oldu. Böylece bilançonun aktifinde 381.2 mn TL olarak gözüken salon bedeline karşılık, tahsis süresi (tam süreyi bilemiyoruz) boyunca elde edilecek olan gelirler kalemi olarak bilançonun bu sefer pasifinde yazılmış durumda. Bu şekilde her yıl boyunca pasifte yükümlülük olarak görülen o bedel kira geliri kadar azalacak, karşılığı gelir tablosunda gelir olarak gözükecek. Özetle bu yükümlülükten dolayı nakit çıkışı olmayacak ve bu nedenle bu kalemi gerçek bir borç olarak düşünmemek gerekiyor.  Aynı muhasebe yöntemi Futbol A.Ş.’den peşin alınan kira geliri ve Migros tribünü karşılığı verilen mağaza için de geçerli.
Öte yandan bilançonun yine pasifinde yer alan 55.3 mn TL ise çeşitli sponsorluklar karşılığı peşin alınan ancak henüz süresi sürdüğü için tahakkuk edilmemiş kısmı gösteriyor, bu da 
nakit çıkışı gerektirmeyen bir kaynak.

Özetle toparlarsak banka borçları, acil ödenmesi gereken Futbol A.Ş.’ye olan borç ve vergi borçlarının toplamı 353.4 mn TL, Banka borçlarının çoğunun uzun vadeli olması pozitif, ancak gelir kaynakları nispeten sınırlı olan kulüp için bu borç miktarı da oldukça ciddi bir miktar. Fenerium gelirlerinin ve bazı sponsorlukların kulüpte olması ve Fenerium’a biçilen değerin (Kiğılı/CNBC-e röportajı) kabaca bahsedilen rakama yakın olması, kulübün ileriye dönük planlarına dair ipucu verebilir. Aşağıda toplam yükümlülükleri ve yaptığımız sınıflandırmaya göre detayını veriyoruz. 



Fenerbahçe SK’ün (Futbol A.Ş.’nin değil) varlıklarının ve gelir gider dengesinin analizi bir başka yazıda.

İlgili eski yazılar:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder