21 Şubat 2014 Cuma

GSRAY tahsisli satış sonrası yatırımcı payları satın almak isterse

Bugün gazetelerde Galatasaray sermaye artırımı ile ilgili haberler var. Biz de daha önce hesaplamadığımız bir rakamı hesaplayalım baz fiyat belli olduğu için (SPK onayı ardından kesinleşecek). 

GS SK sermaye artırımına nakit koymayacak ve mevcut sermaye avansı olarak gözüken alacağı 172.6 mn TL ile tahsisli satış yoluyla artırıma katılacak. Baz fiyat 22.41 TL olarak açıklandı. Buna göre 7.7 milyon hisse ihraç edilecek ve GS SK'nın hisse oranı %71.04'e çıkacak. Eğer yatırımcı isterse bu hisseleri kendi payı oranında, yani %44.96'sını kulübe para ödeyerek alabilecek. Bu hisselerin toplam değeri ise en fazla 77.6 mn TL olacak. Yatırımcı oranı düşerse bu miktar azalacak. GSRAY (şirket açısından) olumsuz yönü bu paranın şirkete girmeyecek olması, bu da yatırımcı ilgisini azaltabilir. 
Öte yandan piyasa fiyatının bunun üzerinde olması, yatırımcıya bir arbitraj imkanı da verdiği için tahsisli satış başladığı gün fiyatın baz fiyata yakınsaması da beklenebilir.

Aşağıdaki tabloda bütün yatırımcıların hisse alması halinde Galatasaray SK'ne girecek nakit hesaplaması veriliyor: 



Öte yandan bugün gazetelerde iki haber yayınlandı, Habertürk'ün haberinde yine bir yanlış hesap var ama artık onu da yazmayalım. Genelde çok önemli ve yeni bir bilgi içermiyor iki haber de, 14 Şubat'tan bu yana @sporekonomi'yi takip edenler için.

İki yazı linkleri şöyle: Hürriyet - Aslan sınırı ; Habertürk SPK 1-1 GS

http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/923404-spk-1-1-gs

SPK 1-1 GS

SPK'nın atağına Galatasaray'dan cevap geldi

21 Şubat 2014 Cuma, 06:50:08

SPK'nın sermaye artırım konusundaki atağına Galatasaray'dan cevap geldiSonra Oku
Rahim AK / HT EKONOMİ

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Galatasaray’ınsermaye artırımı için normal iznin yerine ‘Önce tüm artırımı sen yap sonra küçük yatırımcı isterse senden alsın’ şeklindeki şartlı iznine dün kulüpten karşılık geldi.

Eğer SPK normal izin verseydi küçük yatırımcısermaye artırımı için 141 milyon lira koyacaktı.Galatasaray ise 172.6 milyon lirayla artırıma katılacaktı. Kulüp dün yaptığı açıklamada küçük yatırımcı yerine sermaye artırımına katılınmayacağını belirterek sadece sermaye avansı kadar artırıma gidileceğini bildirdi. Yani sermaye artırım tutarını küçültüleceğini açıkladı. Önceki haliyle sermaye 13.9 milyondan 55 milyona çıkacakken şimdi 21.6 milyonla yetinilecek.

Böylece eğer küçük yatırımcı sermaye artırımına katılmazsa GS’nin sermaye avansı olan 172.6 milyon lira karşılığında Sportif AŞ’deki payı yüzde 55’ten yüzde 71.04’e çıkacak. Sermaye artırımına katılmayan küçük yatırımcının payı yüzde 45’ten yüzde 28.9’a inecek. Kulüp 2011’de 40 dolara sattığı yüzde 16’lık hisseleri 10 dolardan toplayacak.

77 MİLYON LİRA GİREBİLİR

Galatasaray yeni durumda sermaye artırımına katılarak şirketteki payını artıracak ama eğer küçük yatırımcıların tümü de artırımdaki payını 1 ay içinde kullanırsa kulübe 77 milyon lira taze kaynak girecek. Bunun karşılığında paylar bugünkü gibi kalacak. Kulübün 1 yıl içinde hisse satışının yasaklanmış olması nedeniyle eğer küçük yatırımcı sermaye artırımına katılmazsa hisselerin yüzde 71’i borsada alınıp satılamayacağı için bu durum kulüp hisselerine olumlu yansıyacak.

BORCU 325 MİLYONA İNECEK

Sermaye artırımı sonrası en önemli konu Sportif AŞ’nin 157 milyon liralık eksi özsermayesi yaklaşık 15.1 milyon liralık artıya dönecek. Böylece şirket borca batık olmaktan kurtulacak.Sportif AŞ’nin bilançosunda 818 milyon lira olarak görülen ancak gerçekte 600 milyon civarında olan borç, kâğıt üzerinde 543 milyon, gerçekte ise 325 milyon liraya inecek. Örneğin 68 milyon liralık alınıp harcanmış sponsorluk geliri borç olarak görülüyor ancak bu gerçek değil fiktif bir borç.





http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25857518.asp


Aslan sınırı



SERMAYE Piyasası Kurulu’nun (SPK) geçen hafta sermaye artırım başvurusuna şartlı izin verdiği Galatasaray Sportif A.Ş., dün Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, daha önce Galatasaray Spor Kulübü Derneği’ne (kulüp) avans niteliğinde koymuş olduğu 173 milyon TL kadar sermaye artırımı yapacağını duyurdu.
SPK, 313 milyon TL’lik sermaye artırımı yapmak isteyen ve bunun 140 milyonunu halktan toplamayı amaçlayan Galatasaray’a, sermaye artırımının tamamını kendisinin yapması şartıyla izin vermişti. Galatasaray yönetimi yaptığı son toplantıda, SPK’nın bu şartı üzerine halktan toplamayı planladığı 140 milyon TL’yi kendisi koymak yerine, sermaye artırımını 173 milyon TL ile kapatmaya karar verdi. Sermaye artırımının hangi oran ve fiyattan olacağı konusunda ise, Pay Fiyatı Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi’ne göre belirlenecek. Sermaye artırımından sonra, isteyen diğer ortaklar bir ay içinde Şirket’in paylarını Kurul kararı gereği genelgeye göre belirlenecek fiyattan toplam sermayedeki payları oranında ve Kulüp’ten alabilecekler.

80 MİLYON NAKİT GİRECEK

Sermaye artışına ilişkin fiyat, Pay Fiyatı Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi’ne göre, Galatasaray Sportif A.Ş.’nin borsada işlem gören hisse fiyatı üzerinden Borsa İstanbul Toptan Satışlar Pazarına başvuru yaptığı tarihten önceki 10 işgünün ortalaması alınarak belirlenecek. Bu fiyatın ise, ortalama 22-23 TL olması bekleniyor. Eğer şirketin küçük ortakları sermaye artırımı sonrasında şirketten hiç pay almazlarsa bu durumda, kulübün Galatasaray Sportif A.Ş.’deki payı yüzde 55’ten yüzde 71 civarına çıkacak. Şirketin sermayesi de, 21-22 milyon TL civarına yükselecek. Küçük ortakların sermaye artışı sonucunda payların tamamını almaları durumunda ise, Kulübün kasasına 75-80 milyon TL nakit girmiş olacak. Galatasaray yaptığı açıklamada, SPK’nın şartlı izin kararı çerçevesinde gerekli belgeleri hazırlayarak 18 Şubat 2014 tarihinde Kurul’a başvuruda bulunduğunu da belirterek, sürece ilişkin gerekli bilgilendirmelerin izahnamede ve tasarruf sahiplerine satış duyurusunda yapılacağını kaydetti.
Fiyatı artabilir

SERMAYE artışı işleminin tamamlanmasının ardından, küçük ortakların pay alması durumunda, girecek nakitle kulüp rahatlayacak. Galatasaray Sportif AŞ’nin de, borcunun bir kısmı sermayeye dönüşeceği için, borçluluk azalacak. SPK’nın verdiği izin kapsamında Galatasaray bir yıl boyunca borsada hisse satamayacak. Sermaye artırımının ardından küçük ortakların hiç pay almaması durumunda Galatasaray’ın yüzde 55 olan hissesi yüzde 71 civarına çıkacak. Bu durumda büyük ortak hisse satamayacağı için hisse üzerindeki satış baskısının azalması beklenebilir. Uzmanlar böylesi bir durumda şirketin hisselerin değerinde bir artış olmasını öngörüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder