Bedelli sermaye artışında G.Saray’ın taze kaynak sağlama yolu var...

Her ne kadar küçük yatırımcılar sermaye artışı dışında tutulsa da Sarı-Kırmızılı yönetim, artırımdan gelen hisseleri G.Saraylı iş adamlarına teminat verip, 141 milyon TL’lik kaynağı kasasına koyma yolunu seçebilir.
Kenan KARCI
SPK’nın G.Saray’ın yüzde 300 bedelli sermaye artışını ‘şartlı’ onaylaması, yeni bir tartışma daha başlattı. G.Saray, bedelli sermaye artışında kendi payına düşen 172.6 milyon TL’yi yatırdığını açıklamıştı. SPK özetle, “İsterseniz bu oranda sermaye artışı yapabilirsiniz. Yok öngördüğünüz gibi yüzde 300 artırmakta kararlıysanız, kalan 141 milyon TL’lik bölümü de kulüp karşılayacak” dedi.

KÜÇÜK YATIRIMCIYA 1 AY SÜRESİ VERİLDİ
G.Saray bu şartlarda sermaye artışına giderse küçük yatırımcı artırıma katılmayacak. Ancak artırım yapıldıktan sonra, yani hisseler borsada işlem görmeye başladıktan sonra isterlerse 1 ay içinde rüçhan haklarını kullanabilecekler. Yüzde 300 bedelli artırımına gidilmesi halinde her bir pay 7.5 TL’den satılacak. G.Saray’ın asıl elini kolunu bağlayan konu ise sermaye artırımından gelecek hisseleri 1 yıl süreyle satma yasağı getirilmesi. 
ÇIKIŞ İÇİN ‘AYSAL FORMÜLÜ’ GÜNDEMDE
Burada G.Saray adına en akılcı yol ise sermaye artışı için kalan 141 milyon dolarlık bölümü bulmak. Yönetim bu parayı bulur ve yüzde 300 bedelli sermaye artışını yaparsa, hisseleri 1 yıl satamayacağı için sıkıntıya girecek. Ancak elinde kalacak olan yaklaşık yüzde 20’lik bu payı camianın önde gelen iş adamlarına teminat olarak verip, karşılığında nakit girişi sağlayabilir. Özhan Canaydın daha önce şimdiki Başkan Ünal Aysal’a hisse verip karşılığında nakit girişi sağlamış, daha sonra da hisseler kulübe devredilmişti. Ancak şu anda G.Saray Başkanı Ünal Aysal, borsada işlem gören şirketin yönetim kurulu başkanı olduğu için hisse alma şansı yok. Yani Ünal Aysal, bu yolu kullanmak için başka ‘Aysallar’ bulmak zorunda. Bu şekilde hem 141 milyon TL’lik planlanan kaynak kasaya konulur, hem de Sportif A.Ş’nin eksi öz sermaye riski de ortadan kalkar. Yeni sezonda alınması düşünülen çileklerin de yolu böylece açılmış olur. 
G.SARAY BÜYÜK YÜKTEN KURTULDU
SPK'nın, ‘Hisse çağrı şartı’ getirmemesi, Sarı-Kırmızılı kulüp açısından büyük avantaj oldu. Zira böyle bir şart getirilmiş olsaydı yönetim sermaye artışı kararı verildiği dönemdeki hisse fiyatından çağrı yapacak, hisse başına yaklaşık 56 TL ödemek durumunda kalacaktı. Ancak bu şart konulmadığı için G.Saray derin bir nefes aldı. 
YATIRIMCILAR İÇİN BİR KAYIP YOK
G.SARAY ek kaynak koymaz ve sadece 172.6 milyon TL’lik artırım yaparsa 5 önemli sonuç ortaya çıkar:
1 - Sportif A.Ş’nin borcu artı sermaye haline geleceği için yapılan işlem sonucu aynı miktarda bir piyasa değeri artışı olacak.
2 - Kulübün Sportif A.Ş’deki alacağı, hisse senedine dönüşecek ve borç sıfırlanacak. Bu hisseler 1 yıl boyunca satılamayacağı için teorik olarak nakde dönüştürülemeyecek.
3 - Sermaye planlandığı gibi 55.761 milyon TL’ye çıkmayacak. Sadece 7.5 milyon TL’lik artışla 21.446 milyon TL olacak.
4 - Yatırımcıdan para çıkmayacak ancak hisselerin piyasa değeri aynı kalacak.
5 - Kulübün mevcut yüzde 55.04’lük hisse payı yüzde 70.78’e çıkarken, küçük yatırımcının payı yüzde 29.22’ye gerilecek. Küçük yatırımcı için yapılan işlem sonucu kazanç ya da kayıp söz konusu olmayacak.