Financial Fair Play (Mali Fair Play) nedir ve en önemli kurallar hangileri:
UEFA’nın 2010 yılından itibaren uygulamaya
koyduğu ve kulüplerin finansal durumlarını daha sağlıklı hale getirmeyi, mali
açıdan belli kurallar koyarak aşırı harcamaları kontrol altına almayı
amaçladığı mali fair-play (FFP) kuralları 2014/15 sezonuyla birlikte bazı çok
önemli ve kritik yenilikleri hayata geçirecek. Bunlara göz atarsak:
Break-Even (Başabaş) Kuralı:
Başabaş kuralı FFP’nin getirdiği belki de en önemli kural, bu
kurala ilişkin yaptırımlar 2013/14 sezonunda uygulanmaya başlanacak ve bu
kuralı baz alan UEFA turnuvalarından men uygulaması ise ilk kez 2014/15 sezonunda
olabilecek. Break-Even kuralı takımların gelir-giderlerini belli bir dengede
tutması gereğini düzenliyor. Bu kurala göre:
- 2011/12 ve 2012/13 sezonlarını içeren iki yıllık mali dönemde kulüplerin toplam zararı* 5 milyon Euro’yu aşamayacak
- Eğer takımın sahibi ve/veya ortakları (ilgili taraflar) zararın 5 mn Euro’yu aşan kısmını tamamen karşılarlarsa (şirkete (takıma) aşan kısım kadar ek sermaye koyarlarsa) bu rakam en fazla 45 mn Euro olabilecek
- İki sezon toplam zarar 45 mn Euro üzerindeyse ilgili takıma 2014/15 sezonunda yaptırım ** uygulanabilecek
- 2014/15 sezonu ilk uygulama sezonu olarak iki istisnaya sahip:
- Eğer takımın yıllık başabaş sonuçlarında (zararda) bir düzelme (pozitif trend) gözleniyorsa (yani 2012/13 sezonu zarar rakamı bir önceki yıla göre daha olumlu bir yerdeyse, yani zarar azaldıysa)
- 1 Haziran 2010 tarihinden önce imzalanan futbolcu sözleşmelerinden kaynaklanan ödemeler 2012/13 mali yılında bir zarara yol açıyorlarsa
- Bu istisnalar geçerliyse takım 2014/15 sezonu için yaptırımlardan kurtulabilir
- Bir sonraki sezon (2014/15) için ise 2011/12, 2012/13 ve 2013/14 sezonlarını içeren 3 sezonun toplam rakamına bakılacak
- Buradaki sınır ise yine, bir önceki sezonda uygulandığı gibi 5 mn Euro ve 45 mn Euro olacak, ancak rakamlar 3 sezon toplamına göre hesaplanacak (örneğin bir takım ilk 2 yılda 45 mn euro zarar etmiş ve hissedarlar bu zararı nakden sermaye olarak koymuşlarsa, 2013/14 sezonunda zarar etmemesi gerekecek, aksi takdirde yaptırıma maruz kalabilecek)
- Sonraki 3 sezonda ise (2015/16, 2016/17, 2017/18) yine önceki üç sezona bakılacak, ancak sınırlar 5 mn Euro ve 30 mn Euro olacak
- UEFA 2018/19 sezonundan sonra 30 mn Euro sınırını düşürebilecek.
*: Zarar tanımı ya da
başabaş hesaplamasına dahil edilen/edilmeyen gelir ve giderler:
Başabaş noktası hesaplamalarında kulübün her
geliri dikkate alınmıyor.
Kabul edilen gelirler, asıl faaliyetlerinden kaynaklanan
her türlü gelirler:
- Maç günü (gişe) gelirleri
- Yayın gelirleri
- Sponsorluk gelirleri
- Reklam ve diğer medya gelirleri
- Ticari faaliyetler gelirleri
- Finansal gelir (mevduat, faiz vb.)
- Bonservis gelirleri (satış bedeli ile defter değeri arasındaki fark)
- Altyapı harcamalarına dair giderler
- Tesis (stad, antrenman tesisleri inşaat ve tadilatları) geliştirmesine ait giderler
- Bonservis giderlerine dair finansman giderleri (aktifleştiriliyorlar)
Gösterge İhlali
FFP'in halen yürürlükte olan en önemli diğer uygulaması ise gösterge ihlalleri. Kulüpler, yönetsel giderlerini azaltmak için dört adet risk göstergesine göre değerlendirilir ve bunlardan bir ya da birden
fazlasını ihlal ederlerse ek detaylı bilgiler istenir ve detaylı incelemeden
geçirilirler. Bu durumdaki her kulüp mevcut finansal bilgilerini ve ileriye
dönük bir yıllık güncel bütçelenmiş finansal bilgilerini göndermekle
yükümlüdür. Bu dört gösterge ne diye göz atarsak:
- İşletmenin devamlılığı: Sunulan yıllık veya ara dönem mali tabloları hakkındaki denetçi raporu işletmenin devamlılığı hakkında şartlı veya olumsuz görüş içerirse,
- Eksi özsermaye: Futbol takımının (şirketin) sermayesi negatife döndüyse,
- Başabaş Açığı: Şirket son 3 yılın herhangi birinde başabaş açığı verdiyse (5 mn Euro üzerinde zarar ettiyse)
- Gecikmiş alacaklar: Şirketin son ilgili yıl 30 Haziran tarihinde vadesi geçmiş ve ödenmemiş borcu (futbolculara, teknik direktörlere, diğer kulüplere, vergi dairesi ya da sosyal güvenlik kurumlarına) bulunuyorsa (1 Haziran 2011’de yürürlüğe girdi ve 2011/12 sezonunda uygulandı, Beşiktaş Mayıs 2012’de vadesi geçmiş borçları yüzünden 1 yıl UEFA kupalarına katılamadı)
Bunlara ek olarak UEFA kulüpten aşağıdaki
durumlar söz konusuysa ek bilgi talep edebilir:
- Çalışanlara ödenen ücretler (futbolcu, teknik direktör vb.) gelirlerin %70’inden fazlaysa
- Şirketin net borcu gelirlerin %100’ünü aşıyorsa (Net Borç Tanımı: Finansal Borçlar + Ortaklara/ilişkili kurumlara borçlar + Transfer Borçları - Transfer Alacakları - Nakit ve Nakit Benzeri)
Türk Kulüplerinin Durumu
Peki Türk kulüplerinin durumu nedir, halka açık olan şirket verilerini kullanarak son iki yıl rakamlarına hızlıca bir bakalım. Önemli bir konu, aslında rakamlar üzerinde titiz bir çalışmaya ihtiyaç olması ve UEFA FFP için gerekli her detayın halka açık şirket mali tabloları ve dipnotlarında yazılmaması. Öyle ki, her kulübün, başabaş hesaplarındaki istisnalar için dipnotlar bile yeterli olmayabilir. Yine de, değerlendirmeye tabi tutulacak olan Mayıs 2013 bilançosu ve 2012/13 gelir tablosu ve dipnotlardaki rakamlara hızlıca bakıp bir ilk değerlendirme yapalım. 4+2 gösterge için bir tablo oluşturursak:
Sonuç olarak, UEFA kriterlerini yerine getirmeye en hazır kulüp Fenerbahçe olmasına rağmen cezalı olması nedeniyle, durumunda bir değişiklik olmazsa Avrupa'ya gidemeyecektir. Galatasaray ise, sermaye artırımı yapması ve istisnalar nedeniyle başabaşı geçmesi halinde lisansı almaya en yakın ikinci takım olabilir. Beşiktaş'ın ise istisnalar uygulansa bile 2 yıllık rakam 95 milyon Euro ile 45 milyon sınırının oldukça üzerinde, özsermayesi daha büyük ekside ve gecikmiş borçları sorun yaratabilir. Trabzonspor'un ise durumu -bu hesaba göre- oldukça zor, üstelik de denetçisinin yazdığı 'işletmenin sürdürülebilirliği' notu oldukça kritik iken.
Aşağıda Başabaş da dahil 7 kritere göre kulüplerimizin karnesi var, mevcut bilgiler ile hesaplamalarımıza göre:
- Bu tabloya bakarsak, Fenerbahçe dışında 3 kulüp de özsermaye barajına takılıyor. Galatasaray'ın sermaye artırımının onaylanmasının aciliyeti ve hayatiyeti buradan kaynaklanıyor.
- Net kar/zarara bakıldığında kulüplerin 2012/13'de tümüyle zararda olduklarını, sadece Fenerbahçe'nin 5 milyon Euro zarar barajından kurtulabildiğini görüyoruz. Galatasaray'ın zararının artmış olması kriterleri değerlendirirken bakılan bir nokta olması açısından olumsuz.
- İki yıllık toplam net kar/zarar kriterinde ise Fenerbahçe karda, diğerleri yine zararda. (ÖNEMLİ UYARI: İstisnaları dikkate almayan bir çalışma bu, düzeltmeler yapılabilir). Bu kritere göre Fenerbahçe dışında sadece Trabzonspor'un, o da 19 milyon Euro civarında sermaye koyma şartıyla bu kriterleri aşabileceği gözüküyor. Ancak, eğer Galatasaray, hesaplama şansına sahip olmadığımız istisnalarla iki yıllık zararı 45 mn Euro sınırına indirebilir ve bu açığı sermaye artırımından gelecek kaynakla kapatabilirse özsermaye ve iki yıllık zarar kriterini aşabilir (zararın kötüleşmesine tolerans gösterilirse).
- Ücret kriterine göre ise üç İstanbul kulübü de kriteri karşılıyor, ücret giderleri %70'in altında, ancak Trabzonspor'un sadece ücret giderleri bile toplam gelirlerinden %30 fazla, durumu çok zor gözüküyor.
- Dört takımın birden takıldığı nokta ise net boç/gelirler kriteri. 2012/13 sezonu mali tablolarına göre UEFA FFP tarafından tanımlanmış net borçların (yukarıda detayı verilmiştir) gelirlere oranının en fazla %100 olması gerekirken, 4 takımın da %100'ün üzerinde, burada tekrar belirtelim, istisnalara göre gelir hesaplamaları ile bu oranlar değişebilecektir)
- Yine ÖNEMLİ bir not: Galatasaray'ın tribün gelirleri ve Fenerbahçe'nin ticari gelirleri önümüzdeki sezondan itibaren şirketler bünyesinde gözükeceği için gelirlerinde artış olacaktır)
Sonuç olarak, UEFA kriterlerini yerine getirmeye en hazır kulüp Fenerbahçe olmasına rağmen cezalı olması nedeniyle, durumunda bir değişiklik olmazsa Avrupa'ya gidemeyecektir. Galatasaray ise, sermaye artırımı yapması ve istisnalar nedeniyle başabaşı geçmesi halinde lisansı almaya en yakın ikinci takım olabilir. Beşiktaş'ın ise istisnalar uygulansa bile 2 yıllık rakam 95 milyon Euro ile 45 milyon sınırının oldukça üzerinde, özsermayesi daha büyük ekside ve gecikmiş borçları sorun yaratabilir. Trabzonspor'un ise durumu -bu hesaba göre- oldukça zor, üstelik de denetçisinin yazdığı 'işletmenin sürdürülebilirliği' notu oldukça kritik iken.
Aşağıda Başabaş da dahil 7 kritere göre kulüplerimizin karnesi var, mevcut bilgiler ile hesaplamalarımıza göre:
Bu tabloyu kısa ve orta vadede etkileyebilecek unsurlar neler olabilir:
- Beşiktaş yeni stad yapımı ardından gişe ve sponsorluk gelirleri, yeni sermaye artırımı
- Fenerbahçe Fenerium devri sonrası gelir, karlılık ve borç yapısında değişiklik, yeni forma anlaşması ve stad isim haklarının satışı
- Stad gelirlerinin A.Ş.'ye aktarılması, sermaye artırımı gerçekleşirse gelecek olan nakit ve artıya geçecek olan özsermaye
- Trabzonspor'un ortağından olan alacağı konusu, yeni stad yapımı
Yaptırımlar
Eğer bir lisanslama veya gösterge kriteri
yerine getirilmezse ya da başabaş kuralına uygunluk söz konusu değilse, konu
UEFA disiplin komitesine aktarılır ve gerekli önlemler alınır. Maddi ceza ya da
katılımdan men cezaları verilebilir. Bugüne kadar kulüp lisanslama kriterine
uymayan bir çok kulüp UEFA CL ya da EL’ye alınmayarak yaptırım uygulanmıştır.
Gözlem kriterlerine yönelik de bazı cezalar verilmiş ve uygulanmıştır. Öte
yandan, en önemli kriter sayılabilecek Break-Even (başabaş) kriteri ilk kez
önümüzdeki sezon uygulanacaktır. Bu kritere göre şirket mali tabloları Mart
2014’de teslim edilecek ve UEFA tarafından değerlendirilecektir.
Kulüp ücret giderleri ve gelirler:
Beşiktaş ve Trabzonspor'un dipnotlarından vadesi geçmiş alacaklara ilişkin açıklamalar:
Financial Fair Play ile ilgili kaynaklar:
Quick understanding UEFA's FFP approach
Bu değerlendirme Galatasaray ve Trabzonspor'un FFP yüzünden gelirlerinin dondurulmasıyla doğrulanmış oldu.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu analiz yeniden yapılacak mı acaba. Bence yapılması güzel olur heleki Fenerbahçe'nin yeni oyuncularından olan gider ve yandex, stad ismi gibi sponsorluklardan oluşan durumdan sonra. Galatasaray'ın da bu konuya takılabileceği Beşiktaş'ın da tekrardan uefa ya katıldığı için nasıl bi durumda olduğunu görmek açısından güzel olur.
YanıtlaSil