17 Şubat 2014 Pazartesi

Vatan Gazetesinde SPK GSRAY kararı hakkında yazı...

Oldukça (bize göre) yanlış yorumlar içeriyor, rakamsal hatalar da var... Şimdi yazıyı verelim, sonra bir ara daha detaylı yorumlayalım..

Bir iki hızlı not:
10 TL'den bedelli artırım çoktan gündemden düştü, onu kayıp olarak yazmak yanlış
GSRAY'a önce 42 milyon koy demedi, o eski nominal rakam, yatıracabileceğin rakamı söyle, sonra da benim söylediğim fiyata bu rakamı bölerek artacak sermayeyi bul dedi. 
Artacak olan sermayenin tespiti tamamen GS SK'nın kararına bağlı. 
Fiyat da, diğer hissedarların hisselerinin değer kaybını engelleyecek bir rakam olacak, dün hesaplamıştık, 22.05TL civarı, varsayımlar doğruysa. 

Hesaplama şurada: 
GSRAY hissesi tahsisli satışta (sermaye artırımında) baz fiyat ne olabilir?

Yazı ise burada: 
http://sampiy10.gazetevatan.com/haber/aslanda-spk-depremi/609898/5
Futbol  »Aslan'da SPK depremi

Aslan'da SPK depremi

Sermaye Piyasası Kurulu’nun G.Saray için verdiği kararı Vatan Ekonomi Müdürü Ercan İnan yorumladı:

Sermaye Piyasası Kurulu’nun G.Saray için verdiği kararı Vatan Ekonomi Müdürü Ercan İnan yorumladı:

 
ERCAN İNAN16.02.2014 - 00:18


G.Saray'ın bu kez yapacağı sermaye artırımında küçük hissedarlardan kaynak yaratamayacağı aslında Sermaye Piyasası Kurulu’nun ekim ayı sonunda aldığı kritik kararla belli olmuştu.

28 Ekim 2013’te alınan karar “genel” bir düzenleme olsa da akla hemen G.Saray’ın bedelli sermaye artırım talebini getirmişti. G.Saray 13 Eylül 2012’de yüzde 300 bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Rüçhan hakkı kullanım fiyatı da 1 TL nominal hisseler için 10 TL olacağı duyuruldu. Bu kağıt üzerindeki plan işlemiş olsa, SPK buna onay vermiş olsa elinde G.Saray hissesi olanlardan her bir hisse için 10 TL toplanacak böylece kulübün kasasına küçük yatırımcılardan 189 milyon lira ekstra gelir yaratılmış olacaktı.

Ancak bu artırıma SPK’dan izin çıkmadı. 5 Şubat 2013 tarihinde G.Saray yönetimi yeniden aynı oranlarda bedelli sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı. Bu süreçte SPK’nın aldığı bazı kararlar bu sermaye artırımını zora soktu. Çünkü yapılan düzenlemeler G.Saray’ın önüne bedeli sermaye artırımı için diğer ortaklara ayrılma hakkı (çağrı) tanınması şartını getiriyordu. Tarihler 11 Eylül 2013’ü gösterdiğinde G.Saray, sermaye artırımı ile ilgili yeni bir karar aldı. Bedelli artırım oranı yüzde 300 olarak aynı kaldı ancak 1 TL nominal değerli hisselerin rüçhan haklarının 10 TL yerine 8 TL olarak primli kullandırılacağı belirtildi. G.Saray’ın bedelli sermaye artırımı dönüp dolaşıp çağrı zorunluluğuna takılıyordu.

HiSSESi KULÜPTE KALSIN

Çağrı zorunluluğu getirilse Kulüp bedelli için payına düşen tutarın yanında artırıma katılmak istemeyen yatırımcılara yapacağı ödeme için de kaynak yaratmak zorundaydı. Yani hem yatırımcıdan toplayacağı tutar azalacak (belki hiç toplayamayacak) hem de cebinden para çıkacaktı.
LAFI fazla dolandırmaya gerek yok.
SPK, G.Saray’ın yaklaşık 1 yıldır beklediği sermaye artırımına izin verdi, ancak ‘10 liradan ya da 8 liradan rüçhan hakkı kullandıramazsın’ dedi.

Teknik izahın Türkçesi: “Sen sermaye artırımı yapmak, sermayeyi 13.9 milyon liradan 55.7 milyon liraya çıkarmak istiyorsun. Yani yaklaşık 42 milyon liralık bir artırım yapacaksın. Sen önce bu paranın tamamını sermaye olarak koy. Sonra elinde G.Saray hissesi olan küçük yatırımcılar eğer isterse payları oranında bu hisselerden alsın. Almayanın hissesi de kulüpte kalsın.”

KAYNAK BULMALI

Yani artırılacak sermayeden küçük yatırımcının payına düşen kısmın nominal değeri 18.9 milyon TL ve isteyen bu parayı ödeyerek hissesini alsın. Ne dedik. Şayet hisse başına rüçhan hakkı kullanımı 10 TL olsaydı yatırımcı 18.9 milyon TL yerine 189 milyon TL ödeyecekti. Yani kulübün 170 milyon liralık bir kaybı söz konusu. Üstelik yatırımcıların bir bölümü o 18.9 milyon TL’lik hisseden de payına düşeni almazsa, zarar büyüyecek. G.Saray’ın halka açıklık oranı da azalacak.

Bakacak olursanız çok ağır bir karar. Kararın devamı da ağır. Kulüp elinde kalması muhtemel hisseleri 1 yıl boyunca borsada da satamayacak elinde tutacak. Yani kaynak yaratayım derken kaynak bulması gerekecek bir durum oluşuyor. Bu şartlarda sermaye artırım talebi geri bile çekilebilir. Çünkü astarı yüzünden pahalı bir operasyon olur.

2. KEZ SIÇRAYAMADI

SPK, bu sermaye artırımının çağrı mecburiyeti olmaksızın ve rüçhan hakkının primli olarak kullandırılması halinde küçük yatırımcıların aleyhine olacağını gördüğü için böylesine bir tedbir almış görünüyor. Başkan Ünal Aysal ilk geldiğinde bir sermaye artırımı yapmış o operasyonda küçük yatırımcı üzülmüştü. Sermaye Piyasası Kurulu 2. kez buna izin vermemiş oldu. Yani G.Saray yöneticileri 2. kez Borsa’yı kullanıp sıçrayamadılar.

Kulüp sermaye artırım kararlarını alırken belki şöyle düşünüyordu: “Bu hisseleri nasıl olsa G.Saray’a gönül vermiş olanlar alıyor. Biraz taşın altına ellerini koysalar fena olmaz.”
Ancak SPK “Onlara taraftar gözüyle bakamazsın onlar yatırımcı. Onların hakkını ben korurum” demiş oldu. Ancak bu kez de dozunu biraz abarttığını, bu kez de ana ortağı yani kulübü çok mağdur edecek bir karar aldığını söyleyebiliriz. Hem kulübün küçük yatırımcıyı mağdur etmediği ancak her iki tarafın da makul bir fiyatta anlaşabileceği orta yol formülü bulunabilirdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder