Öte yandan Fenerium'u bünyesine katan Fenerbahçe'nin aksine Galatasaray GS Store hisselerinin yarısını 27 Mayıs 2014'de http://www.sporekonomi.com/2014/05/galatasaray-sportif-as-gs-storeun.html 90.2 mn TL'ye Galatasaray Kulübüne devretmesi nedeniyle artık gelir rakamları içerisinde GS Store gelirlerini göstermiyor. Bunun diğer bir etkisi ise, başlıkta da belirttiğimiz üzere Galatasaray'ın bu satıştan 87.2 mn TL satış karı elde etmiş olması. Bunun tam tersini geçen yıl Fenerbahçe Fenerium'u halka açık şirkete devrettiğinde kulüp bünyesinde gerçekleştirmişti. Ancak orada oluşan satış karı, kulüp (dernek) halka açık olmadığı için sadece sınırlı sayıda üyeye gönderilen faaliyet raporunda yer almıştı. Bu satıştan kaynaklanan kar rakamını düzeltirsek, şirketin 2013-14 sezonunda tüm faaliyetlerden 204.7 mn TL zarar (açıklanan rakam 117.5 mn TL) elde ettiğini görüyoruz. Bu rakam bir önceki sezon (2012-13) 99.5 mn TL zarar düzeyindeydi. Hem döviz kurunun artışı, hem de transferler nedeniyle artan futbolcu maliyetleri nedeniyle zarar iki katından fazla yükselmiş oldu.
UEFA iştirak satış karını FFP hesaplarında dikkate alacak mı?
Peki UEFA hangi zarar rakamını dikkate alacak, iştirak satış karı ile düşen 117.5 mn TL'yi mi, yoksa bu rakamın hariç tutulduğu 204.7 mn TL'yi mi? Galatasaray'ın bu satış gelirini muhasebeleştirdiği kaleme bakılırsa amacının bu geliri de saydırmak ve barajı bu şekilde geçebilmek olduğunu görürüz. Biraz açalım:
UEFA kriterlerine yönelik şu yazıdaki açıklamalara bakıldığında iştirak satış karının bu gelirler arasında net bir şekilde tanımlanmadığını görüyoruz: http://www.sporekonomi.com/2014/02/uefa-financial-fair-play-kurallar-ve.html
- Maç günü (gişe) gelirleri
- Yayın gelirleri
- Sponsorluk gelirleri
- Reklam ve diğer medya gelirleri
- Ticari faaliyetler gelirleri
- Finansal gelir (mevduat, faiz vb.)
- Bonservis gelirleri (satış bedeli ile defter değeri arasındaki fark)
- Futbol dışı branş gelirleri, kulüp sahiplerinden gelebilecek ve makul ölçü dışındaki gelirler (piyasa rayiç değerinin üzerinde sponsorluk vb.) dikkate alınmıyor
Ancak Galatasaray, bu rakamı yatırım faaliyetlerinden gelir ve giderler kalemi altında göstermiş, tıpkı bonservis gelirlerinin muhasebeleştirildiği şekilde (satış bedeli ile defter değeri arasındaki fark) iştirak satış karını hesaplamış. Bunun 27 Mayıs'ta yapılması sonrası 2013-14 sezonu rakamlarında yaşanan iyileşme bu devrin nedenini tam olarak açıklıyor. Bakalım UEFA ne diyecek ve bu işlemi FFP hesabına dahil edecek mi?
Öte yandan GSRAY'ın 10 Haziran'da yaptığı diğer bir işlem (detayı bu yazıda: Galatasaray (A.Ş.) 22 Ocak'ta geri kulübe iade ettiği 2026-30 stat gelirlerini 61.5 mn TL'ye tekrar geri alıyor) ile birlikte 90 milyon TL'nin 61.5 mn TL'sini mahsuplaştırmış olması nakit alışverişini de sınırlandırmış oldu.
Galatasaray'ın Kulüpten olan alacağı 109 mn TL
Bu arada önemli bir diğer nokta, GSRAY'ın Galatasaray Kulübü (ve GS Store'dan) halen toplam 123.5 mn TL alacağının olması. Bu rakam Şubat'ta 37.7 milyon TL idi. Aradaki yaklaşık 86 milyon TL'lik artışın bir kısmı (28.8 mn TL) yukarıda bahsettiğimiz iki işlem arasındaki farktan kaynaklanıyor, ancak geri kalan miktarın kulübe kullandırılan kaynak olması ihtimali, SPK'dan daha önce Fenerbahçe'ye yapılan benzeri bir uyarı gelmesine neden olabilir. GSRAY, geçen yıl sermaye artışı öncesinde Galatasaray Kulübüne (tam tersine) 193 mn TL borçluydu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder