15 Şubat 2014 Cumartesi

SPK kararının GSRAY ve GS SK için olumlu yanı var mı, varsa nedir?

Az önce yazdığımız analizde SPK'nın ne yatırımcıyı, ne GS SK'yı, ne de GSRAY'ı memnun edecek bir karar almayarak, yeni bir sistem kurguladığından bahsetmiştik. Twitter'da yazılanlara bakınca hisseleri geriye almasının, daha önce pahalıdan satılan hisselerin ucuza satın alınması anlamında olumlu bir şey olduğu yazılıyor. Kesinlikle katılmıyorum. Neden dersek?

  • GS SK'nün GSRAY hisselerini 'cebinden para çıkmadan' geri almasının olumlu hiç bir yanı yok kulüp için, çünkü hisse oranının artmasının şu anda sağlayacağı hiç bir fayda yok kulüp için. 
  • Ne bir temettü geliri alabilecek, futbol şirketlerinin başabaş noktasını (çok sınırda zarar ya da gelir gider dengesi-breakeven) yakalaması bu kadar zorlaşmışken
  • Varlıkları artmıyor, eskiden şirketten alacağı varken, onun yerine hisse almış oluyor, bedeli birebir aynı olacak, matematiksel ispat için bkz. GS SK faaliyet raporu (görmek imkansız ama)
  • Bu hissenin değeri artabilir diyenler, elbette artabilir, ancak 1 yıl sonra GSRAY'ın hisse satabilir duruma gelmesini düşünsün ve önceki hisse satışında (2011 yılı sonu - 165 milyon TL) hissenin nasıl da tepetaklak düştüğünü hatırlasınlar, üstelik o tarihte birleşme sonrası Sportif AŞ'de olacak stad gelirleri beklentisi vardı, bu olaylara sebep olan konu ortada yoktu. 
  • GS SK için bu olumluluk oldu, doğru, ancak 2.5 sene önce hisselerin ilk satış zamanı oldu, 165 milyon TL kasaya kondu bile. 
GSRAY açısından tek bir olumlu nokta var, çağrı zorunluluğu getirilmemiş olması!
  • Daha önce de yazıldı sporekonomi'de, SPK'nın 2013 Şubat'ta aldığı kararlar, ardından Mensa adlı şirketin sermaye artırımı için aldığı karar, ardından yayınladığı 'önemli nitelikte işlemler tebliği', hepsi GSRAY'ın sermaye artırımında yatırımcının zarar görmesini engellemeye yönelikti. Stad devri borcunun, sermaye avansına dönüşmesini (bağımsız bir denetçi raporu üzerinden de olsa) borcun nakden ödendiği şeklinde yorumlamış olması GS SK'nü, fiilen yapmasının imkansız olduğu bir çağrıdan kurtarmış oldu (sadece 56 TL'den çağrı maliyeti 351 milyon TL idi, üzerine de 141.1 milyon TL de sermaye artırımına katılım gerekecekti) 
  • Eğer bu olsaydı GS SK, elbette çağrı yapmayacak ve stad devrinden doğan alacağını bile sermaye artırımına dönüştüremeyecekti. Şimdi ise kağıt üzerinde de olsa 351 milyon TL çağrı zorunluluğundan, ya da bu kilitlenmeden kurtulmuş olacak. Bu olumlu. Bu sayede GSRAY bilançosunda 172.6 mn TL borç sermaye haline dönüşecek, özkaynaklar sınırlı da olsa artıya çıkacak (bkz SPK G.Saray'a yatırımcıdan para alamazsın, yatırımcıya da 56 TL'den çağrı bekleme dedi.. analizimiz), şirketin kulübe ödediği faiz ortadan kalkacak, bilanço toparlanmış olacak. Ama yapılan işlemlerin hiçbiri taze bir nakit akışı değil ve şirketin önemli miktarda taze nakit kaynak ihtiyacı devam ediyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder