15 Şubat 2014 Cumartesi

GSRAY hissesi tahsisli satışta (sermaye artırımında) baz fiyat ne olabilir?

Bu konuda tebliğe tek başına bakarsanız biraz karışık farklı bir sürü tanımlama var, ancak SPK haftalık bülteni ve BIST genelgesine birlikte bakarsanız tanım son derece açık gözüküyor:


SPK 2014/4 nolu Haftalık Bülteni ne göre satış fiyatının tanımı şu:
"Borsanın 06.05.2013 tarihli ve 425 sayılı Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi çerçevesinde belirlenecek baz fiyat veya söz konusu baz fiyattan yüksek olacak şekilde tahsisli olarak gerçekleştirilmesi"

BIST Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi'ne göre ise baz fiyatın tanımı şu:
"işleme baz alınacak fiyat, başvuru tarihi itibariyle bir önceki haftanın son iş gününden geriye doğru veya başvuru tarihinden önceki iş gününden başlamak üzere geçmiş 10 işgünü boyunca oluşmuş ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması alınıp en yakın fiyat adımına yuvarlanması suretiyle tespit edilir" 

Baz fiyat 22.05 TL ve üstü olabilir
Sonuç olarak SPK işlem fiyatını BIST'ın baz fiyatı ve üzerinde olarak belirlemiş. Baz fiyat ise son 10 gün ortalama. Fiyat grafiğine bakalım: 

http://www.bigpara.com/borsa/hisse-detay-bilgileri/GSRAY/genel/1ay/

Burdan aldığımız kapanış fiyatlarına göre (ağırlıklı ortalama olacak aslında ama hızlı bir hesaplama için bu da yeterli) fiyat ortalaması son 10 iş gününde 22.04, 5 kuruşluk adımlar içerisinde en yakını ise 22.05 TL. 

Buna göre hesapladığımız pay oranı, eğer GSRAY ek nakit sermaye koymazsa %71.21, 141 mn TL koyabilirse ise %77.75 olacak. 

Galatasaray SK sermaye artırımında baz fiyatı ne kadar düşük tutabilirse, o kadar lehine olacak. Hem sermayede yeni oranı daha yüksek olacak, hem de yatırımcının GS SK'dan hisse alması için bir ortam doğmuş olacak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder