19 Şubat 2014 Çarşamba

Habertürk: G.Saray hisseleri 40 dolardan sattı, 10 dolara yerine koyacak haberi hakkında..

Habertürk Ekonomi'den Rahim Ak SPK'nın Galatasaray ile ilgili son kararını yorumlamış, başlığı son derece olumlu, içerisinde ise son derece yanlış yorumlar var bize göre. Haberin özetini geçip kendi yorumumuzu ekleyelim. 



Haberde özetle: 

  • SPK’nın şartlı onayı ilk bakışta küçük yatırımcıyı mağdur etmemek için alınmış algısı yaratsa da rakamlar farklı bir tabloyu ortaya koyuyor
  • Sermaye artırımı için gerekli 313 milyon liralık tutarın 173 milyon lirasını kendi adına koyan kulüp, 140 milyon lirayı da küçük yatırımcı adına sermayeye ekleyecek (@sporekonomi: bu bedeli ekleyip eklemeyeceği kesin değil, kulüp taze kaynak bulamazsa sadece 173 mn TL yapabilir)
  • Küçük yatırımcı eğer isterse hissesinin aynı kalması için para yatırıp hakkını alacak. Gelmezse de hak Galatasaray’da kalacak. Peki ne kadar? Eğer küçük yatırımcı hiç hakkını kullanmazsa ve kulüp de tüm hakkı kullanırsa Sportif AŞ’de payı yüzde 55’ten 80’e çıkacak.  (@sporekonomi: eğer 141 mn TL bulursa (doğru rakam) ve baz fiyat 22.05 olursa hisse oranı %80'e değil, %77.7'ye çıkıyor. Buradaki ifadenin hak olarak kullanılması, ve SPK'nın kararının kulüp lehine gibi yorumlanması içe ciddi bariz bir hata, ve daha ılımlı konuşursak fazla zorlama bir yorum. Nitekim GS'li yöneticilerin tepkisi bile bunu gösteriyor. Hissedarların pay oranı düşecek belki ama, baz fiyatın piyasa fiyatıyla ilişkili belirlenmesi -her şey sabit tutulursa- yatırımcının bir kayba uğramamasına yol açacak)
  • Galatasaray’ın Eylül-Aralık 2011 tarihlerinde sattığı yüzde 25’lik hissenin fiyatı, ortalama 40 dolardı. Şimdi kulüp tüm küçük yatırımcıların hakkını kullanırsa yüzde 25 payı geri almış olacak. hisse başı 10 dolara alacak. Yani fiyat 4 kat daha az olacak.  (@sporekonomi: O tarihte satılan hisselerin fiyatının yüksek olması olumlu idi GS SK açısından, ancak o para kasaya girdi, harcandı bitti, şimdi şirketin ve kulübün nakit paraya ihtiyacı var, hisseye değil. Çünkü hissenin, çok sınırlı teminat olması dışında -bize göre- en ufak bir esprisi yok, hisseyi aldığın fiyatın üzerinde satamadıktan sonra, ki o konuda ciddi kuşkularımız var) 
  • Galatasaray Sportif, yüzde 25’lik hissesi 96 milyon dolara satıldığında 220 milyon liralık ilk sermaye artırımı ve 750 milyon liralık tribün ve loca gelirlerine sahip bir şirket değildi. Böylece kulüp aktifi 1 milyar lira büyümüş bir şirketin 96 milyon dolara sattığı yüzde 25 hissesini 30 milyon dolar daha düşük fiyatla geri almış olacak. (@sporekonomi: Elma-armut, evet şirket aktifleri büyüdü, ancak pasiflerdeki yani borçlardaki büyümeden, özkaynakları kıyaslamadan, piyasa değerinin neden küçüldüğüne bakmadan bu yorum sığ bir yorum olmuş. Eğer hisseleri alıp bu şirketi kar eder, temettü öder hale getirirseniz, piyasa değerini büyütürseniz, aldığınız hisselerin değerini artırır ve bundan kar elde edersiniz, hisse oranını artırmak olumlu diyebilirsiniz belki, ama spor şirketlerinin durumu malum iken bu da son derece zorlama bir yorum olmuş)



Geçen gün yazdığımız yazıyı aynen buraya da kopyalıyoruz, çok kişi okudu ama gazetecilerin tekrar okumasında fayda var. En alta da Rahim Ak'ın yazısını ekliyoruz: 

SPK kararının GSRAY ve GS SK için olumlu yanı var mı, varsa nedir?
Az önce yazdığımız analizde SPK'nın ne yatırımcıyı, ne GS SK'yı, ne de GSRAY'ı memnun edecek bir karar almayarak, yeni bir sistem kurguladığından bahsetmiştik. Twitter'da yazılanlara bakınca hisseleri geriye almasının, daha önce pahalıdan satılan hisselerin ucuza satın alınması anlamında olumlu bir şey olduğu yazılıyor. Kesinlikle katılmıyorum. Neden dersek?

GS SK'nün GSRAY hisselerini 'cebinden para çıkmadan' geri almasının olumlu hiç bir yanı yok kulüp için, çünkü hisse oranının artmasının şu anda sağlayacağı hiç bir fayda yok kulüp için. 
Ne bir temettü geliri alabilecek, futbol şirketlerinin başabaş noktasını (çok sınırda zarar ya da gelir gider dengesi-breakeven) yakalaması bu kadar zorlaşmışken
Varlıkları artmıyor, eskiden şirketten alacağı varken, onun yerine hisse almış oluyor, bedeli birebir aynı olacak, matematiksel ispat için bkz. GS SK faaliyet raporu (görmek imkansız ama)
Bu hissenin değeri artabilir diyenler, elbette artabilir, ancak 1 yıl sonra GSRAY'ın hisse satabilir duruma gelmesini düşünsün ve önceki hisse satışında (2011 yılı sonu - 165 milyon TL) hissenin nasıl da tepetaklak düştüğünü hatırlasınlar, üstelik o tarihte birleşme sonrası Sportif AŞ'de olacak stad gelirleri beklentisi vardı, bu olaylara sebep olan konu ortada yoktu. 
GS SK için bu olumluluk oldu, doğru, ancak 2.5 sene önce hisselerin ilk satış zamanı oldu, 165 milyon TL kasaya kondu bile. 
GSRAY açısından tek bir olumlu nokta var, çağrı zorunluluğu getirilmemiş olması!
Daha önce de yazıldı sporekonomi'de, SPK'nın 2013 Şubat'ta aldığı kararlar, ardından Mensa adlı şirketin sermaye artırımı için aldığı karar, ardından yayınladığı 'önemli nitelikte işlemler tebliği', hepsi GSRAY'ın sermaye artırımında yatırımcının zarar görmesini engellemeye yönelikti. Stad devri borcunun, sermaye avansına dönüşmesini (bağımsız bir denetçi raporu üzerinden de olsa) borcun nakden ödendiği şeklinde yorumlamış olması GS SK'nü, fiilen yapmasının imkansız olduğu bir çağrıdan kurtarmış oldu (sadece 56 TL'den çağrı maliyeti 351 milyon TL idi, üzerine de 141.1 milyon TL de sermaye artırımına katılım gerekecekti) 

Eğer bu olsaydı GS SK, elbette çağrı yapmayacak ve stad devrinden doğan alacağını bile sermaye artırımına dönüştüremeyecekti. Şimdi ise kağıt üzerinde de olsa 351 milyon TL çağrı zorunluluğundan, ya da bu kilitlenmeden kurtulmuş olacak. Bu olumlu. Bu sayede GSRAY bilançosunda 172.6 mn TL borç sermaye haline dönüşecek, özkaynaklar sınırlı da olsa artıya çıkacak (bkz SPK G.Saray'a yatırımcıdan para alamazsın, yatırımcıya da 56 TL'den çağrı bekleme dedi.. analizimiz), şirketin kulübe ödediği faiz ortadan kalkacak, bilanço toparlanmış olacak. Ama yapılan işlemlerin hiçbiri taze bir nakit akışı değil ve şirketin önemli miktarda taze nakit kaynak ihtiyacı devam ediyor. 


Haberin linki için: 
http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/922752-cimbom-40-dolara-sattigini-10-dolara-toplayacak


Cimbom 40 dolara sattığını 10 dolara toplayacak

İbre artırım yönünde

19 Şubat 2014 Çarşamba, 06:31:54


Rahim AK / HT EKONOMİ
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) “Sermaye artırımının tümünü sen yap. Küçük yatırımcı eğer isterse sonraki 1 ay içinde katılır” diyerek verdiği şartlı onaya “Bugüne kadar görülmemiş” diyerek sert çıkan Galatasaray, dün yönetim kurulunda bedelli sermaye artırımı işlemlerine devam kararı aldı.
SPK’nın şartlı onayı ilk bakışta küçük yatırımcıyı mağdur etmemek için alınmış algısı yaratsa da rakamlar farklı bir tabloyu ortaya koyuyor. Buna göre sermaye artırımı için gerekli 313 milyon liralık tutarın 173 milyon lirasını kendi adına koyan kulüp, 140 milyon lirayı da küçük yatırımcı adına sermayeye ekleyecek. Küçük yatırımcı daha sonra eğer isterse hakkını kullanacak, yani hissesinin aynı kalması için para yatırıp hakkını alacak. Gelmezse de hak Galatasaray’da kalacak. Peki ne kadar? Eğer küçük yatırımcı hiç hakkını kullanmazsa ve kulüp de tüm hakkı kullanırsa Sportif AŞ’de payı yüzde 55’ten 80’e çıkacak. Yani yüzde 25 artacak. Bu yüzde 25’lik tutar ise bir yerlerden tanıdık. 2010’daGalatasaray yüzde 21’lik tutarı 2 şirketini birleştirirken borsada çağrı yaparak toplamıştı. Bunun için de tam 31 milyon dolar ödemişti. O dönemde kulübün şirketteki payı yüzde 83.4’e kadar yükselmişti.

AYSAL, HİSSE SATIŞINA GİTTİ
Eylül 2011’de ise Galatasaray Kulübü’nün Başkanı Ünal Aysal, genel kuruldan yetki alarak hisse satışına geçti. Eylül-Aralık 2011 tarihlerinde kulüp 31 milyon dolara aldığı hisselerin üstüne yüzde 4’lük bir tutar daha koyarak (toplam yüzde 25) 96 milyon dolara sattı. Kulüp yaklaşık 60 milyon dolar kâr etti. Galatasaray’ın Eylül-Aralık 2011 tarihlerinde sattığı yüzde 25’lik hissenin fiyatı, ortalama 40 dolardı. Şimdi kulüp tüm küçük yatırımcıların hakkını kullanırsa yüzde 25 payı geri almış olacak. Şirketteki payı da yüzde 55’ten 80’e ulaşacak. Cebinden ise bugünkü fiyat ile hisse başı 10 dolar çıkacak. Yani fiyat 4 kat daha az olacak. Ancak ödeyeceği toplam para ise 4 kat daha az değil. Kulüp toplamda 64 milyon dolara şirketin 4’te birinin daha sahibi olacak. Yani 30 milyon dolar daha az para ile bu payı alabilecek.
Galatasaray Sportif, yüzde 25’lik hissesi 96 milyon dolara satıldığında 220 milyon liralık ilk sermaye artırımı ve 750 milyon liralık tribün ve loca gelirlerine sahip bir şirket değildi. Böylece kulüp aktifi 1 milyar lira büyümüş bir şirketin 96 milyon dolara sattığı yüzde 25 hissesini 30 milyon dolar daha düşük fiyatla geri almış olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder