10 Şubat 2014 Pazartesi

Fenerbahçe Adidas anlaşması forma satışlarından pay içeriyor mu, toplam rakam ne olabilir?

Az önce verdiğimiz haberle ve geçen hafta çıkan haberle ilgili önemli bir detay var, ona bakalım: 

Bugün KAP'a yapılan açıklama ile Fenerbahçe A.Ş. forma sponsoru olarak Adidas ile anlaştı, tek cümlelik açıklamaya göre 750 bin dolar ürün tedariği, 7.75 milyon dolar ise reklam, royalite ve diğer muhtelif haklar karşılığında olmak üzere yıllık toplam 8.5 mn dolarlık bir anlaşma. Anlaşmanın süresi ise beş yıl, yani toplam bedel 42.5 mn dolar. Ancak açıklamadan tam belli olmayan bir detay var, geçen hafta basına düşen haberlerin içerisinde yer alan bir detay, onu hesaba katarak kıyaslama yapmak daha doğru olacak.

Geçtiğimiz hafta basına düşen haber şu şekildeydi: Fenerbahçe Adidas ile yıllığı 11 milyon Euro'ya anlaştı mı?

Bu haberdeki (maraton.com.tr) detaya bakıldığında, 
"Adidas, satılan her formadan kulübe belli bir bedel ödüyordu. Yeni anlaşmada satılan formadan kulübe pay gelmeyecek. Sarı-lacivertliler, yıllık 11 milyon Euro dışında bedel almayacak. Eski anlaşmadaki forma satışından pay maddesi ile kulüp kasasına giren paranın 7 milyon Euro'yu bulduğu düşünüldüğünde ise gelir yaklaşık 1.5 katına çıkmış oldu"
yeni anlaşma eğer haberde bahsedildiği gibi satılan 
  1. forma satışlarından bir pay içermiyorsa, 11 mn Euro beklenti varken 8.5 milyon dolarlık (6.23 mn Euro) beklentilere göre oldukça düşük bir rakam gibi gözüküyor, eski anlaşmaya göre gerileme varsayılabilir, eğer forma satışlarından 7 milyon Euro pay alınıyorsa,  
  2. ancak eğer Adidas forma satışlarından eskiden olduğu gibi Fenerbahçe'ye pay verecekse, rakam 6.23 mn Euro üzerine gelebilecek (yukarıda haberde olduğu gibi 7 milyon Euro ise) toplam 13.23 milyon Euro ediyor.
Detaylar belli olursa, anlaşmanın beklentiye göre nerede olduğunun kararını ona göre vermek daha doğru gibi gözüküyor. Forma satışlarından 7 milyon Euro pay alındığı varsayımıyla tahminimiz 2. şıkkın doğru olduğu.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder